Prokuratūra "Krājbankas" krimināllietu pret Priedīti un Antonovu nodod tiesai • IR.lv

Prokuratūra “Krājbankas” krimināllietu pret Priedīti un Antonovu nodod tiesai

18
"Latvijas krājbankas" tā sauktais sirdsmiera reklāmas plakāts. Foto: Jānis Saliņš, F64

Lietu Vidzemes priekšpilsētas tiesā sāks iztiesāt 4.jūnijā

Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētā prokuratūra tiesai nodevusi tā dēvēto “Latvijas krājbankas” krimināllietu attiecībā uz divām personām – bankas bijušo prezidentu Ivaru Priedīti un bijušo bankas līdzīpašnieku Vladimiru Antonovu.

Lieta nodota Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesai, aģentūru LETA informēja prokuratūras preses pārstāve Aiga Šēnberga. Vidzemes priekšpilsētas tiesā informē, ka šī lieta tiks iztiesāta 4.jūnijā un to vērtēs tiesnesis Zigmunds Dundurs.

Priedītim celta apsūdzība, kur pirmā apsūdzības daļa ir par svešas mantas prettiesisku iegūšanu lielā apmērā. Apsūdzība celta pēc Krimināllikuma 179.panta trešās daļas, proti, par piesavināšanos, ja to izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās. Savukārt otra apsūdzības daļa ir par statistisko atskaišu sniegšanu, proti, Priedītis, pēc likumsargu domām, šīs atskaites un informāciju slēpis. Apsūdzība celta pēc Krimināllikuma 217.panta otrās daļas par grāmatvedības un statistiskās informācijas noteikumu pārkāpšanu. Priedītim arī apsūdzība celta pēc 196.panta – par pilnvaru ļaunprātīgu izmantošanu un pārsniegšanu.

Savukārt Antonovam tiek inkriminētas noziedzīgas darbības, kas saistītas ar “Krājbanku”, proti, par darījumu ķēdi, kuras sākums ir starp “Krājbanku” un “East West United Bank” Luksemburgā, iepriekš informēja Antonova aizstāvis. Apsūdzība celta pēc Krimināllikuma 179.panta trešās daļas, proti, par piesavināšanos, un 20.panta otrās daļas, saskaņā ar kuru “par organizētāju uzskatāma persona, kas noziedzīga nodarījuma izdarīšanu organizējusi vai vadījusi”.

Prokuratūra atgādina, ka kriminālprocesa lielā apjoma dēļ, kā arī lai neradītu šķēršļus kriminālprocesa attiecību noregulēšanai saprātīgos termiņos un sekmētu kriminālprocesa efektīvu norisi, prokurors kriminālprocesu sadalīja un procesu daļā nosūtīja Valsts policijas Galvenās Kriminālpolicijas pārvaldes Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldei, kur tiek turpināta mērķtiecīga lietas apstākļu izmeklēšana.

2011.gada nogalē “Krājbankā” tika konstatēts ap 100 miljonu latu (aptuveni 142 miljonu eiro) līdzekļu iztrūkums, bet jau tā paša gada 23.decembrī Rīgas apgabaltiesa “Krājbanku” pasludināja par maksātnespējīgu. Ņemot vērā līdzekļu iztrūkumu, Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) padome nolēma apturēt visu “Krājbankas” finanšu pakalpojumu sniegšanu.

Policija par notikušo sāka izmeklēšanu. Izmeklēšana par Antonovu notiek arī Lietuvas tiesībsargājošās iestādēs saistībā ar “Snoras” bankas bankrotu.

“Krājbankas” kriminālprocesā aizdomās par piesavināšanos lielā apmērā tika turēts bijušais bankas prezidents Priedītis, bankas līdzīpašnieks Antonovs, kā arī bijušie bankas valdes locekļi Dzintars Pelcbergs un Mārtiņš Zalāns. Šajā kriminālprocesā izmeklētāji 2011.gadā aizturēja arī bijušo bankas valdes locekli Svetlanu Ovčiņņikovu.

Priedītis savu vainu viņam inkriminētajos noziedzīgajos nodarījumos noliedz. Priedīša advokāts Jānis Davidovičs aģentūrai LETA iepriekš stāstīja, ka Priedītis noliedz vienošanos ar Antonovu, noliedz abu kopīgu noziedzīgu nolūku esamību un noziedzīgu darbību veikšanu. Starp Priedīti un Antonovu esot valdījušas tikai lietišķas attiecības – padotā un priekšnieka, bankas galvenā līdzīpašnieka attiecības, sacīja Davidovičs. Priedīša advokāts norādīja, ka saskaņā ar bankas normatīvajiem dokumentiem Priedītis ir bijis tiesīgs parakstīt ķīlas līgumus ar visām bankām, tāpat Priedītis noliedz apgalvojumus par apzinātu nepatiesu gada pārskatu sniegšanu FKTK un Latvijas Bankai.

Londonas Vestminsteras tiesa šogad janvārī apstiprināja bijušo “Latvijas krājbankas” un bankas “Snoras” īpašnieku Antonova un Raimonda Baranauska izdošanu tiesāšanai Lietuvā, noraidot viņu advokātu apgalvojumu, ka Lietuva viņus varētu vajāt politisku iemeslu dēļ. Tomēr advokāti pārsūdzēja šo tiesas lēmumu.

Ja viņus neapmierinās arī jaunais lēmums, viņi vēl varēs to pārsūdzēt Augstākajā tiesā, tādēļ izdošanas lietas izskatīšana, kas vilkusies jau gandrīz divus gadus, var turpināties vēl vairākus mēnešus.

 

Komentāri (18)

Amis 09.04.2014. 23.56

Nevar tiesāt Antonovu un Priedīti, jo tad atklāsies Ušakova krājbankā apzināti izputinātie desmit miljoni, Ja tiesās Ušakovu, atklāsies Sprūdža loma Ušakova balstīšanā, Sprūdžs savukārt izmuldētos par apstākļiem, kāds sātans bija piespiedis Dombrovski turēt valdībā viņu, vislielāko kretīnu.

Cietuma meiteņu korī nonāktu īpašas prominences.

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu