AT noraida biedrības "Latvija par latu" pieteikumu cīņā par lata saglabāšanu • IR.lv

AT noraida biedrības “Latvija par latu” pieteikumu cīņā par lata saglabāšanu

30
Foto: Krists Pruksts, LETA

Tautas nobalsošanai nododamie jautājumi ir izsmeļoši paredzēti Satversmē

Augstākās tiesas (AT) Administratīvo lietu departaments vakar noraidījis biedrības “Latvija par latu” pieteikumu par Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) lēmuma atcelšanu un pienākuma uzlikšanu CVK reģistrēt biedrības izstrādāto likumprojektu par latu kā vienīgo maksāšanas līdzekli līdz referendumam, vēsta LETA.

Kā aģentūru LETA informēja AT preses sekretāre Baiba Kataja, likumprojekts “Grozījumi likumā “Par Latvijas Banku””, kurš paredzēja izteikt likuma “Par Latvijas Banku” 34.pantu jaunā redakcijā, paredzēja noteikt, ka lats ir vienīgais likumīgais maksāšanas līdzeklis Latvijā līdz brīdim, kad tauta nobalsošanā lemj citādi.

AT atzina par pamatotiem CVK secinājumus, ka tautas nobalsošanai nododamie jautājumi ir izsmeļoši paredzēti Satversmē un pieteicēja ar grozījumiem likumā “Par Latvijas Banku” nevar noteikt vēl vienu Satversmē neparedzētu tautas nobalsošanas gadījumu.

Konkrētajā gadījumā biedrība piedāvā jaunu tautas nobalsošanas gadījumu paredzēt ar grozījumiem likumā “Par Latvijas Banku”, kas ir pretrunā ar Satversmes 64.pantu. Tas savukārt arī nozīmē, ka pieteicēja ar iesniegto likumprojektu ir iecerējusi izlemt jautājumu, kurš vispār ar likumu nav regulējams, tādēļ AT atzina par pamatotu CVK secinājumu, ka iesniegto likumprojektu nevar uzskatīt par pilnīgi izstrādātu no satura viedokļa.

AT spriedumā norādīja, ka Satversmē ir atrunāti gadījumi, par kuriem tauta var lemt tautas nobalsošanā. Tādējādi tautas likumdošanas iniciatīvas tiesības nevar būt plašākas, nekā tas ir paredzēts Satversmē. Līdz ar to tiesa atzina par pamatotu komisijas secinājumu, ka pilsoņu kopuma kā valsts varas orgāna līdzdalības gadījumus Satversme nosaka izsmeļoši.

Ņemot vērā, ka Satversme neparedz tautas nobalsošanā izlemt jautājumu par maksāšanas līdzekli, ievest jaunu tautas nobalsošanas gadījumu var, tikai un vienīgi grozot Satversmes tekstu, tātad – iesniedzot Satversmes grozījumu projektu.

Jau ziņots, ka AT Administratīvo lietu departaments marta beigās noraidīja biedrības “Par latu, pret eiro” pieteikumu par CVK lēmuma atcelšanu, ar kuru netika reģistrēta parakstu vākšana biedrības iesniegtajos grozījumos likumā “Par Latvijas Banku”, kas netieši paredzētu referendumu pirms eiro ieviešanas.

CVK atteicās reģistrēt biedrības izstrādāto likumprojektu “Grozījums Latvijas Republikas Satversmē”, kas paredzēja papildināt Satversmes 4.pantu ar jaunu trešo teikumu šādā redakcijā – “Latvijas nacionālās naudas vienība ir lats”.

 

Komentāri (30)

silvija 04.04.2014. 12.15

Jēziņ, nu kurā kanalizācojas bedrē visas šitentādas dienaszagļu “biedrības” un “apvienības” ar moto “Jo sloktāk Latvijai, jo labāk mums” vairojas???

+8
-3
Atbildēt

0

brigita_damme_rtk_lv 05.04.2014. 00.39

Pēc visa spriežot, lats ir bijis nelikumīgs maksāšanas līdzeklis…

+4
-1
Atbildēt

9

Inese 04.04.2014. 12.15

AT spriedumā norādīja, ka Satversmē ir atrunāti gadījumi, par kuriem tauta var lemt tautas nobalsošanā.

=======================

Var lemt par visu, izņemot šo:

Tautas nobalsošanai nevar nodot budžetu un likumus par aizņēmumiem, nodokļiem, muitām, dzelzceļa tarifiem, kara klausību, kara pasludināšanu un uzsākšanu, miera noslēgšanu, izņēmuma stāvokļa izsludināšanu un tā izbeigšanu, mobilizāciju un demobilizāciju, kā arī līgumus ar ārvalstīm.

+1
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu