Šokolādes karaļa triumfs • IR.lv

Šokolādes karaļa triumfs

7
Petro Porošenko ar sievu Marinu vienā no Ukrainas prezidenta priekšvēlēšanu kampaņas pasākumiem.

Pirms pusgada tikai retais ukrainis spēja iedomāties, ka miljardieris Petro Porošenko varētu piedalīties prezidenta vēlēšanās un izrauties līderos. Tagad tas ir noticis. Taču neatbildēts paliek jautājums – vai viņš tiešām ir izcils vizionārs, vai arī vienkāršs oportūnists?

Tiem, kuri vēlas tuvāk iepazīt Petro Porošenko, ir vērts apmeklēt Vinnicu – apgabala administratīvo centru aptuveni 200 km uz dienvidrietumiem no Kijevas. Šajā pilsētā pie Dienvidbugas upes dzīvo 370 000 cilvēku, un darbojas medicīnas universitāte. Tūristus ilgu laiku interesēja tikai divi objekti. Viens ir Nikolaja Pirogova mauzolejs – šis mediķis, kuru uzskata par kara lauka ķirurģijas pamatlicēju, nomira 1881.gadā, taču viņa pīšļi, iebalzamēti kā Ļeņins, apskatāmi ģimenes kapenē pilsētas nomalē. Otrs objekts ir nacistu plāna Werwolf štābs, kuru pēc Hitlera pavēles uzbūvēja 1942.gadā mežā aptuveni astoņus kilometrus no pilsētas.

Taču pirms trijiem gadiem parādījās vēl viens tūristu piesaistes objekts – Eiropā augstākās dejojošās strūklakas. Upē ierīkotas sprauslas mūzikas un lāzeru pavadībā spēj uzšaut ūdeni līdz 70 metriem. Priecēt acis šurp braucot viesi no visas Ukrainas, jo strūklaku izrādes esot viens no desmit labākajiem šoviem pasaulē. Tas parasti ir pirmais, ko iebraucējiem lepni uzsver divu pilsētā strādājošo saldumu fabriku darbinieki. Un tūlīt pat piebilst, ka strūklakas ir uzņēmēja Petro Porošenko dāvana pilsētai. Konglomerāta Rošen un valstī lielākā šokolādes ražotāja īpašnieks ir dzimis pie Odesas, taču uzauga Vinnicā un kopš 2012.gada pārstāvēja šo apgabalu Ukrainas parlamentā.

Savukārt tagad pirms ārkārtas prezidenta vēlēšanām Porošenko Vinnicā ieradās neierastā statusā – kā viens no augstā amata kandidātiem. Pēc Kijevā piedzīvotajiem asiņainajiem iepriekšējā valsts līdera gāšanas protestiem un separātistu mobilizēšanās Ukrainas austrumos Vinnica izskatās kā miera osta. Tā ir rāma un moderna pilsēta. Autobusi kursē visu diennakti, tramvajos darbojas internets, un atvērts «karstais» tālrunis, pa kuru var pasūdzēties mēram, ja kaut kas nedarbojas, kā nākas.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu