Miris mākslinieks grafiķis Georgs Smelters • IR.lv

Miris mākslinieks grafiķis Georgs Smelters

30
NULL

 

25.martā mūžībā aizgājis latviešu mākslinieks grafiķis Georgs Smelters (1942 – 2014), informē Latvijas Mākslinieku savienība.

Smelters dzimis 1942.gadā, izglītību guvis J.Rozentāla mākslas vidusskolā (1953 – 1961), Latvijas Mākslas akadēmijas Grafikas nodaļā (1964 – 1970). Vēlāk pats bijis Mākslas akadēmijas pedagogs.

Izstādēs Smelters piedalījies no 1965.gada, bet Latvijas Mākslinieku savienības biedrs viņs ir kopš 1973.gada.

Smelters regulāri piedalījies izstādēs Rīgā, Maskavā, Pēterburgā, Polijā, Vācijā, Itālijā, Zviedrijā un citviet. Viņš ir vairākkārtējs grafikas darbu konkursu un izstāžu laureāts.

Kā raksta mākslas zinātniece Rūta Muižniece, Smelteram bija izcilas zīmētāja dotības un īpašs gleznieciskums. Viņa pirmie darbi, kas padomju gados parādījās jauno mākslinieku un citās lielās kopizstādēs, bija spožas grafikas lapas, pārsvarā litogrāfijas un serigrāfijas (sietspiedes) tehnikās ar tam laikam (XX gs. 60./70.gadu mijai) neierastu kompozīciju – vienlaikus lakonisku un gleznieciski vējainas kustības pilnu.

Savu zīmētāja talantu Smelters īpaši atraisīja divu gadu stažēšanās laikā Itālijā, Romas Mākslas akadēmijā, kur viņš iemācās arī itāliešu valodu.

Smeltera darbi atrodas Latvijas muzejos un kolekcijās.

Atvadīšanās no mākslinieka notiks 28.martā plkst. 15 Rīgas I Meža kapu kapličā.

 

Komentāri (30)

Inese 27.03.2014. 12.27

Un kāpēc IRsa dzēš manu komentāru, ka Smelters bijis izcils pastmarku zīmētājs? Jūs to nezināt, vai? To taču zina ikkatris Latvijas filatēlists!

0
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu