Latvijas “melnais saraksts” ietver tikai 18 Ukrainas amatpersonas • IR.lv

Latvijas “melnais saraksts” ietver tikai 18 Ukrainas amatpersonas

41
Pirms gada 13.martā. Kijevā oficiālā vizītē ieradies Latvijas prezidents Andris Bērziņš (pa kreisi). Blakus nu jau gāztais prezidents Viktors Janukovičs. Foto: EPA/LETA
Anita Reika

Valsts prezidentam Bērziņam nav skaidras nostājas par sankcijām pret Krievijas un Ukrainas amatpersonām, tāpat kā par “Jaunā viļņa” rīkošanu Latvijā

Latvijas “melnajā sarakstā” saistībā ar notikumiem Ukrainā uz nenoteiktu laiku iekļautas 18 personas, Ir.lv apstiprināja Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Laura Laiva. Savukārt prezidentam Andrim Bērziņam nav skaidras nostājas par sankcijām pret Ukrainas un Krievijas amatpersonām, tāpat kā nav nostājas par prokrievisko festivālu Jaunais vilnis” Jūrmalā.

Lēmums par “melnā saraksta” papildināšanu pieņemts, pamatojoties uz ārlietu ministra Edgara Rinkēviča rīkojumu un balstoties uz Imigrācijas likumu. Kopumā patlaban aktuāls ieceļošanas liegums Latvijā ir 4768 personām, kas ietver visu kompetento institūciju pieņemtos lēmumus.

Latvijā liegts iebraukt gan bijušajam Ukrainas prezidentam Viktoram Janukovičam un viņa dēlam Aleksandram, gan Ukrainas bijušajam ģenerālprokuroram Viktoram Pšonkam un viņa dēlam Artjomam, kā arī daudziem citiem. Šie cilvēki pakļauti arī ASV un Eiropas Savienības sankcijām – iebraukšanas liegumam un banku kontu iesaldēšanai.

Pret visām 18 Latvijas “melnajā sarakstā” iekļautām personām Ukrainā ierosināts kriminālprocess, lai izmeklētu viņu noziedzīgus nodarījumus par Ukrainas valsts līdzekļu piesavināšanos un to nelikumīgu pārvietošanu ārpus Ukrainas.

Ārlietu ministrijas pārstāve Diāna Eglīte norāda, ka no dažādiem aspektiem rūpīgi tiek izvērtēts katrs Latvijas vīzas pieprasījums, un izņēmums nebūs arī pieprasījums uz šā gada Krievijas organizētā starptautiskā konkursa „Jaunais vilnis” pasākumiem Jūrmalā. 

Kā zināms, savulaik Latvijas “melnajā sarakstā” bija iekļauts Krievijas dziedonis un par bandītu “melnās kases” turētāju uzskatītais Josifs Kobzons, kuram joprojām ir liegta iebraukšana vairākās pasaules valstīs. Tomēr Latvija pirms vairākiem gadiem atcēla Kobzonam iebraukšanas liegumu mūsu valstī.

Savukārt Valsts prezidents Andris Bērziņš svētdien TV3 raidījumā „Nekā personīga” bija ļoti izvairīgs, atbildot uz jautājumiem par Latvijas attieksmi pret sankcijām Ukrainas un Krievijas augstām amatpersonām, kā arī izvairījās no konkrētas atbildes uz jautājumu par „Jauno vilni”.

Uz žurnālistu jautājumu, ka Krievijas dzelzceļa šefs Vladimirs Jakuņins ir iekļauts ASV sankciju sarakstā, bet nav iekļauts ES sankciju sarakstā, un, pēc TV3 informācijas, Latvija esot bijusi tā, kas mēģinājusi Jakuņinu pasargāt no iekļaušanas ES sarakstā, lai „glābtu tranzīta nozari”, Bērziņš atbildēja, ka viņam „tik konkrēta informācija”. „Šī cilvēka uzvārds nav bijis pieminēts nevienā šajā te mūsu Latvijas iekšējā tikšanās reizē,” teica Bērziņš.

„Nekā personīga” arī atgādina prezidentam, ka viņš savulaik ticies ar Krievijas Valsts domes priekšsēdētāju Sergeju Nariškinu, kurš ir iekļauts ES sankciju sarakstā. Toreiz Nariškins vadīja Krievijas prezidenta administrāciju. Bērziņš atbildēja, ka „to ļoti miglaini atceros, bet tas bija Nariškins jā, tur”.

Vaicāts, vai pēc prezidenta domām, šovasar Jūrmalā būtu jārīko ,,Jaunais vilnis”, zinot, ka uz šo saietu parasti brauc Krievijas miljonāri un apšaubāmas reputācijas biznesmeņi, kā arī Krievijā pazīstami dziedātāji, piemēram, Valērija, kura nesen pie Kremļa sarīkotajā Krimas aneksijas slavēšanas koncertā dziedāja šim notikumam veltītu dziesmu ,,Mi vmeste” (Mēs kopā), Bērziņš, kā parasti, minstinādamies un pīdamies atbildēja: „Man šorīt bija saruna, teiksim, par valsts.. kā strādā normālā valstī, teiksim, konkrēti, Lielbritānijā. Viņiem ir skaidri nodefinēta teiksim šī te politika. Ka tur skaidri pateikts, kāda rīcība ir lai tev atņemtu pilsonību, lai atļautu vai neatļautu iebraukt valstī. Mums vajadzētu precīzi noformulēt to mūsu likumdošanas aktos.”

Par „Jaunā viļņa” rīkošanu šogad Bērziņš atbildēja, lai par to izlemj tie, kas to organizē. „Nu, bet tur viņi lai izvēlas tie, kas to organizē. Es domāju, Latvijas pusei ir pietiekama pieredze, lai viņi izvēlas,” teica Bērziņš.

Ja ārzemnieks ir Latvijai nevēlama persona, par viņa iekļaušanu sarakstā lemj ārlietu ministrs, savukārt iekšlietu ministrs lemj par ārzemnieka iekļaušanu sarakstā, ja pastāv kāds no likumā minētajiem apstākļiem, tai skaitā kompetentām valsts iestādēm ir pamats uzskatīt, ka ārzemnieks rada draudus valsts drošībai vai sabiedriskajai kārtībai.

Iekšlietu ministram atšķirībā no ārlietu ministra ir tiesības iekļaut ārzemnieku “melnajā sarakstā”, liedzot tam ieceļot arī Šengena zonas dalībvalstīs, ietverot atbilstošu ziņojumu Šengena informācijas sistēmā. Atsevišķos gadījumos par ārzemnieka iekļaušanu sarakstā var lemt arī Valsts robežsardzes priekšnieks un Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) priekšnieks.

Latvijas “melnajā sarakstā” iekļautās personas:

Viktors Janukovičs – bijušais Ukrainas prezidents

Vitālijs Zaharčenko – bijušais Ukrainas iekšlietu ministrs

Aleksandrs Jakimenko – bijušais Ukrainas Drošības dienesta vadītājs

Andrijs Portnovs – bijušā Ukrainas prezidenta padomnieks

Oļena Lukaša – Ukrainas tieslietu ministre

Viktors Ratušņaks – bijušais Ukrainas iekšlietu ministra vietnieks

Oleksandrs Janukovičs – bijušā Ukrainas prezidenta Janukoviča dēls, uzņēmējs

Viktors Janukovičs – bijušā Ukrainas prezidenta Janukoviča dēls, politiķis

Viktors Pšonka – bijušais Ukrainas ģenerālprokurors

Artjoms Pšonka – bijušā Ukrainas ģenerālprokurora dēls, Ukrainas Augstākās Radas Reģionu partijas frakcijas priekšsēdētāja vietnieks

Andrijs Kļujevs – bijušais Ukrainas prezidenta administrācijas vadītājs

Sergejs Kļujevs – uzņēmējs

Mikola Azarovs – bijušais Ukrainas premjerministrs līdz 2014.gada janvārim

Aleksejs Azarovs – bijušā Ukrainas premjerministra dēls

Sergejs Kurčenko – gāzes nozares uzņēmējs, biznesmenis

Dmitro Tabačniks – bijušais izglītības un zinātnes ministrs

Raisa Bogatirjova – bijusī Ukrainas veselības ministre

Igors Kaļiņins – bijušais Ukrainas prezidenta padomnieks

 

Komentāri (41)

dace_ampermane 31.03.2014. 10.53

Fantastiska fotogrāfija!!!

Bērziņš atbrīvots, komfortabls, čomisks kā ar vecu klasesbiedru saticies. Nav angliski jārunā, nav nekāda nesaprotama etiķete jāievēwro. Savējais, bratan!

+17
0
Atbildēt

1

    silvija_vitina > dace_ampermane 31.03.2014. 11.55

    Es ļoti ļoti gaidu, kad paraksts zem šīs bildes būs apmēram šāds:

    Pirms gada 13.martā. Kijevā oficiālā vizītē ieradies Latvijas NU JAU ATSTĀDINĀTAIS prezidents Andris Bērziņš (pa kreisi). Blakus nu jau gāztais prezidents Viktors Janukovičs.

    Sabiedrībai ir jāpastiprina spiediens. Un nav jāgaida nolemtā “x” diena, kad Saeima aizkulisēs meklēs nākamo “kretīnu”. Sabiedrībai jāpanāk atstādināšana “tūlīt pat”. Ja bērziņš pats neprotas “saslimt”, tad jāpiespiež Saeima prezidenta atbilstību ieņemamajam amatam iekļaut dienas kārtībā. Nupat tas vairs nav tikai valsts reprezentācijas jautājums. Tas ir valsts drošības jautājums.

    +5
    0
    Atbildēt

    0

silvija 31.03.2014. 09.50

Latvijas kauns un negods, nevis prezidents. Tpfu.

+18
-6
Atbildēt

2

    dro > silvija 31.03.2014. 10.00

    Aigars Brauns. Latvijas kauns un negods, nevis prezidents. Tpfu.

    ________________

    Trāpīji?:)

    +8
    -10
    Atbildēt

    0

    silvija_vitina > silvija 31.03.2014. 11.58

    Es domāju, ka trāpīja. Bet B žigli noslaucījās ar mutautiņu

    +4
    0
    Atbildēt

    0

Nika 31.03.2014. 10.09

Es gribētu zināt: cik liela Latvijas daļa tiešām atbalsta šo lumpeni Lemberga ielikteni, kā arī pašu Lembergu un viņa PSRS mentalitāti? Atbilde ir tieši attiecīnāma uz Latvijas nākotnes perspektīvām.

+14
-4
Atbildēt

1

    ﮎandijs Be1t1kﮎ > Nika 31.03.2014. 10.14

    Fikseris. Prezidents nav lumpenis, bet pieder pie elites:):):)

    +4
    -8
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu