Viss notiek ar gudru ziņu • IR.lv

Viss notiek ar gudru ziņu

4
Anita Brauna

Negaidīto ievēlēšanu par Satversmes tiesas priekšsēdētāju Aldis Laviņš uztver kā dzīves mestu izaicinājumu: «Lūdzu, ņem, un šajā laikā izdari visu labāko, ko vari!»

Abi ar Satversmes tiesas jauno priekšsēdētāju Aldi Laviņu pusdienās dodamies uz restorānu Amarone, kas atrodas turpat blakus tiesai, un secinām, ka šajās telpās – kad te vēl mājoja zināmās aprindās populārā ēstuve un klubs Maurīcijs – abi esam apmeklējuši dejas. Danči, izrādās, ir viens no tiesneša vaļaspriekiem – viņš dejo vidējās paaudzes tautas deju kolektīvā Baloži un pērn piedalījies Dziesmu un deju svētkos, kurus viņš slavē kā īpaši saviļņojošus. Laviņa vēl viena aizraušanās ir hokejs – viņš spēlē Nacionālajā amatieru līgā. «Savā līmenī esam otrajā vietā,» viņš palepojas. 

Netipiski Latvijas tiesnešiem, Laviņš šķiet atvērts sarunai un jau pašā sākumā uzstāj, ka par pusdienu rēķinu parūpēsies viņš. Satversmes tiesas priekšsēdētāja amatā Laviņš negaidīti nokļuva pēc tam, kad neviens no galvenajiem pretendentiem – Gunārs Kusiņš un Uldis Ķinis – divās balsošanas kārtās neguva pietiekamu pārējo tiesnešu atbalstu. Redzot strupceļu, «kolēģi raudzījās uz mani, un es sapratu, kāpēc, – man ir [Administratīvās apgabaltiesas] vadības pieredze». Pārdomām bijusi stunda laika, kaut gan šādu jautājumu žurnālisti viņam «nezin kāpēc» uzdevuši jau aprīlī, kad Saeima viņu apstiprināja par Satversmes tiesas tiesnesi. «Es neteiktu, ka tas bija adekvāti,» savu nonākšanu amatā raksturo konstitucionālajās tiesībās nepieredzējušais Laviņš. 

«Kāpēc tad piekritāt? Jūs taču varējāt teikt nē,» saku. – «Varēju teikt nē, taisnība. Taču situācija bija jāatrisina, tas punkts viens. Punkts divi – es dzīvi uztveru tā, ka viss notiek ar gudru ziņu. Jā, es ticu Dievam, samērā bieži esmu baznīciņā – man patīk [Rīgas Svētās Marijas] Magdalēnas draudze, kur ir prāvests Andris Kravalis. Tajā mazajā laika sprīdī es to uztvēru tā, ka tas man ir izaicinājums – lūdzu, ņem, šajā laikā izdari visu labāko, ko vari.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu