DP uzmanību piesaistījuši Latvijas kazaki • IR.lv

DP uzmanību piesaistījuši Latvijas kazaki

22
Drošības policijas priekšnieks Jānis Reiniks. Foto: Evija Trifanova, LETA

Latvijā dibinātās biedrības “Pribaltijskij kazačij krug” valdes pārstāvis noliedz viņu organizācijas paramilitāro raksturu

Drošības policijas (DP) uzmanību piesaistījusi Latvijā reģistrētā biedrība “Pribaltijskij kazačij krug”, kas ir cieši saistīta ar Krievijas valdības atbalstīto, paramilitāro organizāciju “Krievijas un ārzemju kazaku karaspēka savienība”, ziņo LTV raidījums “De facto”.

“Krievijas un ārzemju kazaku karaspēka savienības” atamans jeb kazaku ģenerālis ir Krievijas domes deputāts Viktors Vodolackis, kurš ir Krievijas prezidents Vladimira Putina partijas “Vienotā Krievija” biedrs. Krievija patlaban kazakiem zīmē jaunu vēstures lappusi, kazaku organizācijām piešķirot militāras nozīmes sabiedriskā formējuma statusu. Krievijas valdība pērn izstrādājusi kazaku kustības attīstības plānu tuvākajiem diviem gadiem, kurā galvenā loma piešķirta “Krievijas un ārzemju kazaku karaspēka savienībai”, vēsta LETA.

Olimpisko spēļu laikā Sočos daudzi kļuva par lieciniekiem, kā kazaki ar pletnēm sita Kremlim netīkamās grupas “Pussy Riot” meitenes, Krievijas kazaku grupas bija redzamas starp separātistiem Krimā un citur Ukrainā, turklāt bez redzamas kazaku līdzdalības nav iztikts arī citos bruņotos konfliktos bijušās savienības teritorijās.

Maija sākumā, aizliedzot Rīgā rīkot “krievu maršu”, kā viens no iemesliem tika piesaukta arī kazaku biedrības “Pribaltijskij kazačij krug” līdzdalība. Pasākumu organizēja biedrība “Rodina”, kas ir redzama visos skaļākajos pasākumos, kuros propagandē Krievijas varai tīkamu viedokli par krievu stāvokli Latvijā, bet kazaki – “Pribaltijskij kazačij krug” – esot gluži kā “Rodina” satelīts.

Ņemot vērā, ka Krievijas kazaki iesaistījušies agresijā pret Ukrainu, DP pievērsusi pastiprinātu uzmanību “Pribaltijskij kazačij krug” aktivitātēm Latvijā. “Pribaltiskij kazačij krug” darbībā ir vērojamas paramilitārām organizācijām raksturīgas pazīmes. Tās pārstāvji publiskos pasākumos izmanto militārus formas tērpus un atribūtiku, turklāt “Pribaltiskij kazačij krug” ir saistīta ar kazaku organizācijām Krievijā, kur to paramilitārais raksturs ir skaidri izteikts, informē DP.

Latvijā dibinātās biedrības “Pribaltijskij kazačij krug” valdes pārstāvis Georgs Kuklis-Rošmanis noliedz viņu organizācijas paramilitāro raksturu, tomēr apliecinājis biedrības saikni ar “Krievijas un ārzemju kazaku karaspēka savienību”.

Vaicāts, vai “Pribaltijskij kazačij krug” finansē kāds no Krievijas fondiem, Kuklis-Rošmanis atbildējis noliedzoši: “Nē. Mēs piedalāmies kopā ar citām organizācijām [kas saņem naudu], bet paši mēs nesaņemam neko. Diemžēl. Tas varbūt palīdzētu kultūras attīstībai, bet nesaņemam neko.” Vairāki vadošie kazaki ir biedrības “Rodina” vadībā, bet tās aktivitātes DP raksturo kā “vērstas uz vienas nācijas pārākuma demonstrēšanu, kas šķeļ sabiedrību un veicina neiecietību”.

 

Komentāri (22)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu