''Freedom House'': Latvijā prese ir brīva • IR.lv

”Freedom House”: Latvijā prese ir brīva

22
Foto: Elmārs Rudzītis, F64

Latvija reitingā pakāpi augstāk nekā pērn, bet nepanāk Lietuvu un Igauniju

Latvijas plašsaziņas līdzekļi ASV nevalstiskās organizācijas « Freedom House» preses brīvības šī gada indeksā ierindojas dalītā 49.vietā pasaulē un tiek vērtēti kā brīvi.

«Freedom House» apkopojis datus par 197 pasaules valstīm un teritorijām. To vidū plašsaziņas līdzekļu situācija Latvijā novērtēta kā brīva, mūsu valsts ar Kaboverdi, Poliju un Tuvalu dala 49.vietu. Šogad Latvijas preses brīvības reitings ir 27, un tas ir par vienu pakāpi augstāks nekā pērn, kad tas bija 28, vēsta tvnet.lv, atsaucoties uz aģentūru BNS.

Igaunija ierindojusies 15.vietā, ar 16 reitinga punktiem dalot šo vietu ar Īriju un Sanmarino. Savukārt Lietuva ir 39.vietā un, tāpat kā Grenāda un Slovēnija, saņēmusi 24 reitinga punktus.

Saskaņā ar « Freedom House» datiem vislielākā preses brīvība pašlaik valda Nīderlandē, Norvēģijā un Zviedrijā, kas saņēmušas 10 reitinga punktu. Par vienu punktu vairāk ir Beļģijai un Somijai, ar 12 punktiem nākamās ir Dānija, Islande, Luksemburga un Šveice. 13 punkti ir Andorai, 14 – Lihtenšteinai.

Visās valstīs un teritorijās, kuru reitinga skaitlis nav lielāks par 30, prese tiek uzskatīta par brīvu. Šo zemju sarakstā ir Īrija – reitings 16, Jamaika un Vācija – 17, Jaunzēlande un Portugāle – 18, Kanāda – 19, Čehija – 20, ASV un Austrija – 21, Austrālija un Francija – 22, Lielbritānija, Malta un Slovākija – 23, Japāna un Kipra – 25, Taivāna – 26, Spānija – 28, Izraēla – 30.

Valstīs, kur reitings ir 31-60, prese tiek uzskatīta par daļēji brīvu. Šo valstu sarakstā ir atrodamas Čīle un Itālija – 31, Dienvidkoreja – 32, Dienvidāfrikas Republika – 33, Ungārija – 35, Serbija – 37, Bulgārija, Melnkalne un Indija – visās 39, Horvātija – 40, Grieķija – 46, Gruzija – 47, Albānija – 49, Bosnija un Hercegovina – 50, Moldova – 53.

Starp tām valstīm, kurās pēc « Freedom House» vērtējuma plašsaziņas līdzekļi nav brīvi, ierindotas Meksika – 61, Armēnija un Turcija – 62, Ukraina – 63, Afganistāna – 66, Singapūra – 67, Irāka – 69, Krievija – 81, Azerbaidžāna un Ķīna – 84, Kazahstāna – 85. Sarakstu noslēdz Irāna un Kuba – abām valstīm ir 90 reitinga punkti, Baltkrievija – 93, Eritreja – 94, Turkmenistāna un Uzbekistāna – 95. Pēdējā vietā ar 96 punktiem ir Ziemeļkoreja.

Brīvajās valstīs dzīvo 14% no pasaules iedzīvotājiem, 42% dzīvo daļēji brīvās, bet 44% cilvēku dzīvo valstīs, kur plašsaziņas līdzekļi tiek vērtēti kā nebrīvi.

Pētījuma metožu pamatā ir preses brīvības analīze pasaules valstīs un teritorijās, pamatojoties uz jautājumiem, kas sagrupēti trijās plašākās kategorijās – tiesiskā vide, politiskā vide un ekonomiskā vide. Katra valsts tiek vērtēta pēc šīm kategorijām, un valsts kopējo reitingu veido visās kategorijās iegūto punktu summa.

Organizācija « Freedom House» ikgadējos pētījumus par preses brīvību pasaulē veic kopš 1980.gada. Tos publisko ik gadu maijā, kad tiek atzīmēta Pasaules preses brīvības diena.

(Precizējumi ziņas tekstā: izlabota kļūda virsrakstā un ievadā, kur Latvijas preses reitings bija nepareizi raksturots kā daļēji brīvs.)

Komentāri (22)

dro 02.05.2014. 12.35

Kas tad vainīgs, ja Latvija preses brīvības reitingā neieņem visaugstāko vietu? Draudi žurnālistu dzīvībai, veselībai? Tikai kalpa sindroms strādāt saimnieka interesēm cerībā saņemt lielāku atlīdzību un bailes neizkrist no magazīnas, tādēļ lēni, uzmanīgi, ja runa par pie varas esošajiem, tvaiku nolaižot uz tiem, kuri neliekas spējīgi dot pretsparu.

+6
-1
Atbildēt

1

    dzintarz > dro 02.05.2014. 17.16

    Interesanta sakarība Baltijas valstu vidū – vienīgā, kurā (iespējams) pārsniegta kritiskā kolorādo vabuļu masa ir Latvija. Piebaltijas Kaŗa apgabala štabņiki (no bij. Kirova ielas nama) laikam tomēr paspējuši izplatīt pietiekoši daudz savas nodzertās sēklas Rīgas guļamrajonos.

    +5
    0
    Atbildēt

    0

ligakalnina 02.05.2014. 15.42

Vērojama intersanta kopsakarība – jo valstī brīvāka prese, jo tur augstāks dzīves līmenis.

Un tas ir pilnīgi saprotams, jo, taisni prese, ir tā, kaas neļauj politiķiem “pa kluso” kārtot lietiņas, atklāj korupcijas gadījumus, valsts līdzekļu izsaimniekošanu, utt.

Protams, ja uz to ir attiecīga reakcija no valsts, un, galvenais, no sabiedrības puses, kas atspoguļojas vēlēšanu rezultātos.

Un, Latvijas vērtējums ir pilnīgi adekvāts, gan prese, savā vairākumā, mums angažēta, gan sabiedrības un varas reakcija pat uz presē atklātiem korupcijas gadījumiem ir, faktiski, nekāda, pēc principa – a kurš tad nezog, visi tādi, liela muiža, un politiķi, bieži vien, vispār nereaģē ne uz ko, ja tas neskar konkrēti viņus, kaut vai uz notiekošo KNAB, DP, utt.

+3
-1
Atbildēt

3

    ligakalnina > ligakalnina 03.05.2014. 17.18

    Es gan dzirdēju, ka vairākums amerikāņu Snowdwnu nosoda.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > ligakalnina 03.05.2014. 16.32

    Žurnalisti nestrādāja att. organizācijā, un neparakstīja dokumentus par slepenības ievērošanu, atšķirībā no tā klauna, kas tagad bučo Putinam pakaļu, pie kam publiski, nu šausmīgi “principiālais” cīnītājs par ctb.

    Publicēt informāciju ir žurnalistu darbs, CIP darbinieku pienākums ir šo informāciju glabāt, un, ja tiek pārkāpta Konstitūcija – ir ASV Kongrss, ASV prese, utt.

    Eiropas kreisajiem ASV un Izraela ir, gandrīz vai, lielāks ienaidnieks par Krieviju, viņi vispār dzīvo kādā savā pasaulē, kas atrauta no realitātes, un, faktiski, iet HAMAZ un citu līdzīgu organizāciju pavadā, par Krievijas ietekmi nerunājot.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > ligakalnina 03.05.2014. 10.30

    Neapvaino Poikānu, salīdzinot to ar blēdi, zagli, savas valsts nodevēju un Putina roklaižu Snowdwenu.

    Un Menings, kas tagad pēkšņi atskartis, ka ir sieviete ( man nav nekas pret transverstītiem un transsseksuāļiem, bet, kāpēc taisni tagad, kad viņš atrodas cietumā, ne tāpēc, lai vienkārši pievērst sev uzmanību?), vispār būtu psihiatru izpētes objekts.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

dzintarz 02.05.2014. 18.24

Latvijā prese joprojām daļēji brīva:

============

Ločmelītes daļēji brīvā Ēģiptes snorkelinga būšana.

+3
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu