Ministrs: Papildus NATO spēku izvietošanu Baltijā noteiks militārā nepieciešamība • IR.lv

Ministrs: Papildus NATO spēku izvietošanu Baltijā noteiks militārā nepieciešamība

32
Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs. Foto: Edijs Pālens, LETA

Pastiprinātie NATO aizsardzības elementi varētu tikt izvietoti katrā no Baltijas valstīm

Papildus NATO spēku izvietošanu Baltijas valstīs un Polijā noteiks militārie eksperti, izvērtējot militāro nepieciešamību un infrastruktūras pieejamību, ceturtdien LTV pastāstīja ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (RP).

Reaģējot uz Ukrainai piederošās Krimas aneksiju, NATO valstu ārlietu ministri nolēmuši uzdot izvērtēt savas iespējas alianses militāro resursu izvietošanai austrumu pierobežā esošajās dalībvalstīs. NATO dalībvalstu ārlietu ministri sanāksmē Briselē “izlēmuši uzdot militārpersonām sagatavot plānu, kas varētu ietvert iespējamo papildspēku un militāro resursu izvietošanu”.

Pēc dalības NATO valstu ārlietu ministru sanāksmē Rinkēvičs izteicies, ka NATO Baltijas valstu drošībai plāno vairākus būtiskus pasākumus – jau drīzumā Baltijā izveidot vēl vienu NATO patruļlidmašīnu bāzi un kādu ostu pielāgot NATO militāro kuģu piekļuvei. Neoficiāli tiek spriests, ka Latvijā varētu tikt veidots jūras spēku atbalsta punkts, šim mērķim izmantojot Liepājas ostu, savukārt Igaunijā varētu tikt izveidota vēl viena NATO gaisa spēku bāze.

Rinkēvičs skaidroja, ka pastiprinātie NATO aizsardzības elementi varētu tikt izvietoti katrā no Baltijas valstīm. Šādu nostāju Latvija aizstāvējusi nesenajā NATO sanāksmē, kurā par lēmumu pastiprināt visus militāro spēku veidus Baltijas valstīs un Polijā iebildumi nav bijuši nevienai NATO dalībvalstij.

Ministrs atzīmēja, ka patlaban netiek runāts par jaunām “padomju stila milzīgām karabāzēm” Baltijā un Polijā, bet gan atbalsta punktiem, lai NATO spēki nepieciešamības gadījumā var nodrošināt aizstāvības funkcijas, ziņo LETA.

Ārlietu ministra vērtējumā, minēto NATO valstu lēmumu nevar uzskatīt par agresīvu rīcību pret Krieviju – tā drīzāk jāuzskata par atbildi Krievijai, kura beidzamo gadu laikā ir būtiski stiprinājusi un modernizējusi savus bruņotos spēkus pie robežām. Mūs nevar nesatraukt tas, ka beidzamajā laikā Baltijas valstu tuvumā notiek teju pastāvīgas Krievijas militārās mācības, kurās turklāt tiek imitēta nevis aizstāvēšanās, bet gan uzbrukums, piebilda Rinkēvičs.

Runājot par Latvijas lēmumu lūgt Krievijas Pareizticīgas baznīcas patriarham Kirilam atlikt maijā plānoto vizīti uz Latviju, Rinkēvičs pauda viedokli, ka tas nepasliktinās Latvijas un Krievijas attiecības, jo “nevar negatīvi ietekmēt to, kas jau pašlaik nav pārāk labs”. Ministrs uzsvēra, ka abu pušu attiecības sabojāja Krimas aneksija.

Latvijas vēstniece Ukrainā Argita Daudze ceturtdien LTV teica, ka situācija Ukrainā ir vērtējuma kā relatīvi stabila un valsts parlaments un valdība “situāciju kontrolē un virza”.

Daudze teica – ja valsts daļa ir okupēta un pie tās robežām ir izvietots ievērojams karaspēks, situācija nav uzskatāma par normālu, tomēr nevar teikt, ka Ukrainas iedzīvotāju dzīve būtu apstājusies. Cilvēkus gan satrauc, ka Ukrainā sagaidāms energoresursu cenu pieaugums, taču tiekot meklētas alternatīvas piegādes.

Latvijas valstspiederīgo masveida pieplūdums vēstniecībā, lūdzot palīdzību, pašlaik nav vērojams, piebilda diplomāte.

 

Komentāri (32)

dace_ampermane 03.04.2014. 10.05

šitā tēma ir sarkana lupata kremļa troļļu baram.

+14
-1
Atbildēt

6

    ingazilunska > dace_ampermane 03.04.2014. 10.47

    Spriežot pēc jūsu zīmēm “:-)”, jūs ar prieku un nepacietību gaidāt amerikāņu karavīrus, tikai diemžēl esat ne tajā pareizajā kondicijā un vecumā, tā ka jūs viņus diezvai ieinteresētu (kā anekdotē, “tik daudz es neizdzeršu”), un, galvenais, amerikāņu te nebūs. Bet Krievijas armija nebūs, vismaz ne latviešu kompakti apdzīvotajās vietās, ko rāda arī Ukrainas pieredze.

    0
    -3
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > dace_ampermane 03.04.2014. 12.25

    Man laika nepietiek uzmanīgi lasīt, rakstīt, ģimenei, dažādām nodarbēm.

    Bet krievu Delfiem diez vai kādreiz nobriedīšu:) Esmu emocionāla:)

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    dro > dace_ampermane 03.04.2014. 11.32

    betijacelmale. Es sāku p.g. beigās krievu Delfos. Ar gadiem esmu sapratis, ka polemikai pie ciema bodes ir lielāka jēga kā inernetā, “izšķiests darbs un materiāli”:):))

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    dro > dace_ampermane 03.04.2014. 10.43

    betijacelmale. Re, viens tomēr pielicis mīnusu:)

    +6
    -1
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > dace_ampermane 03.04.2014. 10.55

    Sen vairs neņemu tos vērā, lno. Pieaugušu cilvēku tie neiespaido. IR sākumlaika prieks par “++”, jo sāku komentēt tikai Citas Dienas beigās un gan rakstīšana, gan diskusijas man bija kas jauns un nepieredzēts, jau sen ir zaudējis nozīmi.

    Tāpat nelasu un neplusoju/nemīnusoju komentārus, kuru viedoklis man neko nenozīmē. Arī cenšos neatbildēt, ja tie iesprūk pie manā komentāra.

    +7
    -1
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > dace_ampermane 03.04.2014. 10.40

    Un tie cer, ka kāds tos vēl lasa?:))

    +8
    -1
    Atbildēt

    0

dro 03.04.2014. 10.21

Приказ расстреливать активистов Евромайдана в ходе волнений в центре Киева 20 февраля отдал лично тогдашний президент Украины Виктор Янукович. Об этом сообщает УНИАН со ссылкой на и.о. генпрокурора Олега Махницкого. Приказ был отдан через администрацию президента, МВД и СБУ. http://grani.ru/Politics/World/Europe/Ukraine/m.227335.html

+5
0
Atbildēt

0

peerku 03.04.2014. 12.36

“Ministrs atzīmēja, ka patlaban netiek runāts par jaunām “padomju stila milzīgām karabāzēm”

Ministram NATO spēku militārās bāzes nevajag salīdzināt ar “padomju stila milzīgām karabāzēm”!

Tas mazajai Latvijai būtu liels ieguvums, ja NATO izveidotu bāzi Latvijas teritorijā: tiktu īrēta zeme, būtu darbs simtiem Latvijas iedzīvotāju, sniedzot pakalpojumus, Latvijas zemnieku produkcija tiktu pirkta, lai pabarotu karavīrus, utt.

Paši karavīri pat nebūtu redzami, jo ārpus bāzes viņiem ir liegts iziet formas tērpā. Ja Latvijas drērājpuišiem nepatīk, ka NATO karavīri varētu apprecēt latviešu meitenes, tad man būtu tikai prieks par viņām, jo ar karavīra algu un attieksmi jaunās ģimenes būtu stipras un veselīgas.

Es vēl nemaz neminēju galveno – drošības argumentu. Ne tikai Putins mums neuzdrošinātos uzbrukt, bet arī vietējiem krievu vai viņu vārdā runājošiem ebreju provokatoriem nāktos pierauties.

+4
0
Atbildēt

5

    ingazilunska > peerku 03.04.2014. 13.12

    “Bet Jā, un seviški laba vieta būtu Liepāja no visādiem viedokļiem”

    – It sevišķi no tā viedokļa, ka Krievijai tur ir plaša atbalsta bāze vietējos iedzīvotājos, tā ka ja Krievija sagribēs kaut ko pret to bāzi sarīkot, tā nebūs nekāda problēma.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    ingazilunska > peerku 03.04.2014. 14.26

    Bet vai tad tu domā, ka Krievija sūtīs kādus bērnu dārza audzekņus?

    Krievijas krievi parādīja savu rīcībspēju Krimā, bet Latvijas krievvalodīgie Latvijā, sarīkojot kaut vai referendumu par valodām, ar to demonstrējot intelektuālo pārākumu, un arī lielisku organizētību, jo 273 tūkstoši nav kaut kāds sīkums, ar kuru nebūtu jārēķinās. Jūs, būdami profāni, parasti sakāt, ka jūsu esot vairāk, bet jūs nepareizi skaitāt, jo klāt jāpieskaita nepilsoņi plus Krievijas līdzi jūtošie tautieši, kuru vidū neapšaubāmi ir arī Vladimirs Putins. Turklāt arī Eiropas vērtībās ir mazākuma viedokļa ņemšana vērā, vai jūs to zināt?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    austrisv > peerku 03.04.2014. 13.56

    Tu tak nedomā, ka ASV sūtīs kādu bērnudārza audzēkņus bietes kaplēt. gan jau viņi zinās, kas un ar ko tajā Liepājā draud!

    Vismaz tad tie rašisti paliks mierīgāki, jo, ja kaut kādassprovokācijas veiks- tad viņu pāri robežai tepat uz viņu roģinu, jo gan jau ir krievu rašisti pēc pasēm.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    austrisv > peerku 03.04.2014. 14.39

    Priecājies vien par savu muļķību un iedomību, kura ir tik daudz krieviem. Domāju, ka pēc iebrukuma Krimā pasaule uz krieviem skatās daudz savādāk nekā iepriekš ar žēlumu par cilvēkiem kam tik maz prāta un inteliģences, un kuri neprot dzīvot pasaulē, kur vietas diezgan, un ir nedraudzīga tauta citām tautām. Mācība ir laba citām tautām, jo es jau to sen zināju, ko no rašistiem var un varēja un varēs gaidīt. Tā laikam ir skaudība, kas jums nedod miera un pašvērtības trūkums. Skumji, un nožēlojami, bet tev jau nekas, jo tu to tāpat nesaproti, jo mentalitāte lūk kā zemcilvēkam visu kā zvēriem – ar spēku un meliem un viltu.

    Žēl to krievu, ka spatiešām to visu nav pelnījuši, un ir inteliģenti, bet cietīs par zemcilvēku grēkiem.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    austrisv > peerku 03.04.2014. 13.07

    Jā, un seviški laba vieta būtu Liepāja no visādiem viedokļiem, jo NATO kara bāzei vajagot pieeju jūrai. kā zināms, tad liepāja ir lieliska vieta arī no darba vietu puses.

    ta s, ka troļļi uztraukušies par blēņām un bailēm no armijniekiem, jau tiešām ir jābaidās, jop Duņķas 100% stāvēs rindā, lai kaut kā nozvejotu kādu ASv karaviru.

    Tas jau bija PSRS laikos un tās droši vien gaida, kad tik būs atkal iespējas kādus nozvejot lai tiktu uz ASV.

    “ločmeļus” jau arī izskatās, ka kādas nozvejoja dienot krievu armijā.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu