Čību vietā — sporta kurpes • IR.lv

Čību vietā — sporta kurpes

7
Daļa Eiropas Parlamenta deputātu sēdes laikā Strasbūrā pērn martā ar izsaukuma zīmēm protestē pret konstitūcijas labošanu Ungārijā, piešķirot lielākas pilnvaras valdībai.

Kādreiz par pensionāru klubiņu dēvētais Eiropas Parlaments ir uzaudzējis muskuļus, tāpēc cīņā par deputātu mandātiem iesaistās ietekmīgi politiķi

Par diviem eiro nopērku kafiju un bulciņu Zirgu bārā, kur jauni, smaidīgi cilvēki čalo šeit tik ierastajā Eiropas valodu kokteilī. Šī ir viena no leģendārajām vietām Eiropas Parlamenta (EP) ēkas plašumos, kas nemainās, spītējot gadiem. Zirgu bārs savu neoficiālo, bet labi zināmo iesauku ieguvis, pateicoties garkājainajiem krēsliem ar jātnieka segliem līdzīgo sēdeklīti – no šejienes paveras lielisks skats uz plašo parlamenta trešā stāva avēniju, kuru darba rosīgākajās dienās, kā vēsta statistika, šķērso vismaz 15 tūkstoši cilvēku. Pašā vidū, plato gaiteņu krustpunktā, uztapušas jaunas, žilbinošas radio un TV studijas. Tās ir atklātas, bez sienām un polsterējumiem, un ikvienam, ejot garām, ir iespēja vērot žurnālistus sarunās ar politiķiem. Te viss īpaši sagatavots EP vēlēšanām un visvairāk 25.maija naktij, kad EP ēka kļūs par visas Eiropas epicentru.

Taču tagad EP atgādina milzu kruīza kuģi, kas izmetis enkuru rosīgā ostas pilsētā un izlaidis pasažierus paganīties betona dārzos. 766 deputāti ir noslēguši savas piecgadu derības ar šo vietu. Kabineti ir tukši, atvadu vakariņas apēstas, ardievu vīns izdzerts. Durvis uz veselu vēstures posmu aizvērusi ievērojama zvaigžņu plejāde. Pēc desmit gadu darba ar klavierkoncertu atvadījies leģendārais Lietuvas neatkarības līderis, pianists un muzikologs Vītauts Landsberģis, kura darbu plāno turpināt mazdēls Gabriels Landsberģis. 

Nākamajās vēlēšanās vairs nekandidē arī EP gados vecākā deputāte – Astrīda Lullinga no Luksemburgas, kurai jūnijā apritēs 85 un kura labprāt būtu turpinājusi politisko karjeru, ja tikai partija ļautu. Lullinga ir parlamenta staigājošā enciklopēdija, jo atceras Ogļu un tērauda kopienas izveidošanu un Eiropas maskulīnās politikas ziedu laikus, kad parlamenta ēkā, pat nepieļaujot domu par sievietēm varas krēslos, bija atrodamas tikai vīriešu tualetes. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu