Staņislavs Viļums, podiņu meistars • IR.lv

Staņislavs Viļums, podiņu meistars

5
«Katram podiņam ir savs atšķirīgs zīmējums, kuru darinājuši viduslaiku mākslinieki. Te, iespējams, ir attēlots pats Kurzemes hercogs Johans Ketlers,» rāda Staņislavs Viļums. Astoņām krāsnīm ir jāsagatavo 1200 podiņu.

 

Latgales podnieka Staņislava Viļuma darbnīcā Rēzeknes novada Ozolaines pagasta Bekšos top neparasti darinājumi. Dažnedažādu toņu zaļās un melnās glazūrās atmirdz viduslaiku pils krāšņu podiņi patlaban restaurējamajai Bauskas pilij. Staņislavs Viļums kopīgi ar sievu Violu un kolēģi Pēteri Gailumu uzņēmies šai 15.-17.gadsimtā būvētajai Kurzemes hercogu Ketleru lepnajai rezidencei izveidot piecas no astoņām krāsnīm, katru atšķirīgu gan krāsās, gan stilistikā. 

Pils krāšņu restaurācijas projektā ir stingri jāievēro trīs noteikumi – podiņiem, gluži kā viduslaikos, ir jābūt darinātiem ar rokām, pēc oriģinālajām veidnēm, apdedzinātiem bedres tipa malkas krāsnīs, glazētiem ar  svina glazūru. Izrādās, ka tādu pašu glazūru izmantojuši arī Latgales podniecības vecmeistari. 

Tehniski sarežģītais un apjomīgais pasūtījums pilnībā mainījis gan Staņislava ikdienu, gan mājas dzīvi, lielajā istabā blakus televizoram sakrautas vairākas kastes ar podiņu lauskām, jo katrs darinājums ir rūpīgi jāsalīdzina ar pils arheoloģiskajos izrakumos atrastajiem oriģināliem. Savukārt guļamistaba pārvērtusies par noliktavu, kur uz gariem plauktiem žūst apdedzināšanai sagatavotie podiņi. Staņislavs uzsver, ka krāsns podiņu darināšana daudz neatšķiras no bļodu, vāžu un šķīvju veidošanas, jo gan vienā, gan otrā ir nepieciešamas podnieka darba iemaņas un zināšanas par mālu, tā īpašībām un apdedzināšanas tehnoloģiju. Galvenā atšķirība tomēr ir mokošais meklējumu process, lai uzietu to, ko savulaik atraduši viduslaiku meistari – vispirms jau autentisko glazūras toni, jaucot kopā dažādus krāsu pigmentus.  

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu