Ātri gaistošā vidusšķira • IR.lv

Ātri gaistošā vidusšķira

31
Foto: Ģirts Ozoliņš, F64
Gundars Dāvidsons

Arī nācijas, tāpat kā cilvēki šo nāciju iekšienē, mūsdienās sadalās šaurā uzvarētāju slānītī, kam blakus ir milzīga masa “pārējo”

Pēdējā laikā ASV un citu valstu presē daudz ir rakstīts par procesu, kas norit jau vairākus gadu desmitus, – pakāpenisku vidusšķiras izzušanu.

Lai arī kādi būtu skaidrojumi šai tendencei – tehnoloģiskais progress, globalizācija vai pat monetārā politika, fakts, ka pēdējo 20 gadu laikā ASV vidējā nodokļu maksātāja alga ir stagnējusi, ir satraucošs arī pārējai pasaulei (ieskaitot Latviju, kur nekad šāda vidusšķira īsti nav bijusi) un rosina šaubas, vai globalizācijas ietekme tiešām ir bijusi tik viennozīmīgi pozitīva, kā tika uzskatīts. Kā rāda vēsture, liela un izglītota bijušās vidusšķiras jaunatne, kura nav nodarbināta un neredz savu nākotni esošo institūciju ietvaros, ir sprādzienbīstams materiāls.

Tas attiecas ne tikai uz mikrolīmeni un cilvēkiem. Izskatās, ka līdzīgs “gaistošas vidusšķiras” process novērojams arī starp valstīm. Attēls zemāk rāda gada ienākumus pirms krīzes. 2007. gadā likās, ka Eiropas Savienībā (ES) valstu ienākumi veiksmīgi tuvinās. Tomēr drīz sekojošā krīze liek uz šo konverģences stāstu paskatīties citā gaismā.

Pirmais krīzes vilnis, kurā bija arī Latvija, tradicionāli skāra valstis, kuras vienmēr raksturojas ar augstāku ievainojamību – mazas valstis perifērijā (attēlā – rozā krāsā). Savukārt sekojošā parādu krīze jau skāra augstāku ienākumu valstis (attēlā – sarkanā krāsā). Turklāt interesanti, ka, kā redzam no 1.attēla, visas šīs valstis ir koncentrētas aptuveni vienā ienākumu līmenī – kaut kur pa vidu starp bagātajām Eiropas valstīm un postkomunisma valstīm. Pēc būtības, parāda krīze skāra valstis, kuras var raksturot kā nesen radušos “Eiropas vidusšķiru”.

1. attēls. Pirmskrīzes (2007. gada) gada vidējā darba samaksa Eiropas valstīs (tūkst. eiro)


Domājot par iespējamiem skaidrojumiem šādai īpatnībai, pirmais, kas nāk prātā, – varbūt personas un valstis nav nemaz tik atšķirīgas?

Kad runā par personām, augošas nevienlīdzības stāsts ir šāds: tehnoloģiskās izmaiņas pakāpeniski samazina to cilvēku ienākumus, kurus spēj aizstāt mašīnas un datori. Šo procesu cenšas bremzēt valdības – gan tieši, palielinot valsts darbā strādājošo skaitu, gan arī netieši – palielinot regulāciju. Kad šīs iespējas tiek izsmeltas un sāk negatīvi ietekmēt izaugsmi, augošā nevienlīdzības tendence tiek noslēpta ar nākamo paņēmienu – lētiem kredītiem.

Pasaulē šī “attīstība” savu kulmināciju sasniedza 2004. – 2008.gadu burbulī. Kad tas plīsa, ASV un pārējās attīstītajās valstīs pamazām sāka iestāties sapratne, ka turpmākā pasaules kārtība raksturojas ar pamatīgu ienākumu nevienlīdzību – šauru lielu naudu saņemošu “uzvarētāju” slāni un milzīgu masu ar pusnodarbinātiem un mazas algas saņemošiem strādājošajiem.

Izskatās, ka attiecībā uz ES valstīm šis stāsts ir līdzīgs. Globalizācijas apstākļos “vidusšķira” ar regulācijas, transfertu un kredītu palīdzību centās kaut kā turēties pretī dzīves kvalitātes kritumam. Kā visos burbuļos, kāds maksāja par šo ilūziju. Sākumā tie bija ES fondi, kuri līdz 2004.gada ES ekspansijai bija ļoti nozīmīgi visās pašreizējās krīzes valstīs (tā arī ir viela mums pārdomām). 2004.gadā ES jaunpienācēju dēļ šī straume apsīka un lēta kreditēšana kļuva par nākamo izaugsmes dzinējspēku. 2008.gadā pienāca “patiesības mirklis” un tagad valstis pamazām virzās uz jaunu, nezināmu līdzsvaru.

Ir vēl viena lieta, ko vērts atzīmēt saistībā ar augstāk redzamo attēlu. Pārsteidzoši, cik atšķirīgi pasaule izskatās, kad noņemam parasti iekšzemes kopprodukta aprēķinos izmantoto pirktspējas paritātes kalkulāciju plīvuru! Redzam, ka Austrumeiropas valstu atšķirības nav nemaz tik nozīmīgas, vismaz salīdzinot ar to bezdibeni, kas mūs šķir no Vācijas vai Zviedrijas.

Man tas liekas pārsteidzoši, ja ņemam vērā, ka Austrumeiropā ir valstis ar ļoti atšķirīgām institūcijām, atšķirīgu korupcijas līmeni, tradīcijām un, ļoti svarīgi, atšķirīgu novietojumu attiecībā pret Eiropas ekonomikas gravitācijas centru. Ja salīdzina ar Vācijas ienākumu līmeni, it kā tehnoloģiski attīstītā un uz autoindustriju fokusētā Slovākija vai institucionāli spēcīgā Igaunija nav nemaz tik atšķirīgas no Latvijas, kurā noteikti ir vājākas institūcijas un zemāka industrijas koncentrācijas pakāpe.

Turklāt izskatās, ka 2004.gada paplašināšanās kārtas Austrumeiropas valstis tuvinās savā starpā. Igaunija un Čehija līdz 2013.gadam turējās mazliet pretī šai tendencei, tomēr kopumā šo valstu grupa konverģē.

2. attēls. Gada vidējās darba samaksas izmaiņas Austrumeiropas ES-8 valstīs (tūkst. eiro) un šīs grupas variācijas koeficients


Atceros, kā mēs Latvijā 90.gadu sākumā skatījāmies uz Ungāriju kā gandrīz attīstītu Rietumvalsti, ar citu ienākumu līmeni un attīstības pakāpi. Pagāja 10 gadi un ienākumu atšķirība jau bija mazāka, lai arī saglabājās nozīmīga. Vēl 10 gadi, un mēs jau atšķiramies pavisam maz. Kāpēc tā?

Mans minējums – kā Slovākijas autoindustrijas, tā Latvijas un Igaunijas mašīnu, mehānismu un elektrotehnikas eksporta gadījumā mūsu salīdzinošā priekšrocība ES kontekstā ir viena: lēts darbaspēks, parasti kombinācijā ar zemākām vides, veselības un sociālās aizsardzības prasībām. Salīdzinot ar dziļo specializāciju šajā salīdzinošo priekšrocību jomā, pārējās nianses nav vairs tik nozīmīgas.

Tas noved pie otras un ne tik optimistiskas hipotēzes. Arī nācijas, tāpat kā cilvēki šo nāciju iekšienē, mūsdienās sadalās šaurā uzvarētāju slānītī, kam blakus ir milzīga masa “pārējo”. Tāds binārs sadalījums, kur vai nu tu esi “attīstīta valsts/nācija”, vai konkurē ar desmitiem un simtiem citu nāciju kā lētais darbaspēks.

Protams, ES ietvaros no šādas lētā darbaspēka konkurences esam daļēji pasargāti, tāpēc īsti līdz Bangladešas algu līmenim diez vai kritīsim, taču, visticamāk, Bulgārijā, Rumānijā un arī Ukrainā, ja tur izdosies noturēt mieru, ienākumi nākotnē izlīdzināsies ar mūsējiem.

Ceļš uz šādu konverģenci diez vai būs patīkams process, jo mums tas nozīmē vājas investīcijas, vāju izaugsmi un algu stagnāciju. Galu galā – vai nu esi tehnoloģiskā progresa avangardā, vai arī esi vienkārši lieks – vienalga, globalizācijas izstumta persona vai maza valsts perifērijā.

Autors ir Latvijas Bankas ekonomists

 

Komentāri (31)

Dace 15.04.2014. 20.04

He, kā visiem patīk gānīt globalizāciju, kaut gan skaidrs, ka bez tās tādas valstis kā Koreja, Taivāna, Ķīna nekad nebūtu varējušas panākt tadu attīstību.Un es atļaušos teikt, nevar zinat ka būtu ar Centrālo/Austrumeiropu. Tas, ka tajā visā ir zaudētaji, mazkvalificētie strādnieki attīstītajās valstīs, jo viņu darbs kļūst nevajadzīgs, tas gan tiesa. Un nevajag arī iedomāties, ka visa pasaule tā smuki kļūs bagāta. Tā nenotiks. Būs kas to dabūs gatavu, bet lielākā daļa ne. Un ne jau globalizācija tur pie vainas. Un, starp citu, ar to šobrīd viss ir kārtībā, iet uz priekšu pilnās burās. Jo alternatīvu tam īsti nav. Ja nu vienīgi noslēgt robežas, salikt muitas barjeras, visu ražot pašiem, tādejādi pazeminot dzīves līmeni un izraisot smagu globālu ekonomisko krīzi. Cita lieta, ka šobrīd noteikti ir laiks diskusijai par sociāldemokrātijas vs neoliberalisma salīdzinošām priekšrocībām, lai gan Dienvideiropa parāda, ka arī sociāldemokrātija ir jāpiemēro uzmanīgi, citādi var sanākt šmuce.

+4
0
Atbildēt

5

    Ieva Aile > Dace 16.04.2014. 18.15

    Jā,ja es savā kūtiņā vienas cūkas vietā izaudzēšu divas,es būšu ļoti strauji attīstījies,kamēr kaimiņlielsaimnieks,kas 1000 cūku vietā izaudzēs 1020,būs ļoti lēni attīstījies.Un pie atvērtām robežām es savu kūti vienkārši pametīšu un aiziešu strādāt tur,kur vieglāks darbs un labāka alga,ja manī nebūs savas vietas patriotisma,dzimtenes mīlestības un nacionālisma,kuru globalizācija tik ļoti cenšas iznīdēt.Darbaspēka mobilitāte -viens no labākajiem ES izveidošanas ieguvumiem,cilvēkkapitāls plūst uz turieni,kur labāk,un izglītībā ieguldīt var tie,kuriem ir nauda,bet nauda ir tiem…Āzija savus cilvēkus vismaz var saglabāt rasu un kultūras atšķirību dēļ

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    Ieva Aile > Dace 16.04.2014. 12.46

    Faktu sagrozīšana oficiālajā globalizācijas vēsturē ir redzama arī valstu līmenī.Pretēji tam,kam ortodoksija gribētu,lai mēs noticam,kopš Otrā pasaules kara faktiski visas sekmīgās attīstības valstis sākumā guva panākumus ar nacionālistiskām politikām,izmantojot protekcionismu, subsīdijas un cita veida valdības iejaukšanos.

    ”Sliktie samarieši”

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    Ieva Aile > Dace 16.04.2014. 16.43

    …kas arī bija jāpierāda – brīvais tirgus un globalizācija pašreizējā izpildījumā notur pasauli stāvoklī,kur plaisa starp bagātajām un nabagajām valstīm kļūst arvien lielāka.Ja zināšanas un nauda būtu pieejama tikpat brīvi un globāli,kā tirgi…

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Dace > Dace 16.04.2014. 15.26

    Ērik. Jā, D Koreja, Japāna un citas veiksmīgās valstis izmantoja protekcionismu. Taču jāņem vērā, ka tās bija ASV sabiedrotās, un, vareja šādas politikas izmantot, jo amerikāņi bija gatavi par to maksāt. Respektīvi protekcionisms brīvā tirgus apstaklos. Kas ir ideāli, ja Tev kāds ļauj tādu prieku. Latvijas situācijā, ja mes izmantotu ko tadu, uzreiz dabūtu pretī to pašu, kā rezultatā visas priekšrocības pazaudētu un būtu lielākie zaudētaji. Ne velti, sākoties krīzei 2008 gadā lielākās bailes bija par to, vai valstis nesāks kerties pie protekcionisma kā 30tajos gados, tādējādi sagraujot pasaules ekonomiku. Tā, tomēr nenotika. Lai arī kārdinajums bija, valstu līderi saprata, ar ko tas var beigties.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Dace > Dace 16.04.2014. 17.40

    Nē, tā īsti nav. Attīstības valstis aug straujāk kā attīstītās. Tas tā bija gan pirms krīzes, gan pēc. Cita lieta, ir virkne valstu, kas kas ir pašas sev visu sačakarējušas, ar dīvainiem valdniekiem, pilsoņu kariem utt. Tā plaisa starp bagātajām un nabadzīgajam paliek mazāka. Tādā ziņā ekonomiskā konverġence darbojas. Cita lieta, ka tas nenozīmē, ka visas attīstības valstis saniegs bagāto valstu līmeni. Ja daļa sasniegs, tad ļoti ilgā laika posmā. Jo tur vajag cilvēkkapitalu, ieguldījumus izglītībā, zinātnē, infratruktūru, pareizas politikas. Un, arī prast izmantot savā labā globalizāciju, ko prot virkne valstu Āzijā. Tur noteikti nederēs visādi populistiskie Latīņamerikas stila līderi.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

Ieva 15.04.2014. 17.18

Interesantas tendences. Un Latvijā nez vai nav pat labāk. Labāk tāpēc, ka vidusšķira vienkārši neizveidosies, nevis tā degradēsies- kas noteikti ir sāpīgāk. Smagāk ir krist, nevis neuzkāpt… Bez tam jau diezgan sen esmu sapratis arī, ka atšķirība reālajos ienākumos tik liela nemaz nav. Ja pie mums man samaksā aploksnē, un es, savukārt, automehāniķim vai dakterim ķešā, tad zaudētāja ir valsts, nevis es. Tik tā starpība, ka šī nauda oficiālajā statistikā neparādās. Tik netiešajās tendencēs, kā te nesen bija- ienākumi nepieauga, bet mazumtirdzniecības apgrozījums (iepirkšanās) pieauga. Un, ja ārzemēs puse algas (lielās) jāatdod par īri un apdrošināšanu, medicīna ir dārga, un jāmaksā TV nodoklis, tad ķešā palikusī summa jau ir salīdzināma ar Latviju, kur algas ir mazas, bet arī izdevumi mazāki.

Mēģinot saprast tendences, mēģināju iztēloties, kas tā vidusšķira īsti ir. Pieprasījums pēc kvalificētiem, eksakti orientētiem speciālistiem tikai aug. Teorētiski šai sadaļai vajadzētu palielināties. Citādi ir ar “vidējo biznesu” , visi mazie uzņēmumi, šķiet, pamazām bankrotē, jo neiztur konkurenci ar lielajiem. Latvijā tas tipiski notika ar pārtikas bodītēm. Tagad palikuši tikai lielveikali, kuru īpašnieki vairs vidusšķiras kategorijā neietilpst… Atcerieties gadus 15 atpakaļ – bija privātie benzīntanki. Nu tikai firmas. Lielas! Pērk un apvieno portālus. IT firmas, pat atkritumu savācējus…un mazajam “īpašniekam” vairs vietas nav. Globalizācija, savukārt, padara pieejamas tās preces, kuru ražošana “tur tālu” ir bijusi lētāka, un atkal vietējais bankrotē. Rozes ved no Kenijas, jo tur siltums par velti, bērnu rotaļlietas no Ķīnas, jo tur izejvielas un darbaspēks lēts utt.

Iznāk, ka izeja ir zināšanās. Pār tām jau tagad maksā dārgi, un maksās vēl vairāk. Derīgās! Eksaktās! A Latvijā viena no populārākām specialitātēm, ko piedāvā augstskolas – “mazā biznesa vadība”. Nu nebūs nekāds mazais bizness. Būs lielais. Un tu tam kalposi!

+4
-1
Atbildēt

0

lebronj2356 15.04.2014. 19.47

Kaut kas neticams, nebiju gaidījis šādu rakstu no LB darbinieka, jo no viņiem pierasts lasīt tikai to, ka jāstrādā krietni vairāk lai iegūtu klāt pāris kapeikas un to, ka taupība ir OK – tas tā vienkāršā valodā runājot. Par rakstu – būtībā ir atzīta problēma, autors šķiet ar situāciju ir apmierināts un neko labot neaicina vien konstatē faktu, bet arī tas ir labi, jo jebkura problēmas risinājums sākas ar tās atzīšanu ! Un jārisina problēma ir, jo progresēt situācijai, kad visus labumus noslauc 1, 5 vai 10% sabiedrības nav iespējams, tas var beigties ar lieliem mēsliem – kariem, revolūcijām, sabiedrības sairumu un/vai marginalizāciju. Nesen delfos bija labs raksts par to, kas notiek ar vidusšķiras ienākumiem un kā pret to sāk cīnīties Japānā :

http://www.delfi.lv/news/comment/comment/irina-istjagina-stasts-par-japanas-ekonomiku.d?id=44221263

Redzēs vai šim piemēram tiks, sekots vai arī tiks meklēti citi risinājumi, bet jādara tas ir noteikti, jo mazo uzņēmumu un ekonomiku iznīkšanas apstākļos veidojas monopoli, kas pirmkārt strādā neefektīvi un nekvalitatīvi, otrkārt ražo mēslu un treškārt, kas ir vissliktākais, peļņu privatizē, bet zaudējumus socializē. ES fondi nav efektivakais instruments, jo :

1) Daļa tiek iztērēti bezjēdzīgos projektos “apgūšanas pēc”

2) Daļa nonāk dažādās “Kājiņās”

Ar nepacietību gaidīšu turpmākos rakstus par šo tēmu un risinājumu, taču pati atzīšanās mani vēl vairāk nostiprina pārliecību, ka neolibērlisms, federalizācija un globalizācija dzīvo savus pēdējos dzīves gadus un EP vēlēšanu rezultāti progresīvās sabiedrības(LV diemžēl tāda vēl nav, jo mums ir jāķēmojās citiem pakaļ vai arī jāskrien grabošiem ratiem pa priekšu) to tikai pastiprinās !

+5
-2
Atbildēt

1

    lebronj2356 > lebronj2356 16.04.2014. 11.25

    Var redzēt, ka binārs cilvēks esi….bet dzīve nav kompis un Latvijai ir daudz iespēju, tikai tie, kas vienmēr vēlas atrunāties atradīs jebkādu iespēju, kaut marsiešu iebrukumu !

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu