Straujuma: Runas par Latgales atdalīšanos tiek inspirētas no ārpuses • IR.lv

Straujuma: Runas par Latgales atdalīšanos tiek inspirētas no ārpuses

21
Valdības vadītāja Laimdota Straujuma. Foto: Evija Trifanova, LETA

 

Latgalē viss ir kārtībā, savukārt idejas par tās atdalīšanos tiek inspirētas no ārpuses, otrdien Latvijas Televīzijas raidījumā “Rīta panorāma” sacīja Ministru prezidente Laimdota Straujuma (Vienotība).

Viņa atzina, ka pēdējā laikā bieži notiek dažādi mītiņi, kuros tiek pausti radikāli viedokļi. Tomēr, runājot tieši par situāciju Latgalē, premjerministre sacīja, ka nesen tur viesojusies un runājusi ar pašvaldību vadītājiem, tai skaitā krieviem, un pārliecinājusies, ka “Latgalē ir mierīgi”.

Pašvaldību vadītāji Straujumai apgalvojuši, ka tad, kad tiek runāts par Latgales atdalīšanos, viņi jūtas zināmā mērā aizskarti, jo “ne tādas domas Latgalē tiek domātas, ne tiek organizēti pasākumi, lai ko tādu darītu, [..] bet tās ir no ārpuses inspirētas idejas”.

Ik pa laikam dažviet uzplaiksnī idejas par Latgales atdalīšanos no Latvijas. Pagājušajā nedēļā pie Latvijas vēstniecības Krievijā norisinājās mītiņš par Latgales piederību Krievijai, aģentūrai LETA apstiprināja Latvijas vēstniecības Krievijā otrais sekretārs Zigmārs Zilgalvis.

“Vēstniecības darbinieki ar mītiņa dalībniekiem nekontaktējās, un tika ievēroti visi drošības pasākumi,” sacīja Zilgalvis. “Viņi rokās turēja plakātus ar uzrakstiem “Latgali Krievijai” vai “Latgale krievu zeme”, izpildīja savu uzdevumu, iespējams, ka sevi fotografēja, un devās prom.” Viņš atzina, ka vēstniecībai nav zināms, kāda organizācija piedalījās mītiņā, taču norādīja, ka tas nebija iepriekš saskaņots.

Zilgalvis teica, ka aptuveni deviņi mītiņa dalībnieki, kuri ik pa laikam mainījās, pie vēstniecības uzturējās nepilnu stundu, līdz izklīda. Tika gan novērots, ka Krievijas policija, kura apsargā Latvijas vēstniecību, ap to laiku esot palielinājusi apsardzes apjomu, kas varot liecināt, ka tās rīcībā esot bijusi informācija, kādu vēstniecība nebija saņēmusi.

Šī gan nav pirmā reize, kad pie vēstniecības Maskavā norisinājies mītiņš. 2011.gadā Kremļa organizētās jauniešu kustības “Naši” aktīvisti sarīkoja demonstrāciju pie Latvijas vēstniecības Maskavā, paužot savu neapmierinātību pret “valstisko fašismu Latvijā un Ukrainā”.

 

Komentāri (21)

Kristīne 22.04.2014. 11.01

“inspirētas no ārpuses ”

===

Polijas, Baltkrievijas, Lietuvas, Igaunijas? Varbūt reizēm var nerunāt pusvārdos…

+11
0
Atbildēt

3

    Amis > Kristīne 22.04.2014. 13.26

    Es gan sagaidu, kad viņa miljons reižu nožēlos savu izrādīto naidīgumu pret mūsu varoņu, Leģionāru piemiņu, īpaši laikā, kad ukraiņu tautai mūsu atbalsts ārkārtīgi nozīmīgs un nolādēs to dienu, kad aizgāja politikā.

    +2
    -3
    Atbildēt

    0

    janis17 > Kristīne 22.04.2014. 12.21

    betijacelmale
    Bet saukt lietas īstos vārdos, to prasa viselementārākāis pašsaglabāšanās instinkts.
    ——————-
    Šis instinkts viņiem liek darboties tā, lai varētu cerēt uz kādu amatu okupācijas varas “pašpārvaldē”.
    Kirchenšteini un lāči vienmēr vajadzīgi…

    +6
    -1
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > Kristīne 22.04.2014. 12.02

    Tieši tā. Mēs vairs negaidām no Straujumas kundzes daiļrunības un loģikas plūdus, kā to lieliski nupat nodemonstrēja Polijas Ārlietu ministrs Radoslavs Sikorskis intervijā The Washington Post.

    Bet saukt lietas īstos vārdos, to prasa viselementārākāis pašsaglabāšanās instinkts.

    +5
    0
    Atbildēt

    0

ieva_krumina 22.04.2014. 10.17

es gan vēl skaidri atceros Lindermaņa un Co apgalvojumus par Latgales autonomiju…

vai valdībai ir kādi plāni pret “zaļajiem cilvēciņiem” ar kolorādo lentēm un šaujamajiem, kuri var “stihishi uzrasties” čangaļu pusē?

vai latviešu tautai būs jāapmierinās tikai mierinājuma vārdiem par NATO 5.pantu

+8
0
Atbildēt

0

Þanis Bezmers 22.04.2014. 11.18

Nu bet, protams! Oficiālā Krievija distancējas no šādām izpausmēm. Arī Ukrainā oficiālā KF neko nedara. Tas, starp citu ir nofiksēts Ženēvas vienošanās. Krievija svētāka par svētu. Mēs varam gulēt uz ausīm. Kā td, Straujumas kundze!

+5
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu