Valdība piešķir 780 250 eiro zemessargiem un jaunsargiem • IR.lv

Valdība piešķir 780 250 eiro zemessargiem un jaunsargiem

Foto: Lita Krone, LETA

Pēc notikumiem Ukrainā Latvijas pierobežā ir būtiski pieaugusi iedzīvotāju vēlme sākt dienestu Zemessardzē un Jaunsardzē

Valdība atbalstīja 780 250 eiro piešķiršanu Zemessardzei un Rekrutēšanas un Jaunsardzes centram.

Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem (NBS), lai nodrošinātu Zemessardzes apmācību un jaunu zemessargu piesaisti, piešķirti 680 250 eiro, bet 100 000 eiro tiks pārskaitīti Rekrutēšanas un Jaunsardzes centram, lai nodrošinātu 1800 jaunsargu apmācību un papildu nometņu rīkošanu, ziņo LETA.

Zemessardzei nauda vajadzīga pašreizējo 5200 zemessargu mācību uzdevumu izpildes kompensācijām, munīcijas un pārējo tiešo mācību izdevumu segšanai. Tāpat līdzekļi tiks tērēti jaunu 500 zemessargu pamatapmācībai. Naudu piešķīra no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem.

Aizsardzības ministrija norāda, ka saistībā ar notikumiem Ukrainā un Latvijas pierobežā ir būtiski pieaugusi iedzīvotāju vēlme sākt dienestu Zemessardzē un Jaunsardzē. Tāpat zemessargi ir izteikuši gatavību aktīvāk piedalīties ikgadējās mācībās. Zemessardze ir pārstāvēta visos Latvijas novados, nodrošinot NBS klātbūtni un spēju reaģēt visā Latvijas teritorijā. Līdz šim Zemessardzei piešķirtie līdzekļi ļauj nodrošināt minimālo karavīru individuālo apmācību. Kolektīvās apmācības nodrošināšanai nepieciešams papildu finansējums.

Palielinoties zemessargu skaitam un to aktivitātei, tiks paaugstinātas gan Zemessardzes, gan kopējās NBS spējas nodrošināt valsts aizsardzību. Ņemot vērā izaicinājumus profesionālā dienesta rekrūšu nodrošināšanai, ko radīs valsts demogrāfiskā situācija, un augstās finansiālās izmaksas skaitliski lielu pilna laika regulāro spēku uzturēšanai, Zemessardzes attīstība ir loģisks solis resursu efektīvu militāro spēju uzturēšanai.

Aizsardzības ministrijai līdz 1.jūlijam būs arī jāiesniedz Ministru kabinetā informatīvais ziņojums par papildus nepieciešamo finansējumu Zemessardzes kaujas spēju attīstībai 2015.gadam un turpmākajiem gadiem.

 

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu