"Sojuz" ar trim kosmonautiem nesavienojas ar SKS plānotajā laikā • IR.lv

“Sojuz” ar trim kosmonautiem nesavienojas ar SKS plānotajā laikā

22
Kosmosa kuģis "Sojuz" startē. Foto: EPA/LETA

“Sojuz” transportē divus krievu kosmonautus un vienu amerikāni

Kosmosa kuģis “Sojuz”, kuram jānogādā Starptautiskajā kosmosa stacijā (SKS) divi Krievijas kosmonauti un viens amerikāņu astronauts, radušos sarežģījumu dēļ trešdien nespējis savienoties ar staciju, paziņojusi Krievijas kosmosa aģentūra “Roskosmos”.

Plānotās ātrās savienošanās vietā tehnisku problēmu dēļ tagad “Sojuz” izmantos tradicionālo divu dienu pieeju, kāda tika lietota līdz 2012.gadam. Proti, kosmosa kuģa savienošanās ar SKS notiks piektdien, ziņo ETA/AFP.

Kosmosa kuģis otrdienas vakarā startēja no Baikonuras kosmodroma Kazahstānā un bija plānots, ka pēc sešu stundu ilga lidojuma trešdien plkst.5.04 pēc Latvijas laika tas saslēgsies ar SKS.

“Sojuz” transportē krievu kosmonautus Aleksandru Skvorcovu un Oļegu Artemjevu un ASV Nacionālās aeronautikas un kosmosa pārvaldes (NASA) astronautu Stīvenu Svonsonu.

Artemjevam šis ir pirmais lidojums kosmosā, Skvorcovam otrais, bet Svonsonam – trešais.

NASA ziņo, ka visi trīs astronauti ir labā noskaņojumā.

“Roskosmos” vadītājs Oļegs Ostapenko paziņojis, ka problēmas radušās “Sojuz” orientācijas sistēmā. Savukārt raķešu ražotāja “Energija” vadītājs sacīja, ka problēmu cēlonis vēl nav noskaidrots. “Tā var būt matemātiska, tā var būt raidītāju problēma vai dzinēju noslāpšana. Bet, visticamāk, tā bija matemātiska problēma,” paziņoja “Energija” prezidents Vitālijs Lopota.

Tas varētu nozīmēt, ka zinātnieku uz zemes veiktie aprēķini nav bijuši precīzi.

Pēc ASV vairākkārt izmantojamo kosmosa kuģu programmas slēgšanas NASA ir pilnībā atkarīga no “Sojuz” savu astronautu nogādāšanā uz SKS.

ASV un Krievijas sadarbība kosmosa jomā turpinās, neskatoties uz krīzi Ukrainā un tās diplomātiskajām sekām.

 

Komentāri (22)

Inese 26.03.2014. 13.58

Tici vien savām pasakām ;) Sajūsminies par Grasshopper? Da viss tas jau sen ir bijis, un progresa vienalga nekaida ;)

http://www.youtube.com/watch?v=JzXcTFfV3Ls

+3
-2
Atbildēt

0

Andris 26.03.2014. 12.00

ASV Krievijas kosmosu arī bez sankcijām noēdīs. Pēc piecām dienām pie ISS lidos Falcon ar atvāžamām kājām. http://t.co/5ZNG1NflsG

Tas būs pirmais lidojums daudzkārt izmantojamai raķetei. Tiesa, šoreiz, pirmai reizei, drošības pēc tā sēdīsies okeānā, bet visi domā ka jau šogad mēs sagaidīsim apvērsumu kosmosa tehnoloģijās – daudzkārt lietojamu raķešu parādīšanos. Pēc palaišanas un kravas nogādāšanas orbitā raķete lidos atpakaļ un piezemēsies tajā pat kosmodromā, kur viņu atkal uzpildīs un sagatavos nākamam starta dažu dienu laikā. Šādu raķešu startu pašizmaksas būs desmitiem reižu mazākas, bet pašu raķešu pieejamība desmitiem reižu lielāka. Praktiski, viena maza firmele no Kalifornijas (SpaceX) varēs aizstāt visu valstu raķetes un veikt vairāk kā simts startus gadā. Firmai jau ir divi savi kosmodromi, viens Kalifornijā un viens Floridā vai Teksasā, neatceros.

Cilvēku piegādei uz ISS ši firma arī jau sen gatavojas, jau trīs gadus. Jau ir veikti daudzi izmēģinājumi, viss sekmīgi. Pirmais lidojums ar cilvēkiem var notikt nākamgad. Turklāt SpaceX kuģis būs daudz drošāks nekā vecie Sojuzi un Progresi, jo tur ir paredzēta kuģa atdalīšanās no raķetes un droša piezemēšanās arī raķetes neveiksmīga starta gadījumā. Šādas sistēmas arī nekad nekur nav bijis.

Tātad, pēc dažiem gadiem Roskosmosu varēs klapēt ciet, vnk kā bezcerīgi atpalikušu kantori.

+5
-4
Atbildēt

0

silvija 26.03.2014. 12.25

Kādreiz lasīju amerikāņu astronauta Džerija Lilindžera grāmatu “Orbītā” (Off the Planet”). Šis astronauts pavadīja 5 mēnešu orbitālajā stacijā “Mir” un smalki aprakstījis krievu kosmosa lidojumu sagatavošanas praksi, tostarp nekaunīgo amerikāņu investētās naudas zagšanu. Grāmata iznāca 2001. gadā, tātad amerikāņi pa šiem gadiem joprojām nav sapratuši, ka ar krieviem daŗijumus veic vienīgi pašnāvnieki un mazohisti, kam patīk, ka viņus apzog un apmelo.

+5
-5
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu