"Latvijas mākslas klasikas" sērijā iznākušas trīs jaunas grāmatas • IR.lv

“Latvijas mākslas klasikas” sērijā iznākušas trīs jaunas grāmatas

32
NULL

Grāmatas veltītas Vilhelmam Purvītim, Janim Rozentālam un Kārlim Padegam

Apgāda “Neputns” grāmatu sērijā “Latvijas mākslas klasika” izdotas trīs jaunas grāmatas, kas veltītas māksliniekiem Vilhelmam Purvītim, Janim Rozentālam un Kārlim Padegam, raksta aģentūra LETA. 

Latvijas Mākslas akadēmijas Mākslas vēstures institūta direktors Eduards Kļaviņš ir veidojis grāmatu par Purvīti, mākslas zinātniece Inta Pujāte – par Rozentālu, bet profesors Jānis Kalnačs – par Padegu. Grāmatu māksliniece ir Anta Pence. 

Purvītis, Rozentāls un Padegs ir spilgtas un talantīgas personības Latvijas 20.gadsimta pirmās puses vizuālajā mākslā, turklāt tās nav zaudējušas aktualitāti arī mūsdienās. Purvīša neoromantiskais Latvijas ainavu koptēls savā veidā kļuvis par nacionālās identitātes zīmi. Rozentāla daudzpusīgā darbība un interese par visu jauno devusi izcilus reālisma, impresionisma, simbolisma, jūgendstila paraugus glezniecībā un grafikā aktuālos sava laika žanros, kā arī lietišķās mākslas un dizaina jomās un pat fotogrāfijā. Savukārt Padegs no piemirsta, galvenokārt mākslinieku aprindās zināma leģendāra tēla un sabiedrības autsaidera jau krietnu laiku kļuvis par īpaši populāru Latvijas kultūras zīmolu. 

“Līdztekus lieliem visaptverošiem izdevumiem par mākslinieku dzīvi un radošo darbību, arvien vairāk ir aktualizējusies nepieciešamība pēc mazāka formāta un apjoma rakstītā vārda, kur galvenā uzmanība tiek pievērsta grāmatas izglītojošajam uzdevumam un orientācijai uz plašāku lietotāju auditoriju, vienlaicīgi nodrošinot reproducējamo mākslas darbu poligrāfisko kvalitāti un teksta populārzinātnisko ietilpību. Noteikti jāatzīmē, ka jaunā izdevuma formāts ir arī “draudzīgs” tūristiem, jo dod iespēju vieglāk kādu Latvijas kultūras daļu aizvest sev līdzi. Jaunā mākslas grāmatu sērija mani noteikti priecē arī kā muzeja vadītāju, jo Latvijas Nacionālā mākslas muzeja uzkrātais krājums ir galvenā bāze šiem izdevumiem, kas veiksmīgi tiek papildināts ar privātkolekcijās atrodamajiem meistardarbiem,” stāsta Latvijas Nacionālā mākslas muzeja direktore Māra Lāce. 

Pirmais sērijas izdevums par mākslinieku Rūdolfu Pērli klajā nāca šā gada februārī, bet līdz gada beigām plānots izdot vēl trīs grāmatas. “Latvijas mākslas klasika” ietver pilnu teksta tulkojumu angļu valodā un plašu reprodukciju klāstu. Katras grāmatas beigās atrodama arī laika josla, kurā latviešu mākslinieku dzīvi iespējams skatīt pasaules notikumu kontekstā, atklājot kopsakarības, paralēles vai vienkārši interesantas sakritības. Vairāk informācijas apgāda mājas lapā

Komentāri (32)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu