Jūras aprītā zeme • IR.lv

Jūras aprītā zeme

3
Bangladešas piekrastes iedzīvotājas pēc viesuļvētras izraisītajiem plūdiem 2009.gadā.

Kārtējā ANO klimata konferencē, kas šonedēļ notika Japānā, paziņots: vairs nav nekādu šaubu, ka ir sākušās nopietnas globālas klimata izmaiņas un sasilšanas dēļ vidējais jūras līmenis līdz 2100.gadam celsies par vienu metru. Bangladeša jau sākusi slīkt

Kad spēcīga vētra 2009.gadā nopostīja Džahanaras Hatunas māju upes krastā, viņa zaudēja ne tikai jumtu virs galvas. Drīz pēc tam nomira vīrs, un atraitne, izmisuma dzīta, kalpa darbiem pārdeva savus dēlus un meitu. Taču, visticamāk, jau tuvākajā laikā trūcīgo sievieti gaida jauni zaudējumi – viņa dzīvo ieplakā, kas atrodas zemāk par jūras līmeni. No bambusiem saslietā būda atrodas tikai nepilnus 50 metrus no ūdens aizsargvaļņa, kuru erozija ēd arvien vairāk un vairāk. Kamēr dambis vēl turas, Džahanara dienas vada, vācot izkaltušus govju mēslus, ko var pārdot kā kurināmo. Un audzē dārzeņus, kuriem ne pārāk patīk ar sālsūdeni piesūkusies augsne.

Pēc zinātnieku prognozēm, tieši Džahanaras mājoklis un tā tuvākā apkaime kļūs par nākamo vietu, ko aprīs pieaugošais jūras līmenis. Tas var notikt jau nākamās spēcīgās vētras laikā. Zemeslodes gravitācijas spēku un cilvēku iejaukšanās dēļ dažas pasaules vietas ir jo īpaši apdraudētas. Starp tām ir nelielās salu valstis – Kiribati, Fidži un Maldīvija, kā arī Bangladeša, kur dzīvo 150 miljoni cilvēku.

«Pasaulē ir daudzas vietas, kuras apdraud jūras līmeņa celšanās, taču Bangladeša ir šā saraksta augšgalā,» saka profesors Rafaels Ruvenī no Indianas Universitātes Vides zinību skolas (ASV). «Bet vismaz pagaidām pasaule vēl nespēj tikt galā ar šīm problēmām.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu