Topošajā ''Maximā'' Biķernieku ielā izmantotas neatbilstīgas būvdetaļas • IR.lv

Topošajā ”Maximā” Biķernieku ielā izmantotas neatbilstīgas būvdetaļas

33
PTAC pārstāves Svetlana Mjakuškina (no kreisās) un Baiba Vītoliņa preses konferencē. Foto: Egons Ansbergs, F64

Patērētāju tiesību centrs: lielveikala nesošo konstrukciju skrūvēm un uzgriežņiem nav stiprības  marķējuma

Topošajā “Maxima XX” lielveikalā Biķernieku iela 121, Rīgā, tērauda nesošo konstrukciju savienojumu vietās izmantotas neatbilstīgas skrūves un uzgriežņi, kas var būtiski ietekmēt būves stabilitāti, šodien žurnālistus informēja Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) vadītāja Baiba Vītoliņa.

PTAC Preču un pakalpojumu uzraudzības departamenta direktores vietniece Svetlana Mjakuškina norādīja, ka nesošajām konstrukcijām paredzētajām skrūvēm ir jābūt marķējumam SB, kā arī atbilstīgam skrūvju stiprības rādītājam, taču šajā objektā izmantotajām skrūvēm nav šāda marķējuma, vēsta nozare.lv.

Pārbaudes laikā būvlaukumā skrūvēm nebija pieejama ražotāja deklarācija, kas saskaņā ar Eiropas Komisijas regulu ir vienīgais likumīgais dokuments, kas apliecina būvmateriāla atbilstību prasībām. “Mums uzrādīja piegādātāja atbilstības deklarāciju. Veicām pārbaudi pie piegādātāja, taču nekādu informāciju par šo skrūvju ražotāju nesaņēmām. Šīs skrūves nav izmantojamas tērauda nesošo konstrukciju stiprināšanai,” uzsvēra Mjakuškina.

Rīgas pilsētas būvvalde uzdevusi objektā nomainīt neatbilstīgās detaļas, vēsta Latvijas Radio 1. Tikmēr pašā būvvaldē notikušajā auditā neesot konstatētas kļūdas sabrukušās Zolitūdes ”Maximas” dokumentus parakstījušo speciālistu rīcībā, aģentūrai LETA pavēstījis būvvaldes vadītājs Inguss Vircavs. Darbinieki atjaunoti amatā, tomēr no iepriekš sešiem atstādinātajiem iestādē turpina stradāt trīs, jo pārējie iesnieguši atlūgumu.

Topošajā “Maxima XX” lielveikalā Biķernieku ielā 121 nesošo konstrukciju salaiduma vietām skrūves ir nomainītas jau aprīļa sākumā unatbilst marķējumam SB, biznesa portālu “Nozare.lv” pēc PTAC un būvvaldes paziņojumiem šodien informēja objekta būvnieka SIA “Selva būve” pārstāve Inga Galkina.

Informācija, kas apstiprina skrūvju sertifikāciju un izturību, jau iepriekš iesniegta PTAC, savukārt izpilddokumentācija par skrūvju nomaiņu Rīgas būvvaldē iesniegta 15.aprīlī. Kā norāda “Selva būve”, uzņēmums tūlīt reaģēja uz PTAC šī gada 12.martā veiktajā pārbaudē konstatēto, ka iepriekš izmantotās skrūves, lai arī ar vajadzīgo izturību, nebija atbilstīgi marķētas. “Tieši tāpēc šodien izplatītā informācija rada neizpratni. Uzņēmums norāda, ka nākamnedēļ plānota objekta nodošana ekspluatācijā un nevar izslēgt, ka ar neprecīzi izplatītiem faktiem notiek mēģinājumi ietekmēt gaidāmo lēmumu,” piebilda Galkina.

Viņa informēja, ka 2013.gada jūnijā, kad tika sākta šī tirdzniecības centra būvniecība, bija spēkā citi normatīvie akti un objektā izmantotās skrūves tiem atbilda. Celtniecības laikā mainījās normatīvie akti un tika noteiktas citas prasības, taču netika noteikts nekāds pārejas periods. “Jāuzsver, ka arī iepriekš objektā izmantotās skrūves pēc savas izturības pakāpes bija drošas un paredzētas šādu nesošo konstrukciju stiprināšanai,” piebilda Galkina.

Arī lielveikala projekta attīstītājs SIA “Homburg Bikernieki Properties” biznesa portālu “Nozare.lv” informēja, ka, tiklīdz attīstītājs uzzināja par skrūvju neatbilstību, būvniekam tika dots rīkojums tās nomainīt un tas jau ir izdarīts. Montāžas darbi ēkā ir pabeigti, un ēka patlaban atbilst visām kvalitātes un būvniecības prasībām. Dokumenti par to jau ir iesniegti Rīgas būvvaldē, informēja “Homburg Bikernieki Properties”.

PTAC pagājušajā nedēļā nosūtīja Latvijas Būvinženieru savienībai vēstuli, kurā lūdza izskatīt iespēju anulēt licences divām personām – objekta būvuzraugam un būvdarbu vadītājam, kuri pieļāvuši neatbilstošu būvmateriālu izmantošanu objektā.

Aģentūras LETA arhīva informācija liecina, ka “Homburg Bikernieku Properties” attīstītā objekta Mežciemā, Biķernieku ielā 121, galvenais būvuzņēmējs ir SIA “Selva būve”, objekta projektētājs ir SIA “Arhitektu firma Kubs”. Tirdzniecības centra ēka projektēta dzelzsbetona kolonnu un metāla kopņu nesošajās konstrukcijās, ārsienās izmantojot trīsslāņu paneļus ar augsta spiediena lamināta fasādes lokšņu “Extoriet” daļēju apšuvumu.

Pērn septembrī “Homburg” grupa informēja, ka 2013.gada nogalē Biķernieku ielā durvis vērs jauns “Maxima XX” lielveikals. Jaunajā ēkā vairāk nekā 4800 kvadrātmetru platībā iecerēts “Maxima XX” lielveikals, aptuveni 700 kvadrātmetros – “Super Action” sadzīves preču un mājas lietu tirgotājs, kā arī citas mazāka mēroga tirdzniecības vietas. Tirdzniecības centra kopējā platība – ap 7000 kvadrātmetru.

Gan Mežciema, gan sabrukušā Zolitūdes lielveikala projekta attīstītāji ir “Homburg” grupas uzņēmumi. Pēc Zolitūdes traģēdijas Biķernieku projekta atklāšana tika atlikta, jo “Homburg” paziņoja, ka objektā vajadzīgas papildus pārbaudes.

Zolitūdes projektu attīstītājs ir uzņēmums SIA “Homburg Zolitude”, kura īpašnieki ir Nīderlandē reģistrētais “Homburg Eastern Europe Fund” fonds. Savukārt projektu Mežciemā attīsta “Homburg Bikernieku Properties”, kura īpašnieki ir Nīderlandē reģistrētais uzņēmums “Stollburgh Capital” un Kiprā reģistrētais uzņēmums “Venturecorp Property Holdings Limited”.

Nīderlandē reģistrētais “Homburg Eastern Europe Fund” fonds Latvijā ir īpašnieks arī uzņēmumiem SIA “Homburg Baldone” un SIA “Homburg Vejavas”, kas attīsta projektus Baldonē un Rīgā, Purvciemā. Netālu no Baldones tiek attīstīts objekts industriālām vajadzībām, šim projektam patlaban sagatavots tehniskais projekts. Savukārt Purvciemā tiek attīstīts dzīvokļu komplekss, un šis projekts ir saņēmis būvatļauju, liecina “Homburg” grupas Lietuvas uzņēmuma mājaslapā publicētā informācija.

Komentāri (33)

piziks 29.04.2014. 13.46

Vjačeslava Dombrovska un Daniela Pavļuta, kā arī Ārvalstu investoru padomes pa MK pērn kā Sūnuciema lācis vadātais Džeimss Torpejs (vai kāds cits homburģeris.CA) kā krievu folkloras Vasjka — “slušajet, da jest”.

Traģikomiski, — vai nekaunīgajiem maxximas “lietuvju investoriem” par bankrotējušā “kanadiešu uzņēmuma” nekaunību beidzot nebūs apnicis atskaitīties un arī līķus un sakropļotos komepnesēt un apmaksāt?!!

Biķernieku ielā labi, — tur baznīca blakām, ērti mirušos apstāvēt un par tiem aizlūgt.

+5
-3
Atbildēt

1

    Eriks Grube > piziks 29.04.2014. 15.08

    “Un šie investori ārkārtīgi slavēja Rīgas pašvaldību, kas esot tik ļoti labvēlīga pret viņu iecerēm… Nu, mēs… Kolēģi, mums ir jābūt ārkārtīgi uzmanīgiem! Es negribu teikt nevienu sliktu vārdu arī par visām pašvaldībām kopumā, bet… Kā jūs zināt, visā pasaulē būvniecības jomā ir viens no lielākajiem korupcijas riskiem, un tā tas ir pat visās attīstītajās Eiropas valstīs. Un šeit tiek nepamatoti apgalvots, ka nekur neesot tāda kārtība, ka var apstrīdēt būvprojektu. Ļoti stingra kārtība ir Skandināvijas valstīs, ļoti stingra kārtība ir Igaunijā.”

    http://titania.saeima.lv/LIVS11/saeimalivs11.nsf/0/C73C72BF22A59DF7C2257AFA00417F69?OpenDocument

    “Departamenta vadība atbildē rīdziniekiem paspējusi vīzdegunīgi attraukt, ka neko no minētā par būtisku neuzskata. Nedz to, ka Eiropas Komisija Latvijai piedraudējusi ar sankcijām par hronisku gaisa piesārņojuma normu pārsniegšanu, ko izraisa arī bezatbildīgs lielobjektu izvietojums Rīgā, nedz, ka dzīvojamām mājām cieši pielipinātā “Maksima” veicinās apstākļus, kas ugunsgrēka gadījumā var novest pie traģēdijas, kāda pirms vairākiem gadiem piedzīvota M.Ķempes ielā, kur glābēji nevarēja piekļūt uguns pārņemtam dzīvoklim.

    Kādreizējās blīvās, dzīvās, putnu pieskandinātās smiltsērkšķu audzītes nostumšanu un apbūvēšanu domes speciālisti iedzīvotājiem pasnieguši kā vides „sakārtošanu un uzlabošanu”. Šo zaļumu vietā „trokšņu slāpēšanai” iestādīšot 26 kokus. Nudien tālredzīgi..”

    https://www.ir.lv/2013/2/5/spitibas-hronika

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

silvija 30.04.2014. 07.19

Un vēl būtu interesanti papētīt, vai šie uzbrukumi Homburg ir saistīti ar to, ka komentāru rakstītājiem ir stipri maz saprašanas par konkrēto tēmu, vai arī ar to, ka dažu būvfirmu īpašnieki ir veci čekisti, kas prasmīgi novirza “tautas” dusmas no īstā vaininieka – celtniekiem uz apbūvētājiem.

+2
-1
Atbildēt

0

piziks 29.04.2014. 15.10

Mīnusi mani neiespaido, — vēl jau bāleliņiem no koalīcijas varētu apjautāties: Ilzei Naglai pietika zināšanu un attapības LTV “Sasstrēgumstundā” aborigēniem uzbrūkoši pamācošajai Ārvalstu investoru padomes madāmai pretjautāt, kāda ir Ārvalstu investoru padomes loma un atbildība, par ko nav dzirdēts, infiltrējot Homburg un Torpeja komandu Latvijā, ieskaitot pērnā gada janvāra preses konfereneci, kas tika videodokumentēta (ja nu kas), Rīdzenē?

+3
-3
Atbildēt

14

    Kristīne > piziks 29.04.2014. 16.54

    Un?

    +2
    -5
    Atbildēt

    0

    Kristīne > piziks 30.04.2014. 11.42

    “no kvalitatīvu skrūvju nomaiņas ar nekvalitatīvām iedzīvojas nevis Homburg, bet būvfirma”

    ===

    Ja ņem vērā skrūvju cenu, no šādas “taupīšanas” nav nekādas jēgas.

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    Kristīne > piziks 29.04.2014. 15.26

    Kas vainas Homburg? Šie ražo vai tirgo skrūves? Veic montāžu? Uzrauga LR skrūvju tirgotājus?

    +2
    -4
    Atbildēt

    0

    silvija > piziks 29.04.2014. 16.21

    Es arī īsti nesaprotu, vai Homburg ražo vai sertificē, vai piegādā bultskrūves, vai varbūt projektē būvkonstrukcijas un speciāli paredz bīstamus pārsegumus? Kas šiem no tā tiek, un kādā veidā šie šmauc Maximu? Vai nav tā, ka Tev šķiet, ka visa pasaule sastāv tikai no zagļiem, blēžiem un avantūristiem, kuriem nav cita mērķa kā apcelt Latviju un Lietuvu kopumā un Optisko tēmekli it īpaši? Lai Dievs nedod šādu prāta ievirzi, tā var vispār nojūgties.

    +3
    -5
    Atbildēt

    0

    Kristīne > piziks 29.04.2014. 16.27

    “Kristap, ne jau ieguvums, — Homburg ir augstprātīgi un pavirši.”

    ===

    Ja Tev salūzt auto (tikko iegādāts un jauns), un Dies’ pasarg, Tu vēl kādam nodari skādi, vai Tevi tāpēc var uzskatīt par “augstprātīgu un paviršu”? Homburgs nebūvē mājas, Homburgs pērk mājas (māju būvniecību).

    +3
    -4
    Atbildēt

    0

    esmeralda_se > piziks 29.04.2014. 23.04

    kristap_freimani,

    >>>Ja Tev salūzt auto (tikko iegādāts un jauns), un Dies’ pasarg, Tu vēl kādam nodari skādi, vai Tevi tāpēc var uzskatīt par “augstprātīgu un paviršu”? Homburgs nebūvē mājas, Homburgs pērk mājas (māju būvniecību).>>>

    Ja es nopērku/noīrēju/uzbūvēju pēc iespējas lētāku, tik lētu, cik vien iespējams, auto/ēku/dajebkādu citu ierīci lai ar to pelnītu cilvēkiem bīstamā veidā, kā gan savādāk, kā par “augstprātīgu un paviršu” lai mani nosauc???

    Paskatieties ķīniešu lēto auto crash-testus, un pasakiet, vai šāda auto izmantošana par taksometru ir vai nav “augstprātīga un pavirša”? Pie mazāka ieguldījuma vienādi ienākumi dod lielāku “varku”. So simple.

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    Kristīne > piziks 29.04.2014. 16.09

    Pēc Tava teksta var secināt, ka Homburg ir baigie mizantropi un apzināti pasūta nedrošas ēkas, ko iesmērēt VP grupai… Kur ieguvums?

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    piziks > piziks 29.04.2014. 16.31

    Nuja, vai tad Zolitūdes Maxximas morgu nenopirka?! :)

    +3
    -3
    Atbildēt

    0

    andris902 > piziks 29.04.2014. 19.47

    …aha!…pērk māju būvniecību – pa lēto!…apejot un mainot likumus, piesedzoties ar ārzemju investīcijām, bet vietējie iezemieši pat to apstrīdēt nedrīkstēs….ja viss ir tik skaisti un pareizi, tad kāda velna pēc tādam “investoram” jāmeklē aplinkus ceļi, lai atvieglotu SAVU dzīvi, bet uzspļautu iezemiešiem?…pat nekautrējoties iesaistīt politiķus sev labvēlīga risinājuma panākšanā…tik nevajag teikt, ka tas ir tīrs lobistu pasākums un tā dara visā pasaulē….par stikla krellēm pārdevās citā gadsimtā….

    +3
    -3
    Atbildēt

    0

    piziks > piziks 29.04.2014. 16.14

    Kristap, ne jau ieguvums, — Homburg ir augstprātīgi un pavirši. Ja tādi nebūtu, Kanādā nebūtu bankrotējuši, — tā paša iemesla dēļ bija iedomājušies, ka Latvijā lietuviešus un latviešus, ko viņi atšķirt, protams, nespēj, varēs piešmaukt mūžīgi, ne tikai Zolitūdē, jo ex-Zatlera ex-tankisti viņu prasības tik viegli arī caur Saeimu apmierināja: par ko uztraukties?

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    silvija > piziks 30.04.2014. 06.41

    Diezin vai tas būs “as simple as that”. Vispirmām kārtām, ja runājam konkrēti par rakstā minētajām bultskrūvēm, no kvalitatīvu skrūvju nomaiņas ar nekvalitatīvām iedzīvojas nevis Homburg, bet būvfirma, kas šīs lētās nemarķētās skrūves dokumentos uzrāda kā marķētas un sertificētas. Gluži tāpat ir ar citiem nekvalitatīviem materiāliem. Ar ķīniešu auto crash testiem šai lietai ir mazs sakars. –

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    silvija > piziks 30.04.2014. 13.03

    No nekvalitatīvu materiālu izmantošanas un uzrādīšanas par kvalitatīviem, gluži tāpat kā no neesošu “slēpto darbu” uzrādīšanas par esošiem ir pat ļoti liela jēga, protams, jēga ar plusa zīmi būvfirmai.. Vai Tu domā, ka pastāv kaut viens cits iemesls uzrādīt bultskrūves, kas nav paredzētas nesošām konstrukcijām, par tādām, kas ir tām paredzētas??

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    piziks > piziks 29.04.2014. 15.59

    Kristap, homburģeriem vajag, lai Maxxima būtu enkurīrnieks un mazo ieguldījumu lielais “atsitējs”, — Maxxima jau šodien Homburg-am brīdinājuma signālu starp ausīm jau ir aizsūtījusi: ja nu neesi vēl pamanījis. Pat lietuviešiem reizēm pielec diezgan ātri, lietuvieši jau attapušies un pieprasījuši Homburg-am, ja tas īres līgumu grib, būvju drošības garantijas.

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    Kristīne > piziks 30.04.2014. 11.40

    “..apejot un mainot likumus, piesedzoties ar ārzemju investīcijām, bet vietējie iezemieši pat to apstrīdēt nedrīkstēs…”

    ===

    Likumus šeit nosakām mēs, nevis Homburg. Džekiem nepaveicās, ka šo piesaistītā projektētāja/arhitekta apakšuzņēmējs – būvkonstrukciju projektētājs tiešām bija pavisam “paviršs”.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu