Baltijas valstu restauratori konferencē šķetinās nozares problēmas • IR.lv

Baltijas valstu restauratori konferencē šķetinās nozares problēmas

3
Šī vēsturiskā ķeizarienes Sabinas statuja gan neatrodas Latvijā, bet ir Vācijas Sansusī pils eksponāts, kas arī tiek restaurēts. Foto: EPA/LETA
Lāsma Gaile

Norisināsies 10. Baltijas valstu restauratoru konference

No 27. līdz 29. maijam Latvijā norisināsies Latvijas Restauratoru biedrības (LRB) organizētā 10. Baltijas valstu restauratoru konference „Līdzsvaru meklējot: saglabāšana, izmantošana, restaurācija”.

Plašākai sabiedrībai būs pieejama restaurēto darbu izstāde „Atdzimšana”, ko varēs aplūkot no 28. maija līdz 29. jūnijam Latvijas Nacionālā vēstures muzeja pagaidu telpās Brīvības bulvārī 32.

Lai gan konferences galvenais mērķis ir sniegt iespēju satikties un apmainīties ar zināšanām nozares profesionāļiem, Latvijas Nacionālā vēstures muzeja ķīmiķe un restauratore Indra Tuņa uzskata, ka šī arī ir iespēja informēt sabiedrību par restaurācijas nozīmi. Viņa norāda uz nozares komunikācijas problēmām ar sabiedrību un izsaka nožēlu, ka cilvēki neatšķir profesionāļu un amatieru darbus.

„Konferences dalībnieku skaits ir 250 cilvēki. Tie ir tikai restauratori un citi nozares speciālisti. Mēs vienkārši nespējam iesaistīt lielāku sabiedrības daudzumu,” saka LRB priekšsēdētāja Dace Čoldere, norādot – lai veidotu plašākai sabiedrībai domātus pasākumus, būtu nepieciešami lielāki resursi.

Šāds pasākums notiek ik trīs gadus. Triennāles laikā ar saviem referātiem uzstāsies pētnieki no Baltijas valstīm, Serbijas, Ukrainas, Vācijas un Grieķijas, kā arī Starptautiskā kultūras vērtību saglabāšanas, restaurācijas un pētniecības centra (ICCROM) ģenerāldirektors Stefano de Karo.

 

Komentāri (3)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu