Daugavpils dome piešķir 6900 eiro trim deputātiem latviešu valodas apguvei • IR.lv

Daugavpils dome piešķir 6900 eiro trim deputātiem latviešu valodas apguvei

15
Latvijas Universitātes Latviešu valodas institūta izdevums "Latviešu valodas gramatika". Foto: Edijs Pālens, LETA

Līdzekļi deputātu valsts valodas apmācībām tiks ņemti no pašvaldības budžeta līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem

Daugavpils pilsētas dome piešķīrusi 6900 eiro latviešu valodas apguvei trim pašvaldības deputātiem Vladislavam Bojarūnam (Latgales partija), Aleksandram Samarinam (SC) un Jurijam Zaicevam (“Daugavpils atdzimšana”), ziņo LETA.

Bez trim minētajiem par šo lēmumu nobalsoja visi pašvaldības deputāti. Līdzekļi deputātu valsts valodas apmācībām tiks ņemti no pašvaldības budžeta līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem.

Valsts valodas inspekcijas martā veiktās pārbaudes rezultātā secināts, ka pašvaldības deputātiem Zaicevam, Samarinam un Bojarūnam nepieciešams paaugstināt latviešu valodas prasmes līmeni.

Valsts valodas zināšanu līmeņa atbilstoši prasībām uzlabošanas nolūkos deputāti pusgadu apmeklēs valodas kursus – pa divām akadēmiskajām stundām katru dienu. Kopumā katrs no deputātiem latviešu valodu apgūs 276 stundas. Vienas akadēmiskās mācību stundas izmaksas – 8,33 eiro.

Deputāts Samarins pastāstīja, ka atsakās no pašvaldības piešķirtā finansējuma valsts valodas zināšanu uzlabošanai. “Par savu atteikšanos no šī finansējuma esmu paziņojis arī Finanšu komitejas sēdē un domes sēdē. Šādi rīkoties esmu nolēmis, jo mana finansiālā situācija ļauj man pašam par saviem līdzekļiem uzlabot valsts valodas zināšanas līdz nepieciešamajam līmenim,” paskaidroja Samarins.

Savukārt deputāts Zaicevs sacīja, ka nepiekrīt tam, kā Valsts valodas centrs ir novērtējis viņa valsts valodas zināšanas. “Jā, dzimtā valoda man ir krievu, latviešu valodā man ir nelielas kļūdas, bet tas man netraucē iepazīties ar likumiem, lēmumprojektiem, citiem dokumentiem, sarunāties ar cilvēkiem. Uzskatu, ka centra darbinieki manu valsts valodas zināšanu pārbaudes laikā ir “nedaudz pārcentušies”,” teica Zaicevs.

Pēc Zaiceva domām, valsts valodas zināšanu prasības pašvaldību deputātiem esot nesamērīgi augstas. Zaicevs no domes piešķirtā finansējuma neatteiksies, jo viņa ienākumi neesot tik lieli kā kolēģim, par ko liecinot arī viņa ieņēmumu deklarācija.

Deputāts Bojarūns šo domes lēmumu, kā arī savu turpmāko rīcību komentēt nevēlējās.

 

Komentāri (15)

oktaavs 14.04.2014. 18.37

Es jau 5 g.v. tekoši runāju krieviski okupētajā Latvijā Par velti un neviens nespieda mācīties, jo bija interesanti, ko tie kaimiņi Purčikā vervelē savā starpā nesaprotamā valodā.

Ja deputāta intelekta līmenis ir zem 5 g.v. bērna līmeņa, tad viņš jāsūta pie ārsta – psihiatra, nevis jādod pašvaldības nauda valodas apguvei.

Protams, kartējais “otkats” ir pavisam no cita stāsta :)

+12
-1
Atbildēt

1

    ingazilunska > oktaavs 14.04.2014. 23.39

    “Ja deputāta intelekta līmenis ir zem 5 g.v. bērna līmeņa, tad viņš jāsūta pie ārsta – psihiatra, nevis jādod pašvaldības nauda valodas apguvei.”

    Kāpēc tad jūs neesat iemācījies latgaļu valodu? Vai līvu valodu?

    Jo krieviem mācīties latviešu valodu ir tas pats, kā jums – latg. vai līvu valodu.

    Vai ASV prezidenti prot runāt franciski? Vai spāniski? Vai kādā citā valodā, bez savas dzimtās? Nē, neprot. Lūk, jums arī atbilde.

    Jo mazāk valodiņa, jo mazāk to mācīties gribētāju. Lielām tautām nav interesantas mazāko tautu valodas. Dīvaini, kāpēc daudzi latvieši tādi dīvainiši, ka šo vienkāršo patiesību nesaprot.

    0
    0
    Atbildēt

    0

kristaps_drone 14.04.2014. 18.19

Sirsnīgs paldies Vīķei Freibergai par to, ka viņa savulaik izcūkoja ne tikai Valsts valodas likumu, bet arī Vēlēšanu likumu, izņēmot prasību deputātu kandidātiem zināt valsts valodu.

+8
-2
Atbildēt

0

ievuliitis 15.04.2014. 00.35

Valsts Kontrole pēc cik ilga laika varēs pārbaudīt naudas izlietojuma lietderību? Par ekspertiem pieaicinot Valsts valodas centra speciālistus?

+3
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu