Saeima lēmumu par VDK dokumentu publiskošanu pārliek uz valdības pleciem • IR.lv

Saeima lēmumu par VDK dokumentu publiskošanu pārliek uz valdības pleciem

15
Bijušais VDK nams Brīvības ielā jeb Stūra māja. Foto: Edijs Pālens, LETA

Noraidīts tika priekšlikums par “čekas maisu” atvēršanu

Saeimas deputāti otrajā lasījumā ceturtdien atbalstīja likuma grozījumus, kas paredz arī, ka Valsts drošības komitejas (VDK) dokumenti pēc to zinātniskās izpētes būs publiski pieejami Ministru kabineta (MK) noteiktajā apjomā un kārtībā. Iecerēts, ka VDK dokumentu zinātniskā izpēte veicama līdz 2017.gada 31.maijam.

Likumā paredzēts noteikt, ka VDK dokumentu zinātnisko izpēti veic atbilstoši normatīvā akta mērķim valsts zinātniskajos pētījumos un programmās, vēsta LETA.

Plānots arī noteikt, ka MK ne retāk kā ik pēc pieciem gadiem izvērtē VDK darbiniekiem un informatoriem likumos noteikto ierobežojumu nepieciešamību un pamatotību.

Tika atbalstīts arī deputāta Andreja Judina (Vienotība) priekšlikums, ka VDK dokumenti, kuros ir informācija par VDK štata un ārštata darbiniekiem vai informatoriem, kuru darbība vai sadarbība ar minēto iestādi konstatēta ar tiesas spriedumu, ir publiskojami pēc attiecīgā tiesas sprieduma spēkā stāšanās.

Tajā pašā laikā Saeima noraidīja vairākus likuma grozījumiem iesniegtos priekšlikumus.

Starp noraidītajiem priekšlikumiem bija deputātu Dāvja Stalta, Ingas Bites (RA) un Ingas Vanagas (RA) iniciatīva noteikt kārtību, kādā persona var brīvprātīgi atzīt sadarbību ar VDK. Par tiem, kas nebūtu iesnieguši atzīšanās rakstu, Totalitārisma seku dokumentēšanas centram (TSDC) būtu tiesības izpaust VDK dokumentos esošo informāciju. Izpaužamās informācijas apjomu noteiktu MK. Noraidīts arī Nacionālās apvienības “Visu Latvijai!”-“Tēvzemei un brīvībai”/LNNK priekšlikums par “čekas maisu” atvēršanu.

Tāpat atbalstu neguva deputāta Ilmāra Latkovska (VL-TB/LNNK) priekšlikums, kas paredz, ka personai, kurai ir pierādījumi, ka tā tikusi VDK vajāta vai represēta, ir tiesības saņemt no TSDC informāciju par visām personām, tai skaitā informatoriem, kuras iesaistītas darbībās, kas vērstas pret vajāto vai represēto personu.

Deputāti noraidīja gan Nacionālās apvienības iniciatīvu noteikt, ka personas sadarbības fakta ar VDK konstatēšanai likumā noteiktajā kārtībā nav noilguma termiņa, gan deputāta Andreja Elksniņa (SC) priekšlikumu VDK dokumentus iznīcināt.

Vairākiem neatbalstītajiem priekšlikumiem pretargumenti tika izteikti gan iepriekš Juridiskās komisijas sēdē, gan ceturtdien debašu laikā.

Atbalstītie grozījumi arī paredz uz 30 gadiem pagarināt termiņu, kurā būs iespējams likumā noteiktā kārtībā konstatēt kādas personas sadarbības faktu ar VDK padomju laikā.

Pašlaik spēkā esošā likuma redakcija nosaka, ka sadarbības fakta ar VDK konstatēšanas noilguma termiņš beidzas šā gada 3.jūnijā.

Par likuma “Par bijušās Valsts drošības komitejas dokumentu saglabāšanu, izmantošanu un personu sadarbības fakta ar VDK konstatēšanu” grozījumu projektu Saeimai vēl būs jālemj trešajā, galīgajā, lasījumā.

 

Komentāri (15)

maija_ancite 04.04.2014. 07.52

Tos maisus šeit nekad neatvērs, jo tas ir pārāk bīstami tieši tiem, kuri šajā valstī nomainīja vienu sistēmu pret otru. Nomainīt jau nomainīja, tikai pie varas palika tie paši, kuri bija apmācīti vecajā iekārtā un kuriem vispār nekā svēta nebija, izņemot savu personīgo labklājību un prasmi divkosīgi izlikties, nemaz nerunājot par godu, kam būtu jābūt pirmajā vietā, kā tas ir vecajās Eiropas valstīs. Šeit vislielāko cieņu bauda tieši lielākie bezgoži un blēži. Viņi nekad nepieļaus lai parādītos kādi viņus atmaskojoši fakti. Kad šie maisi būs zinātniski iztīrīti no visa viņiem bīstamā, tad to makulatūru arī varēs rādīt citiem.

+4
0
Atbildēt

0

Pauls Puķītis 03.04.2014. 23.39

Zvans zālei- kas tie valsts zinātniskie pētījumi tādi būtu?

+3
0
Atbildēt

0

Janka, Janic 03.04.2014. 21.10

vajag iedomaaties , čekas dokumentu zinaatniskaa izpeete , kas tad galiigi galvu saspieduši , kalab zinaatniekiem jaapeeta, taa vrbuut buus kretuuze , vai kaads cits nezinu , dokuments ir un paliek dokuments , ko tur peetiit , ja tajaa mineets ka peters vai kaads cits kaadu denunceejis , tad tur nav jaabuut zinaatniekam , vot ja grib sakraameet pa zorteem , tur vajag kaadu kas saprot , vot tas šodiem seed valdiiba , tas varbuut seedees riit , taa teetiņš bijis ziņotaajs , bet deeliņš deputaats , nu kautkaa taa es saprotu zinaatnisko izpeeti , bet citaadi taa ir lieka , uzlieciet šiem dokumentiem termiņu liidz peedeejais komoonists tiek aprakts un miers , nebuus zinaatniekiem nauda jaateeree , tagad naudas vajadzees vairaak lai savestu kaartiibaa Liepaajas karostu, metiet mieru taam priekšveeleešanu muļķiibaam .

+5
-2
Atbildēt

2

    Ojārs > Janka, Janic 03.04.2014. 22.24

    tiešam interesē, vai maisos ir Ozoliņš, Rubenis, Peters, Vīķene. Lai gan pastāv visai liela iespējamōba, ka tos maisus pie varas esošiem ir stipri patīrījuši. Jebkurā gadījumā maisi būtu jāatver, lai tauta var iepazīties ar kolaborantiem….

    +2
    -5
    Atbildēt

    0

    Amis > Janka, Janic 03.04.2014. 23.05

    Kā rakstīja Solžeņicins savā nemirstīgā darbā “Pirmā lokā”: “tautai ir jāzin savi varoņi”

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu