SVF apstiprina 17 miljardu dolāru palīdzību Ukrainai • IR.lv

SVF apstiprina 17 miljardu dolāru palīdzību Ukrainai

20
Foto: Raitis Plauks, F64

Eiropadomes prezidents: ES varētu pastiprināt spiedienu pret Krieviju

Starptautiskais Valūtas fonds (SVF) trešdien apstiprinājis 17 miljardu dolāru palīdzību Ukrainai, vēsta aģentūras LETA-AFP. Kopumā starptautiskie aizdevēji, tostarp Pasaules Banka (PB) un Eiropas Savienība (ES), solījuši Ukrainai 27 miljardus.

SVF valdes lēmums nozīmē, ka Kijeva nekavējoties varēs saņemt 3,2 miljardus dolāru. Daļu no sākotnējās aizdevuma summas Kijeva varēs izmantot, lai segtu 2,2 miljardus dolāru lielo parādu Krievijai par dabasgāzes piegādēm.

SVF paziņojumā teikts, ka aizdevums mērķis ir „atjaunot makroekonomisko stabilitāti, nostiprināt ekonomikas pārvaldību un caurskatāmību un ierosināt veselīgu un ilgtspējīgu izaugsmi, vienlaikus palīdzot vismazāk aizsargātajiem”. Vienlaikus SVF brīdinājis, ka Ukrainu, neskatoties uz divus gadus ilgo palīdzības programmu, šogad gaida iekšzemes kopprodukta (IKP) samazināšanās par 0,5%.

Ja netiks panākts progress un pārtraukta vardarbība Ukrainas austrumu daļā, Eiropas Savienība (ES) varētu vēl vairāk pastiprināt spiedienu pret Krieviju, trešdien Prāgā brīdināja Eiropadomes prezidents Hermans van Rompejs.

“Būtu jāpieliek punkts vardarbībai un nelikumībām Ukrainas austrumos. Ja nebūs progresa attiecībā uz lēmumu, par ko tika panākta vienošanās, Eiropas Savienība turpinās un, ja būs nepieciešams, pastiprinās spiedienu pret Krieviju,” uzsvēra van Rompejs, norādot uz šomēnes Ženēvā panākto vienošanos.

Eiropadomes prezidents atkārtoti apliecināja, ka ES dalībvalstis atbalsta Ukrainu un ir gatavas nodrošināt tai finansiālu un politisku palīdzību reformu veikšanai. Jau ziņots, ka ES, reaģējot uz satraucošo krīzi Krievijā, vērsusi pret Maskavu sankcijas. Jaunākajā ES “melnajā sarakstā” iekļautas desmit Krievijas amatpersonas un pieci separātistu līderi Ukrainā, kuriem līdz novembrim noteikts aizliegums iebraukt ES un iesaldēti aktīvi. Biznesa pārstāvju sarakstā nav.

Sarakstā iekļauti Krievijas vicepremjers Dmitrijs Kozaks, prezidenta pārstāvis Krimā Oļegs Belavencevs, Krimas jautājumu ministrs Oļegs Saveļevs, Sevastopoles gubernators Sergejs Meņailo, Krimas senatore Olga Kovitidi, Valsts domes vicesprīkere Ludmila Švecova un vicespīkers Sergejs Ņeverovs, Galvenās izlūkošanas pārvaldes (GRU) priekšnieks Igors Serguns, Ģenerālštāba priekšnieks Valērijs Gerasimovs, GRU darbinieks Igors Strelkovs, separātistu līderi Ukrainas dienvidaustrumos Germans Prokopjevs un Valērijs Bolotovs, “Doņeckas tautas republikas” līderi Andrejs Purgins, Deniss Pušiļins un Sergejs Ciplakovs.

Lēmums par saraksta paplašināšanu tika pieņemts pirmdien ES vēstnieku sanāksmē. Tagad ES sankcijas vērstas pret 48 cilvēkiem, kas tiek vainoti par krīzi Ukrainā.

Komentāri (20)

alexander 01.05.2014. 17.01

SVF palīdzība ir lietderīga un savlaicīga, bet kā gan Ukrainai noderētu tie 100 miljardi dolāru, ko no tās esot nozadzis Janukovičs! Tik milzīga apmēra un ciniska zādzība no valsts, kurai ļoti nepieciešami finanšu resursi izaugsmei. Cerams, ka vismaz to naudas daļu, kas atrodas Eiropas bankās, izdosies atgūt vai vismaz iesaldēt, lai to nevar lietot izzadzēji.

+4
0
Atbildēt

0

Ansis Reinhards 01.05.2014. 15.28

Lūdzu paklausieties

http://www.youtube.com/watch?v=jj1MTTArzPI&feature=player_embedded

Mums japalīdz Ukrainai. Katram klusībā jālūdz, jāraida sava enerģija. Viņi to ir pelnījuši. Var pienākt mūsu kārta… Vai pratīsim tik labi pateikt… ?

+4
-1
Atbildēt

3

Ansis Reinhards 01.05.2014. 15.59

Mēs ikviens, es, Tu, nevaram palīdzēt Ukrainai ar naudu, bet varam palīdzēt atsēžoties, izejot no apavu remonta un citām ikdienas rūpēm, padomājot par Cilvēkiem pat Tautu, vēlot tai labu un mazliet padomājot…

Cilvēki, Jūs nemaz nezināt, cik svarīga ir kolektīva domāšana un cik daudz tā var dot…

Domformas piepildās. Viņš putlers, domāja daudz, viņa domas piepildās kaut kādā mērā, ja nebūtu pretēju domformu, viņš jau būtu ieņēmis Ukrainu…

Lūdziet pat Ukrainu, kaut mazliet, ja esat par šo Pasauli!

Tas, ka to veidojam mēs, taisnība….

+4
-2
Atbildēt

2

    Inese > Ansis Reinhards 01.05.2014. 16.09

    beta Mēs ikviens, es, Tu, nevaram palīdzēt Ukrainai ar naudu

    ======================

    Tu esi santīmpisēja?

    0
    -4
    Atbildēt

    0

    ingazilunska > Ansis Reinhards 02.05.2014. 00.26

    “beta Mēs ikviens, es, Tu, nevaram palīdzēt Ukrainai ar naudu”

    – Ar naudu nē, bet toties jūs variet palīdzēt Ukrainai ar naidu!

    Naids ir tas, kas jums vislabāk sanāk!

    Kaut ar naidu nevienam nekad un neko nav palīdzējis.

    Un naids posta.

    Bet tāda ir jūsu mentalitāte.

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu