Traģēdijā Rīgas jūras līcī bojā gājis Speciālo uzdevumu vienības dižkareivis (papild.) • IR.lv

Traģēdijā Rīgas jūras līcī bojā gājis Speciālo uzdevumu vienības dižkareivis (papild.)

12
Jūras spēku karavīri mācībās. Foto nav no rakstā pieminētām mācībām. Foto: Evija Trifanova, LETA

Pēc izmeklēšanas tiks lemts par 100 000 eiro kompensācijas izmaksāšanu bojāgājušā karavīra tuviniekiem

Mācību laikā Rīgas jūras līcī trešdien notikušajā traģēdijā gājis bojā Speciālo uzdevumu vienības dižkareivis. Šī vienība miera apstākļos zaudējusi jau ceturto karavīru pēdējo astoņu gadu laikā, ziņo LETA.

Aizsardzības ministrijas Preses nodaļa informē, ka nelaimes gadījums notika Speciālo uzdevumu vienības (SUV) ātrgaitas laivas vadīšanas nodarbības laikā Rīgas jūras līcī. Tās mērķis bija veikt treniņus iemaņu paaugstināšanai un nostiprināšanai, pilnveidojot manevrēšanas prasmes atklātos ūdeņos.

Sākotnējā informācija liecina, ka, iespējams, notikusi tehniska rakstura kļūme, kuras dēļ, manevra laikā karavīriem izkrītot no laivas, tā neapstājās, bet turpināja kustību, tādējādi abiem karavīriem nebija iespēju tikt atpakaļ laivā.

To vadīja sertificēts instruktors ar pirmās palīdzības un glābšanas uz ūdens kvalifikāciju, kurš bija arī nodarbības vadītājs ar pieredzi ūdens operāciju veikšanā. Sertifikāts iegūts laivu vadītāju glābēju kursā. Šajā nelaimes gadījumā viņš ir cietušais karavīrs.

Nodarbībās izmantotā “RHIB” tipa laiva nelaimes gadījuma rajonā vakar atrasta un ir nodota ekspertu rīcībā.

Pirms nodarbības veikta laivas un ekipējuma pārbaude, kā arī personālsastāvam noteiktās obligātās drošības instruktāžas.

Tās laikā abi karavīri bija ģērbti hidrotērpos un ekipēti atbilstoši iepriekš izvērtētajiem laikapstākļiem un nodarbības specifikai. Abiem bija individuālie glābšanas līdzekļi.

Plašāka informācija par nelaimes gadījuma apstākļiem tiks sniegta pēc dienesta izmeklēšanas, kas var ilgt līdz 30 dienām, bet nepieciešamības gadījumā tā var tikt pagarināta.

Bojāgājušais SUV dižkareivis, nodaļas komandiera vietnieks bruņotajos spēkos dienēja kopš 2009.gada, bet dienestu SUV sāka 2010.gadā. Par teicamu pienākumu izpildi dienesta laikā ir saņēmis bruņoto spēku komandiera apbalvojumu – pateicību.

Bruņotie spēki sniegs visu nepieciešamo atbalstu bojāgājušā karavīra tuviniekiem, arī psiholoģisko un garīgo atbalstu, kuru saņems arī cietušais karavīrs un nelaimes gadījumā iesaistīto karavīru dienesta biedri.

Pēc nelaimes gadījuma speciālās izmeklēšanas slēdziena sagatavošanas tiks lemts par kompensācijas 100 000 eiro apmērā izmaksāšanu bojāgājušā karavīra tuviniekiem.

Jau ziņots, ka trešdien plānotu nodarbību laikā gājis bojā Latvijas Nacionālo bruņoto spēku karavīrs, bet otrs ar hipotermijas pazīmēm nogādāts ārstniecības iestādē Rīgā, aģentūru LETA informēja Aizsardzības ministrijas Preses nodaļā.

Nelaimes gadījums noticis laivas vadīšanas nodarbības laikā Rīgas jūras līcī. Tās mērķis bija veikt treniņus iemaņu paaugstināšanai un nostiprināšanai.

Lai noskaidrotu nelaimes gadījuma apstākļus, sākta speciālā izmeklēšana un dienesta izmeklēšana, kuru veiks Aizsardzības ministrijas Ģenerālinspekcija. Savukārt Militārā policija par notikušo faktu sākusi kriminālprocesu, nozīmējot arī nepieciešamās ekspertīzes.

Jūras spēku flotiles Krasta apsardzes dienesta Jūras meklēšanas un glābšanas koordinācijas centrs no Rīgas brīvostas Kuģu satiksmes vadības centra saņēma informāciju, ka jūrā aptuveni desmit jūras jūdzes aiz Rīgas ostas vārtiem dzīvības briesmās atrodas divi cilvēki, kam ir individuālie glābšanas līdzekļi.

Lai sniegtu viņiem palīdzību, centrs uz notikuma vietu norīkoja Rīgas ostā dežurējošo Valsts robežsardzes kuģi un Gaisa spēku aviācijas bāzes helikopteru, kā arī glābšanas darbos iesaistīja tuvumā esošo kravas kuģi “Astra”, kas pamanīja nelaimē nonākušos cilvēkus.

Pēc plkst.13.30 abas personas – viena ar hipotermijas pazīmēm, otra – bez dzīvības pazīmēm – ar helikopteru tika nogādātas Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta un Valsts policijas pārstāvjiem.

(papildināta no sākuma ar jaunāko informāciju)

Komentāri (12)

ligakalnina 08.05.2014. 14.50

Versija absolūti neticama, divi kaeivji 20 km no krasta, veic kādus tur manevrus, apmācību nolūkā, bez jebkādas uzraudzības, bez kāda kuģa, kas var sniegt palīdzību, ja kas notiek, un neviens neko nezina.

Izskatās vai nu pēc totālā bardaka vai stulbuma, vai, drīzāk, pēc meliem, un kādam būtu par to jāatbild.

Saprotams, ka izmeklēšana neko nenoskaidros, šeit ir Latvija.

+3
0
Atbildēt

1

    Miervaldis > ligakalnina 09.01.2017. 15.56

    tu par saviem meliem un naida runu negribi atbildēt?

    0
    0
    Atbildēt

    0

Janka, Janic 07.05.2014. 21.12

kas taas par maaciibaam , kad divi kareivji atrodas juuraa 10 juudzes no krasta un maaciibu organizeetaaji to uzzin tikai peec garaam peldoša kravas kuģa informeešanas par notikušo…http://www.tvnet.lv/zinas/kriminalzinas/508905-jura_nelaime_noklust_divi_cilveki

+5
-2
Atbildēt

0

austrisv 08.05.2014. 17.07

Es arī šito nesaprotu, kā divi kareivi vieni paši bija uz manerviem jūrā! Kur tad otra laiva vismaz!

Vējonim jāatkāpjas vai arī Graubam, jo vienreiz jau 2 parašutisti noslīka Daugavā pilnīgi bezjēgā un nu atkal šitāds stulbums miera laikā. Kur tiem komandieriem smadzenes! Viņi neko citu nevar pateikt, ka jūs esat drošibā, bet paši tādi idioti, ka nedomā ar galvu.

Vai tiešām jūrā bija tikai viena laiva, bet kur pārējās laivas, ka neko ne redz ne zin!

Un tas viss ir miera laikā! Vējoni, atkāpies, jo laikam esi tāds pats kretīns kā Slakteris savu laiku, kā AM!

+3
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu