Ekonomikas ministrs: IKP Āzijas līmenī, bet sociālās garantijas gribam kā Zviedrijā • IR.lv

Ekonomikas ministrs: IKP Āzijas līmenī, bet sociālās garantijas gribam kā Zviedrijā

25
Ekonomikas ministrs Vjačeslavs Dombrovskis. Foto: Kaspars Krafts, F64

Ministrs apbrīno Vilka drosmi, jo pašreizējā nodokļu politika nav ilgtspējīga

Latvijā nodokļu ieņēmumi pret iekšzemes kopproduktu (IKP) ir Āzijas valstu līmenī, bet sociālās garantijas gribam kā Ziemeļvalstīm, televīzijas kanāla LNT raidījumā “900 sekundes” norādīja ekonomikas ministrs Vjačeslavs Dombrovskis (RP).

Viņš izteica apbrīnu par sava kolēģa, finanšu ministra Andra Vilka (Vienotība) drosmi, kas rosinājis uz publisku diskusiju par nodokļu izmaiņām.

Arī Eiropas Komisijas attīstības sadarbības komisārs Andris Piebalgs uzskata, ka diskusija par nodokļu izmaiņām ir nepieciešama, kaut arī tas ir nepopulārs temats, raksta laikraksts “Dienas bizness”. Viņaprāt, jo vairāk tiek spriests par šo tēmu, jo pareizāks lēmums tiks pieņemts. Turklāt nedrīkst aizmirst, ka nodokļu politika ir viens no galvenajiem valdību instrumentiem un nodokļi ir priekšnosacījums, lai valsts varētu eksistēt.

“Vai Latvijā ir vajadzīga šāda diskusija? Protams, ir vajadzīga, jo nevienas valsts nodokļu politika nestāv uz vietas, un, jo vairāk tiek diskutēts, jo pareizāks lēmums tiek pieņemts, tāpēc uzskatu, ka finanšu ministrs pareizi darīja, uzsākot šo diskusiju,” norādījis Piebalgs.

Nodokļu līmenis Latvijā ir 25% no IKP, kas ir Āzijas valstu līmenī, savukārt sociālās prasības gribam Ziemeļvalstu līmenī, kur nodokļu slogs pret IKP ir 40% apmērā, skaidroja Dombrovskis, uzsverot, ka šāda situācija nav ilgtspējīga.

Uz jautājumu, vai tas nozīmē, ka nodokļi būs jāceļ, ministrs tiešu atbildi izvairījās sniegt, gan paskaidrojot, ka viņam ir grūti iedomāties, ka valsts varētu ilgi noturēties ar šādu nesabalansētību starp nodokļu likmēm un sociālajām prasībām, vēsta LETA.

PSākt pblisku diskusiju par nodokļu izmaiņām aicināja finanšu ministrs Andris Vilks, publikācijā “Latvijas Avīzē” norādot, ka zemo nodokļu pret iekšzemes kopproduktu dēļ Latvijas valsts budžetā pietrūkst līdzekļu visu interešu un vajadzību apmierināšanai.

Latvijā nodokļu ieņēmumi pret iekšzemes kopproduktu (IKP) tuvākajos gados var nokristies līdz 25%, kas būtu zemākais līmenis Eiropas Savienībā (ES), kur vidēji šis rādītājs ir 40%, uzsvēra Vilks. Zemais nodokļu īpatsvars pret IKP esot ļoti aktuāls jautājums pat pie labas nodokļu maksāšanas disciplīnas un Valsts ieņēmumu dienesta darbības, jo nozaru ministrijas īpaši priekšvēlēšanu laikā vēlas aizvien lielāku līdzekļu piešķiršanu vairākās jomās.

“Pie tik zema nodokļu sloga kļūst neiespējami salīdzināt sabiedriskos pakalpojumus un sociālo palīdzību Latvijā un citās ES valstīs. Par katru no šādiem salīdzinājumiem mums nāksies nopūsties un konstatēt, ka Eiropas līmeņa valdības pakalpojumi un sociālais atbalsts mums nav pa kabatai,” teica politiķis. “Esmu pārliecināts, ka tuvākajos gados (pie sakarīgas un nepopulistiskas valdības kombinācijas) darbaspēka nodokļiem būs lejupejoša virzība. Taču, mazinot darbaspēka nodokļus, tie ir jākompensē, lai vismaz esošajā līmenī varētu nodrošināt valsts funkcijas mūsu iedzīvotājiem. Protams, ka var palikt pie esošās situācijas, bet tad es aicinātu savus kolēģus ministrus nesniegt pieprasījumus pēc papildu finansējuma. Taču diez vai tas notiks, jo vajadzības bieži vien ir arī pamatotas.”

Atsaucoties uz savu publicēto viedokļu rakstu laikrakstā “Latvijas Avīze”, Vilks pēc tam uzsvēra, ka nedz šī valdība, nedz Finanšu ministrija (FM) šīs valdības pilnvaru laikā nerosina un nerosinās nodokļu likmju palielināšanu.

“Nodokļu sloga un kopējo valsts budžeta ieņēmumu samazināšanās ir viens no būtiskākajiem Latvijas fiskālās politikas izaicinājumiem, tāpēc jau tuvākajā nākotnē politiķiem, kuri tiks ievēlēti 12.Saeimā, būs nepieciešams izšķirties, ar kādām metodēm risināt šo problēmu. Budžeta pieprasījumi ar katru gadu tikai palielinās, jo ir saprotamas iedzīvotāju prasības celt labklājības līmeni valstī. Tādējādi nozaru ministriju pieprasījumi pēc papildu līdzekļiem no valsts budžeta tikai pieaugs,” uzsvēra Vilks.

Latvijas ekonomika patlaban attīstās stabili un sabalansēti, tāpēc tāpat būs jāturpina FM jau pagājušajā gadā sāktie pasākumi ienākumu nevienlīdzības mazināšanai sabiedrībā, lai līdzsvarotu nodokļu slogu dažādām iedzīvotāju grupām, norādīja ministrs.

“Atkārtoti uzsveru, ka pašlaik FM pat neizskata priekšlikumu par nodokļu likmju izmaiņām mūsu valstī. Vēlreiz ir svarīgi norādīt, ka šī valdība vispār nerosinās nodokļu pārskatīšanu. Tāpēc jau tagad ir ļoti svarīgi sākt publisku diskusiju, uzklausot arī uzņēmēju organizāciju viedokļus – kādu ceļu Latvija ir gatava iet, domājot par nodokļu slogu, valsts prioritāšu nodrošināšanu un labklājības celšanu,” piebilda Vilks.

 

Komentāri (25)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu