Sašauts Ukrainas pilsētas Harkovas mērs • IR.lv

Sašauts Ukrainas pilsētas Harkovas mērs

18
Foto: LETA-EPA

Slovjanskā gūstā atrodas 40 cilvēki, vēsta Ukrainas Drošības dienesta

Pagaidām nenoskaidrots uzbrucējs sašāvis Ukrainas pilsētas Harkovas mēru Genādiju Kernesu, pirmdien pavēstīja Harkovas pilsētas dome. Uzbrukums noticis šodien ap pulksten 12, ziņo aģentūra LETA, atsaucoties uz UNIAN. Kaut arī notikušā apstākļi nav precīzi noskaidroti, zināms, ka Reģionu partijas biedram Kernesam iešauts mugurā.

Patlaban mērs atrodas Ātrās palīdzības slimnīcā, kur viņš tiek operēts. Ārsti cīnās par viņa dzīvību. Kā vēsta telekanāls ATN, operācija varētu ilgt 6-8 stundas. Telekanāls noskaidrojis, ka Kernesam trāpīts plaušās un aknās.

Savukārt Ukrainas Drošības dienesta (UDD) preses pārstāve Marina Ostapenko pirmdien paziņojusi, ka teroristi Slovjanskā, Doņeckas apgabalā, gūstā tur aptuveni 40 ķīlniekus. Separātistu kaujinieku gūstā joprojām ir arī Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) misijas pārstāvji, vēsta LETA, atsaucoties uz izdevumu ”Korrespondent”.

Kā liecina izdevuma “Korrespondent” rīcībā esošā informācija, uz Slovjansku tiek vesti gūstekņi arī no citām pilsētām un apgabaliem. “Jaunu datu par gūstekņiem Slovjanskā nav. Patlaban turpinās mēģinājumi ķīlniekus atbrīvot,” uzsvēra Ostapenko. Svētdien ķīlnieku sagrābēji atbrīvojuši vienu novērotāju no Zviedrijas, ņemot vērā viņa veselības stāvokli.

Promaskaviskie separātisti, kas sagūstījuši EDSO) novērotājus, līdzinās “mežonīgām ciltīm”, uzskata Polijas prezidents Broņislavs Komorovskis. “Ukraiņi nevar nereaģēt, tāpēc viņi rīkojas, un viņiem uz to ir 100% tiesības. Prokrieviskie separātisti atbild ar dubultu aktivitāti,” sacīja prezidents.

Kā citē UKRINFORM, Komorovskis paudis, ka EDSO ekspertu nolaupīšana ir kas tāds, kas ir bijis “pavisam mežonīgos pasaules reģionos, kur mežonīgas ciltis nolaupa ārzemniekus vai novērotājus”. “Tas būtiski sarežģī situāciju, bet, manuprāt, tam ir jāseko apņēmīgai un stingrai visas brīvās un civilizētās pasaules pretreakcijai,” sacīja Komorovskis. Tuvojoties prezidenta vēlēšanām, Ukrainā ieradīsies vairāki tūkstoši starptautisko novērotāju, norādīja prezidents, uzsverot, ka ir svarīgi panākt, lai ar viņiem nenotiek nekādi incidenti.

Jau vēstīts, ka promaskaviskie separātisti piektdien Slovjanskā sagrāba gūstā EDSO novērotājus no Vācijas, Dānijas, Polijas, Čehijas un Zviedrijas. Teroristi oficiālo delegāciju uzskata par “karagūstekņiem” un pieļauj, ka viņi varētu tikt atbrīvoti apmaiņā pret arestētajiem separātistiem.

Krievijas diversanti un vietējo separātistu kaujinieki aprīlī Ukrainas austrumos sagrābuši vairākas valsts iestāžu un milicijas nodaļu ēkas, kā arī citus stratēģiskos objektus, piemēram, lidlaukus, bet uz ceļiem izveidojuši kontrolposteņus. Reaģējot uz šiem notikumiem, Ukrainas varasiestādes sākušas pretterorisma operāciju.

Ukrainas, Krievijas, ES un ASV sarunās 17.aprīlī Ženēvā tika pieņemts komunikē par situācijas normalizāciju Ukrainā. Tajā iekļauta prasība par visu nelikumīgo grupējumu atbruņošanu un nelikumīgi ieņemto ēku atbrīvošanu. Tomēr prokrieviskie separātisti, kas darbojas Austrumukrainā, atteikušies nolikt ieročus un atbrīvot sagrābtās ēkas, pieprasot, lai vispirms atkāpjas Kijevas valdība. Krievija līdz šim nav neko darījusi, lai stabilizētu situāciju Ukrainā. Tā vietā Maskava turpina turēties pie agresīvās retorikas un izvirzīt Kijevai starptautiskajā praksē nepieņemamas un absurdas prasības.

Komentāri (18)

Gaisma; Enģelis 28.04.2014. 20.06

Acīm redzot par to, ka vakar ultras kaloradus labi padzenāja, bet Gepa mentiem nedeva komandu strīpainos sargāt.

+5
0
Atbildēt

0

Nika 28.04.2014. 23.02

Однако я убежден, что это покушение с огромной вероятностью был осуществлен по заказу России», – считает Березовец.

Среди возможных исполнителей эксперт называет в качестве представителей «Оплота», так и местных сепаратистов или сосланных диверсантов российской спецслужбы.

«Он считает Кернес отошел от сепаратистских движений. Это единственное место (Харьков – ред.), Где ни одного здания не было восторженно: милиция жестко действовала. Недавно 13 мощных представителей сепаратистских кругов были задержаны. Очевидно, что это месть. Это сигналы элитам Востока и Юга. Это также предупреждение Коломойскому », – отметил Березовец.

Напомним, сегодня на мэра Харькова Геннадия Кернеса было совершено покушение. Сейчас он с огнестрельным ранением внутренних органов и спины находится в больнице.

+3
0
Atbildēt

0

Ivars Ozols 28.04.2014. 16.21

Diemžēl ja policijas iecirkņus izlaupa brālīgas valsts piesegtas bandas, noziedzība izplatās un sadragā daudzas dzīves.

+7
-4
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu