Pirmo reizi pasniegtas piecas balvas "Laiks Ziedonim" • IR.lv

Pirmo reizi pasniegtas piecas balvas “Laiks Ziedonim”

9
Balva ''Laiks Ziedonim''. Foto: Edijs Pālens, LETA.

Laureātu vidū zinātnieks Kaščejevs, LNB direktors Vilks, skolotāja, kalējs un Slišānu ģimene

Dzejnieka dzimšanas dienas vakarā Imanta Ziedoņa fonds “Viegli” cildināšanas ceremonijā sestdien “Gaismas pilī” pasniedza apbalvojumu “Laiks Ziedonim”, piecās nominācijās godinot laureātus, kas iedvesmojuši Latviju kļūt labākai, vēsta aģentūra LETA.

Par laureātiem kļuva jaunais zinātnieks Vjačeslavs Kaščejevs, Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) direktors Andris Vilks, skolotāja Ilga Ivanova, kalējs Jānis Nīmanis un Slišānu saime.

Kaščejevs sumināts nominācijā “Zinātne “Taureņu uzbrukums””, kurā apbalvo par sasniegumiem akadēmiskā nozarē, kurā Latvijā tiek piešķirts doktora grāds. Vilks atzīts par labāko nominācijā “Dzīve literatūrā “Bize””, kurā apbalvo par izciliem sasniegumiem un personību, radot, tulkojot, mācot, izplatot vai izdodot latviešu literatūru.

Nominācijā “Bērni un jaunieši “Rabarbers” par izciliem sasniegumiem darbā ar bērniem un jauniešiem sveikta skolotāja Ivanova no Zilupes. Nīmanis gratulēts nominācijā “Tautsaimniecība “Zemi es mācos””, kurā balvu piešķir par sasniegumiem un personību latviskā saimniekošanā, komercdarbībā, kas balstīta Latvijas tautas resursos un tradīcijās.

Nominācijā “Novadpētniecība “Kedas””, kurā apbalvo par sasniegumiem un personību lokālu teritoriju – novada, ciema, pagasta, pilsētas – izpētē, vairojot latviskumu un iesakņotību, sumināti dzejnieka, rakstnieka un novadpētnieka Ontona Slišāna bērni un mazmazbērni.

Imanta Ziedoņa fonds “Viegli” ir nodibinājums, kas izveidots 2010.gada pavasarī, un dzejnieks tam uzticējis Murjāņu mājas kā radoša centra tālāku izveidi, kas tika iesākta vēl viņa dzīves laikā. Apbalvojuma “Laiks Ziedonim” mērķis ir ik gadu apbalvot personības, kas ar savu izcilību, degsmi, sūtību, veiksmi, stāju iedvesmojušas labāku Latviju. Naudas balvu piešķir Borisa un Ināras Teterevu fonds.

Ziedonis bija viena no retajām Latvijas kultūras personībām, kura jau savas dzīves laikā tika iekļauta kultūras kanonā, apliecinot viņa izcilo un paliekošo literāro devumu Latvijas kultūrai un latviešu tautai. Dzejnieks mūžībā aizgāja 2013.gadā divus mēnešus pirms savas 80 gadu jubilejas 27.februārī. Atvadīties no Ziedoņa Rīgas Domā ieradās tūkstošiem cilvēku.

Komentāri (9)

ievuliitis 04.05.2014. 10.47

Par vakardienas pasākumu. Vai Latvijā IR žurnālisti, kas varētu pajautāt Kauperam, kā viņš šodien vērtē savus vārdus par lielisko Soču publiku? Šodien, kad mēs zinām, ka 90% no viņiem atbalsta Putina impērijas restaurācijas politiku un Krimas okupāciju?

Kā tur bija ar Ziedoņa frāzi, ka tauta mīl tos, kas “izsitas” un cenšas tiem līdzināties? Nesen to TV rādīja. Ko labu liecina par tautu, ja tā mīl cilvēkus, kas cenzdamies būt garīgā un emocionālā komfortā, piever acis uz lietām, pret kurām būtu jāprotestē? Kaupers ir prasts komformists, lai arī cenšas sevi rādīt, kā jauku puisi. Ne vairs puisis un nemaz ne jauks. Sen bija laiks kļūt par vīru, kas atbild par saviem vārdiem. Man bija nepatīkami redzēt viņu uz skatuves.

Žēl, ka par to IR jarunā svētku dienā.:(

+8
0
Atbildēt

4

    Uldis Šneiders > ievuliitis 04.05.2014. 12.12

    Šķiet, ka lieliska publika ir tā, kura saprot mūziku, izrādi vai sniegumu, ko mākslinieks dāvā no skatuves. Manuprāt ir pilnīgi aplam un ne pa jokam nesakarīgi (esmu pieklājīgs) saistīt koncerta publiku ar šīs publikas politiskajiem uzskatiem. Nezinu, vai Renārs ir “izsities”, bet allaž esmu cienījis viņa un kolēģu darbu, jo korista pieredze ir parādījusi to, cik daudz un ļoti mūzika un tās izpildītāji var sniegt! Ir jocīgi noskaidrot publikas politiskos uzskatus pirms pasākuma. Ļoti jocīgi… Taču, nenoliedzami, pats, laiku darbodamies pētījumos un žurnālistikā, jautājumu šai sakarā Renāram es uzdotu, ja man tas šķistu svarīgi. Personiski man šķiet, jo tālāk cilvēks ir no “pūliskas” shēmas, jo vairāk domā un vairāk iedziļinās, jo lielāks konformists izskatās. Kālab? Spēj pamatot savu rīcību. Starp citu – vienlīdz konformistiski būtu tagad no Ziedoņa lietām atstumt Kauperu, kā “politiski nepareizu”… Citādi mēs tūdaļ sāksim “pareizi” noliegt arī visus tos olimpiskos medaļniekus, kas guva panākumus Sočos vai, esot PSRS komandās…

    +1
    -7
    Atbildēt

    0

    Uldis Šneiders > ievuliitis 06.05.2014. 09.24

    :) Šādai diskusijai nepieciešama lielāka telpa un vairāk laika. Nebiju Sočos, nezinu publiku. Zinu, ka (emu gids) Rīgā diskutē visi, nestrīdas, satraucas un viedokļu ir milzums. Ir arī savienību mīloši ļaudis, kas lamā Putina galmu un karsti latvju patrioti, kas ciena Putinu par drosmi. Grūti noteikt viņu zināšanas un ziņu avotus. Man nav labo vai slikto. Man ir cilvēks, kas var būt agresīvs, bet spēj pamatot – kas noticis un kāpēc. Cilvēks vai nu domā vai nē. Katram māksliniekam ir savas domas un ceļi. Vismaz patlaban. Un es atbalstu viņus visus. Tāpat daudz tiek darīts un soļi turpinās, lai stīdi plauktu un zeltu… Lūk!

    0
    0
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > ievuliitis 06.05.2014. 15.11

    Ir ērti dzīvot savā mazā piemīlīgā pasaulē, neredzot, kas notiek apkārt. Laikam vajag ļoti pacensties, lai neredzētu Krievijā atdzimušo Staļina kultu, šovinismu – “Krieviju – krieviem”, represijas pret citādi domājošiem, nevēlamu cilvēku slepkavības, neredzētu Krimas okupāciju, diversantus Austrumukrainā, iejaukšānos un destabilizācijas centienus bijušajās PSRS republikās, Eiropas valstu un valdību šantāzu, izmantojot par šantāžas ieroci dabasgāzi, melus, kļuvušus par valsts politikas pamatu. Es tiešām gribētu, lai jūs man to visu pacenstos attaisnot, atrastu tam kadus ētiskus skaidrojumus. Nevis vispārējas frāzes, ka cik cilvēku, tik viedokļu. Viedokļi, kā mēs visi zinām, mēdz būt aplami un pat noziedzīgi. Gan bērnam, kas spēlējās ar sērkociņiem, ir tam skaidrojums, gan slepkavam, kas gatavo teroraktu. Bet tas nenozīmē, ka mums tie būtu jāakceptē, veicinot viedokļu daudzveidību. Absurdi.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > ievuliitis 04.05.2014. 12.42

    Olimpiskie medaļnieki pretēji Kauperam bija objektīvi novērtējuši Soču publiku. Neesat lasījis, dzirdējis, redzējis to viedokļus? Bet Kaupers TV studijā tiem iebilda.

    Kāpēc lai publika nebūtu “jauka” pret Renāru? Viņs to izklaidē, sniedz tai baudu. Viņš tiem ir “labais latvietis”. Bet pārējie ir maitas un fašisti, kurus vajag atgriezt mātes-Krievijas impērijā.

    Es arī esmu pieklājīga. Šķiet neesat to pamanījis.

    Es netaisos, ja neesat to pamanījis, izstumt Kauperu no kādām biedrībām. Ierosināju, lai tam uzdod jautājumus, par kuriem tas negrib domāt. Nevajag sagrozīt manus vārdus. Es domaju, ka neesmu vienīgā, kas grib dzirdēt atbildi.

    Un konformists cilvēks vai nu IR, vai NAV, neatkarīgi no tā, kā tas izskatās.

    Gribētu dzirdēt to “dziļumu” līdz kuram jānolaižas, lai izprastu krievu impēriskumu.

    +7
    0
    Atbildēt

    0

ievuliitis 04.05.2014. 10.32

Man ļoti patika Kaščejevs. Viņa prāts, dedzība un patriotiskums. Ne velti portāla rašistiem ir mutes ciet:):):)

Sveiciens svētkos!

+3
0
Atbildēt

0

ivetao2007 05.05.2014. 12.08

Paņemiet rokās smago un biezo P. Jērana sastādito enciklopēdiju RĪGA [kur reakcijas padomē irlasāmi ari A. Drīzuļa, A. Klaucēna, A. Rubika u. c vārdi] un atšķiriet 747 lappusi, kurā ir garāks raksts par Ziedoni. Ievadā variet lasīt LPSR tautas dzejnieks. PSKP biedrs [1964]. Isi sakot komunists ar stāžu. Daudzi cildināti latviešu kultūras darbinieki bijuši kolaboranti. Taču K. Skujenieks, P. Vasks nepadevās un vēl daži nepadevās. Viņu vārdi nav šajā emciklopēdijā. Bet viņus zina brīvā pasaule. Kolaborantu galms darbojās joprojam. Vēlēšanās gan to vajadzētu uzrakt un atcerēties.

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu