Rīgas pils ugunsgrēka radītie provizoriskie zaudējumi - no 4,8 līdz 5 milj. eiro • IR.lv

Rīgas pils ugunsgrēka radītie provizoriskie zaudējumi – no 4,8 līdz 5 milj. eiro

27
Deg Rīgas pils. Foto: Gints Ivuškāns, F64

Joprojām neesot zināmi Valsts policijas organizētās ekspertīzes rezultāti par ugunsgrēka cēloņiem

Provizoriskais kopējais Rīgas pils ugunsgrēkā nodarīto zaudējumu lielums ir no 4 861 752 eiro līdz 5 082 508 eiro, teikts valdībā izskatītajā informatīvajā ziņojumā.

To galīgais skaitlis ir atkarīgs no sarunu procedūras ar “SBRE”, jo zaudējumu summas atšķīrās starp Rīgas pils rekonstrukcijas darbu projektētāja “Pils projekts” izstrādāto tāmi un “SBRE” provizoriskiem aprēķiniem. Starpība ir izskaidrojama ar to, ka, veicot atjaunošanas būvdarbu izmaksu aprēķinus, “SBRE” ir iespēja detalizētāk un precīzāk novērtēt faktisko stāvokli objektā, kā arī ar tā atjaunošanu saistītos riskus.

“Pils projekta” projekta tāmes aprēķins ir 5 082 508 eiro. Aprēķins veikts no summas, ko veido ugunsgrēka seku likvidēšanas izdevumi 603 131 eiro apmērā plus “Pils projekta” aprēķinātie ugunsgrēka radītie zaudējumi 3 683 458 eiro apmērā, plus Rīgas pils Kastelas daļas ugunsgrēka zaudējumi 795 919 eiro apmērā, ziņo “Nozare.lv”.

“SBRE” iesniegtie provizoriskie būvdarbu izmaksu aprēķini ir 4 861 752 eiro apmērā. Aprēķins veidojas no ugunsgrēka seku likvidēšanas izdevumiem 603 131 eiro apmērā plus “SBRE” provizoriskiem ugunsgrēka radīto zaudējumu aprēķiniem 3 462 702 eiro apmērā, plus Rīgas pils Kastelas daļas ugunsgrēka zaudējumiem 795 919 eiro apmērā.

Finanšu ministrijas (FM) sagatavotajā informatīvajā ziņojumā norādīts, ka patlaban Valsts policija vēl nav sniegusi informāciju par ekspertīzes rezultātiem par Rīgas pils ugunsgrēka cēloņiem, šis apstāklis ietekmē apdrošināšanas atlīdzību izmaksas jautājumu virzību. Līdz ar to sarunas ar apdrošinātājiem jautājumā par apdrošināšanas atlīdzību izmaksu vēl turpinās.

VAS “Valsts nekustamie īpašumi” (VNĪ) ir darījusi zināmu “SBRE”, “Būvalts” un “BTA Insurance Company” SE, ka VNĪ vēl arvien uztur spēkā savu prasību par bankas garantijas iesniegšanu pilnā zaudējumu aprēķina summas apmērā turpmākai sadarbībai ar “SBRE”, tomēr VNĪ ir gatava apsvērt arī piedāvāto apdrošināšanas kompānijas “BTA Insurance Company” (BTA) saistību izpildes apdrošināšanas garantiju, tāpēc ir lūgusi iesniegt precīzus BTA saistību izpildes garantijas polises noteikumus, kādus “SBRE” piedāvā VNĪ kā bankas garantijai alternatīvu labprātīgu nodrošinājumu, kuru saņemšana ietekmētu turpmākās pārrunas ar “SBRE” par pienācīgu atbildību par būvobjektu, kā arī par turpmākās sadarbības iespējām.

FM norāda, ka arī apstāklis, cik liela apdrošināšanas atlīdzība tiks izmaksāta, ietekmēs papildu nepieciešamā finansējuma apmēru. Finansējuma apjomu ietekmēs arī apstāklis, kādā apjomā būvnieks būs gatavs iesaistīties ar savu finansējumu. Precīzu papildus nepieciešamā finansējuma apmēru Rīgas pils rekonstrukcijas un renovācijas izdevumu segšanai varēs noteikt tikai tad, kad būs pabeigta izmeklēšana.

Ugunsgrēkā, kas Rīgas pilī plosījās naktī uz 2013.gada 21.jūniju, tika izpostīta Rīgas pils 3200 kvadrātmetru platībā. Valsts policija par ugunsgrēku sākusi kriminālprocesu.

Ierosinātais kriminālprocess par Rīgas pils ugunsgrēku joprojām atrodas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Kriminālizmeklēšanas pārvaldē. Neatkarīgi no ekspertu paveiktā joprojām nav zināmi Valsts policijas organizētās ekspertīzes rezultāti par ugunsgrēka cēloņiem, teikts informatīvajā ziņojumā.

 

Komentāri (27)

austrisv 09.04.2014. 13.29

Gan jau Rāvis kādu katedrāle skupolu neapzeltīs no baigā guvuma par gaisma spils celtniecību, un varēs mierīgi to ziedot Prezidenta pils atjaunošanai. paši jau pūta un paši arī sadegs elles liesmās, un nekādi katedrāles zelta kupoli viņus neglābs.

+2
-1
Atbildēt

0

Aivars 09.04.2014. 15.37

Kādi tur zaudējumi? Pārapdrošinātāji jau ir sapiķojuši! Neticat – paskatieties uz Uškarova čoma Teilāna, Rīgas pils apdrošināšinātāj BAN īpašnieka jauno Ferrari par 300 štukām. Rīgas pils apdrošināšana ir izdevīgs bizness.

Uškarovs arī jau ir izbliezis ar mūsu čoma Teilāna tačku, kas pirkta par Rīgas pils apdrošināšanas prēmiju.

Dzīvot jāprot!

0
0
Atbildēt

0

Amis 09.04.2014. 13.23

Gan jau Vienotības sponsora, Re&Re, radītos zaudējumus atkal norakstīs.

+1
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu