Jautājums jautājuma galā • IR.lv

Jautājums jautājuma galā

5

Dzīvokļu nama iedzīvotāji un pārvaldītāji sastopas ar daudziem jautājumiem – gan praktiskiem, gan juridiskiem. Lūdzām zinošus cilvēkus un iestādes rast atbildes uz dažām no daudzajām problēmsituācijām, par kurām nācies dzirdēt, gatavojot šo žurnālu vai runājot ar draugiem

Kādi remonti dzīvoklī jāsaskaņo ar kaimiņiem, apsaimniekotāju, būvvaldi?

Bez saskaņošanas, projekta un būvatļaujas drīkst veikt kosmētisko remontu, neskarot ēkas nesošās konstrukcijas un inženierkomunikācijas. Ar kaimiņiem – daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas kopīpašniekiem vai pilnvarotu apsaimniekotāju – jāsaskaņo remonts vai pārbūve dzīvoklī vai ēkā, kas skar nesošās konstrukcijas, starpstāvu pārsegumu konstrukcijas, ēkas fasādi – durvis, logus, jumtu, kā arī koplietošanas telpas un inženierkomunikācijas. Piemērs – nedrīkst patvaļīgi mainīt dzīvoklī radiatorus, kas ir kopīpašumā esošo inženiertīklu daļa un ietekmē kopējo mājas siltumapriti, vai noslēgt kopējās ventilācijas sistēmas izejas dzīvoklī. Dzīvokļa īpašuma likumā noteikts, kas uzskatāms par dzīvokļa atsevišķā īpašuma elementiem un kas ietilpst kopīpašumā, kā arī noteiktas prasības saskaņojumiem.

Vienīgais gadījums, kad remonts nav jāskaņo ar būvvaldi – ja tiek īstenots interjera projekts. Ja remonta gaitā ir paredzēta pārplānošana, nojaucot vai izbūvējot nenesošu starpsienu, vajadzīga dzīvokļa vienkāršotās renovācijas apliecinājuma karte. Ja paredzēta durvju ailas izbūve nesošajā sienā, koplietošanas telpas, piemēram, ratiņtelpas vai balkona pievienošana dzīvoklim, nepieciešams gan plānošanas un arhitektūras uzdevums, gan būvprojekts, gan būvatļauja. Pārplānošanas gadījumā ieteicams lūgt padomu sertificētam arhitektam, būvinženierim vai būvvaldei.
Atbilde: Rīgas būvvalde, Ekonomikas ministrija

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu