Nestandarta pieeja • IR.lv

Nestandarta pieeja

4
Foto — Gatis Gierts, F64
Ieva Puķe

Jaunā teātra institūta vadītāja Gundega Laiviņa ir viena no zinošākajām mākslas menedžerēm Latvijā, uz Rīgu atvedusi daudzus spilgtus teātra projektus. Pasauli iepazīt caur labākajām laikmetīgā teātra izrādēm ir skaisti, bet reizēm arī ļoti smagi, viņa atzīst

Gar māju Ķīpsalā, kur dzīvo Gundega Laiviņa, vējš pa Daugavu dzen sīkus, saulē vizuļojošus vilnīšus. Sudrabots ūdens klajums, vienalga, pie kura loga pieej. Upei otrā pusē, ja pagriež acis pa kreisi, ieraugāms, kā Gundega smejas, dienišķais Tallink prāmis. Jaunā teātra institūta direktore no rīta stundu var tā sēdēt ar skatu uz upi, pārdomāt darbus. Līdz vēlam rudenim tepat mājas priekšā ielēkt nopeldēties. Samāties ar arhitekti Zaigu Gaili, kas dzīvo un peldas netālu. Tāpat kā Zaiga, uz otru upes krastu, biroju Miera ielā, Gundega brauc ar riteni.

Ļoti neatkarīgas, Ķīpsalas kaimiņienes ir savā ziņā līdzīgas, dabiski elegantas un harmoniskas. Taču, tāpat kā Zaigai Gailei, arī Gundegai patiesībā piemīt rūpīgi kopta intelekta valdzinājums. Tas sevi neizpauž destruktīvās dullībās, bet tiek pulēts ikdienas darbā, profesijā, ko mīli, kontaktos ar līdzīgi domājošiem cilvēkiem, par atskaites punktu ņemot nevis Latvijas, bet pasaules norises.

Nekas nav nejaušs

Cik vien Gundegu atceros, viņa ir bijusi starptautisku kultūras pasākumu kuratore. Jau desmit gadus viņas vārdu saista ar teātra festivālu Homo Novus. Viņa ir darbības cilvēks, nevis priekšnieks vai birokrāts. Vienā brīdī draudzīgi tērzējusi ar prominentiem festivāla viesiem, piemēram, skandalozo itāļu režisoru Romeo Kasteluči, kam par ieguldījumu teātra mākslas attīstībā piešķirta Venēcijas biennāles starptautiskā teātra festivāla Zelta lauva, jau pēc mirkļa viņa var pavisam vienkārši pati plēst biļetes pie ieejas kādā no izrādēm. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu