"Arsenālā" skatāma Māras Brašmanes fotoizstāde "Pārmaiņu laiks" • IR.lv

“Arsenālā” skatāma Māras Brašmanes fotoizstāde “Pārmaiņu laiks”

29
Māra Brašmane. Foto Gatis Gierts, F64

Izstāde ir stāsts par veco Nacionālā muzeja galveno ēku, kas pašlaik tiek pārbūvēta 

Līdz 1.jūnijam Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) izstāžu zālē “Arsenāls” būs skatāma fotogrāfes Māras Brašmanes personālizstāde “Pārmaiņu laiks”, raksta aģentūra LETA. 

Lielāko daļu savas profesionālās dzīves 1944.gadā dzimusī Brašmane ir veltījusi muzejiem un bijusi tieša aculieciniece gan to vizuālajām, gan institucionālajām pārmaiņām. 1973.gadā kā jauna speciāliste viņa sākusi darbu Rundāles pils muzejā laikā, kad pilī notikuši pirmie restaurācijas darbi un bijis nepieciešams restaurējamo objektu fotogrāfs. Pēc 11 gadiem Brašmane atgriezusies savā jaunības pilsētā Rīgā, kur pieņēmusi darbu Valsts mākslas muzejā jeb tagadējā LNMM. Šeit kā štata fotogrāfe viņa strādāja no 1984.gada līdz 2004.gadam, pieredzot fondu pārvietošanu, Padomju Latvijas mākslas ekspozīcijas izveidi un vēlāk atsevišķas krājuma daļas pārcelšanu uz jaunajām telpām izstāžu zālē “Arsenāls”, Baltās zāles remontu un Hēges zāles atvēršanu. Muzeja tēma kļuvusi par Brašmanes personīgo fotoprojektu 2005.gadā, kad Valsts mākslas muzeja Mazajā zālē sarīkota izstāde “Muzejnieki”. 

2013.gada sākumā, iepazīstoties ar LNMM galvenās ēkas K.Valdemāra ielā 10a rekonstrukcijas plāniem un to vizualizācijām, kā arī apmeklējot noslēguma izstādi un rūpīgi izstaigājot muzeja telpas, māksliniecei dzimusi ideja par jaunu fotogrāfiju sēriju, kuras centrālais objekts vairs nav cilvēks vai mākslas darbs, bet gan pati celtne. Melnbalto un krāsu fotogrāfiju variētā izstāde “Pārmaiņu laiks” ir veltīta LNMM galvenajai ēkai, kas pēc rekonstrukcijas – ar izstāžu zālēm bēniņos un pazemē, liftiem, restaurētajām telpām – iegūs pilnīgi jaunu identitāti. Brašmane fotografē muzeju mirklī, kad no ēkas jau ir izvesta lielākā daļa mākslas kolekcijas, arhīvs un biroja inventārs, atsegti sienu apdares slāņi, kā arī atvērtas durvis uz telpām, kas izstāžu apmeklētājiem un nereti arī darbiniekiem ilgstoši palikušas slēgtas. 

Savās fotogrāfijās Brašmane fiksē gan krāsas slāņus un ornamentus, kas slēpušies zem sienu baltā audekla, gan brantu muzeja mūros, ko gadu desmitiem elpojuši krājuma glabātāji. Attēlos redzamie objekti un telpas stāsta par fiziskajiem un netveramajiem laika nospiedumiem, kuri nereti organiski pārtop par tīru krāsu, līniju un gaismēnu kontrastu gleznām. Skatam atklājas atkailinātas istabas, kuras vairs neapdzīvo ne mākslas darbi, ne cilvēki. Muzejam uz mirkli ir atņemta tā tiešā funkcija, un iestājies nogaidošs klusums pirms jauna sākuma. 

Izstādes “Pārmaiņu laiks” kuratore ir LNMM izstāžu zāles “Arsenāls” Radošās darbnīcas vadītāja Šelda Puķīte. Izstāde norisinās fotomākslas festivāla “Rīgas fotomēnesis 2014” laikā, kas ir Rīgas kā 2014.gada Eiropas kultūras galvaspilsētas notikums. Vairāk informācijas Nacionālā muzeja mājas lapā

Komentāri (29)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu