Deputāti vienojas par jauniem ierobežojumiem "legālo narkotiku" izplatīšanai • IR.lv

Deputāti vienojas par jauniem ierobežojumiem “legālo narkotiku” izplatīšanai

14
Plakāti pie "legālo narkotiku" tirdzniecības vietas Marijas ielā kampaņas pret "legālajām narkotikām" laikā. Foto: Ieva Lūka, LETA

Otrajā lasījumā atbalstīti grozījumi Krimināllikumā, kas paredz kriminālsodu par jaunu psihoaktīvo vielu aprites aizlieguma pārkāpšanu

Saeimas deputāti pirmajā lasījumā konceptuāli ceturtdien atbalstīja grozījumus likumā “Par narkotisko un psihotropo vielu un zāļu likumīgās aprites kārtību”, kuri papildus jau esošajiem ierobežojumiem nosaka sintezētas psihoaktīvas vielas definīciju un paver ceļu to sertificēšanas ieviešanai, ziņo LETA.

Grozījumi paredz uzticēt Ministru kabinetam noteikt kārtību sertifikātu izsniegšanai par šo vielu izplatīšanu. Pirms šādu preču laišanas apritē paredzēta to iesniegšana Veselības ministrijas Veselības inspekcijā, teikts likumprojekta anotācijā. No likumprojekta anotācijā teiktā secināms, ka Veselības inspekcija konkrētajām precēm prasīs veikt sertifikācijas procesu.

Otrajā lasījumā tika atbalstīti grozījumi Krimināllikumā, kas paredz kriminālsoda noteikšanu par jaunu psihoaktīvo vielu aprites aizlieguma pārkāpšanu.

Tādējādi Saeima nolēmusi spert nākamo soli tā dēvēto legālo narkotiku apkarošanā, paredzot ar brīvības atņemšanu līdz diviem gadiem sodīt personas, kas pārkāpušas jaunu psihoaktīvo vielu aprites aizliegumu. Patlaban, līdzko tirgū parādās jaunas apreibinošās vielas, atbildīgā iestāde tām var noteikt pagaidu aizliegumu un izņemt no apgrozības, bet šie grozījumi ļaus pie kriminālatbildības saukt personas, kas šo aizliegumu būs pārkāpušas.

Iepriekš Sociālo un darba lietu komisijas sēdē Iekšlietu ministrijas parlamentārā sekretāre Evika Siliņa norādīja, ka ir svarīgi, kā politiski tiks risināts jautājums par psihoaktīvajām vielām. Lai cīnītos pret to izplatību, psihoaktīvās vielas ir vai nu vispār jāaizliedz, vai arī jāveic sertifikācijas process šo vielu izplatītājiem. Siliņa izteica bažas par likumprojekta anotāciju. Tai vajadzētu parādīt, ka psihoaktīvo vielu aizliegums ir pilnībā skaidrs.

Viens no grozījumu projektu iesniegušajiem deputātiem – Andrejs Elksniņš (SC) – skaidroja, ka sertifikācija būs efektīva psihoaktīvo vielu izplatības ierobežošanā, jo ar tās palīdzību nevis vienkārši tiks aizliegtas šīs vielas, bet varēs pārkāpējus saukt pie atbildības. Viņš teica, ka, vienkārši aizliedzot, saukšana pie atbildības būs daudz grūtāka.

Ekonomikas ministrijas (EM) un Veselības ministrijas (VM) pārstāvji komisijas sēdē nepiekrita piedāvātajam sertifikācijas procesam, jo tas teorētiski atļauj psihoaktīvo vielu izplatīšanu.

Jau ziņots, ka Saeimas deputāti nodeva izskatīšanai komisijās grozījumu projektus trīs likumos, kas paredz pastiprināt cīņu un sodus par “legālo narkotiku” izplatīšanu.

Piedāvātos grozījumu projektus iesnieguši deputāti Andrejs Elksniņš (SC), Romāns Naudiņš (VL-TB/LNNK), Jānis Strazdiņš (ZZS), Andris Bērziņš (ZZS), Marjana Ivanova-Jevsejeva (SC), Irina Cvetkova (SC) un neatkarīgie deputāti Gunārs Rusiņš un Jānis Upenieks.

 

Komentāri (14)

dro 28.03.2014. 11.07

Mans priekšlikums būtu saeimai turpmāk sēdes noturēt Rīgas cirka arēnā, jo tur klaunādei vispiemērotākā vieta. Vai tiešām kādam liekas, ka dažādi zāļu maisījumi pārdodami pažobelēs? Manuprāt tie būtu pārdoami tikai homeopatisko zāļu aptiekās, kuras tad arī nestu pilnu atbildību.

+6
-2
Atbildēt

1

    Kristīne > dro 28.03.2014. 13.19

    “Dažādi zāļu maisījumi” ir arī, piem., bazilika, raudenes un pētersīļu (varbūt vēl kaut kā) maisījums, kas tiek tirgots kā “Vidusjūras garšviela”…

    +1
    0
    Atbildēt

    0

ligakalnina 28.03.2014. 08.05

Kādi vēl “ierobežojumi”, kāda sertifikācija, neko tas neatrisinās, kārtējā dasrbības imitācija, jebkuru psihoaktīvo vielu legāla izplatība vienkārši jāaizliedz, tāpat, kā smagās narkotikas, ar att. sodu, kā tas ir izdarīts daudzās valstīs.

Mūsu Saeimas impotence att. uz šīm “legālām narkotikām” ir apbrīnojama, brīžam, rodas iespaids, ka kāds lobē, lai tās, tādā vai citādā veidā, tomēr, varētu tirgot, it sevišķi pēc tam, kad Saeimas deputāta dēlu pieķer ar 2 kg. šīs te indes.

Jau rakstīju, pat Nīderlandē, kur atļauta marihuana, pēc kvalitātes kontroles, ko veic valsts, šie augu maisījumi ir aizliegti, jo izpētīts, ka tie ir simtreiz kaitīgāki, kāpēc Latvijā to nevar un nevar izdarīt?

+4
-1
Atbildēt

1

    Kristīne > ligakalnina 28.03.2014. 13.20

    “jebkuru psihoaktīvo vielu legāla izplatība vienkārši jāaizliedz”

    ===

    Čigāni aplaudē – daudziem no šamējiem Gorbačova “sausais likums” bija “zelta laiki”.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

Elina 28.03.2014. 08.12

Legālās narkotikas – nosaukumam liek priekšā dažādus vārdus, bet būtība jau ir vārdos – LEGĀLĀS NARKOTIKAS. Varētu domāt, ka mūsu valstī tās atļautas. Jaunieši un viņu vecāki jau uztver tikai tos divus vārdus, pārējiem vārdiem vai nevārdiem nepievēršot uzmanību… Visu var definēt vienā vārdā INDE…

+2
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu