«Pragmatisma» laikmets ir beidzies • IR.lv

«Pragmatisma» laikmets ir beidzies

6
Publicitātes foto
Aivars Ozoliņš

Putins uzskata, ka Eiropā ir kultūras noriets un viņš glābj Eiropu no sevis pašas, intervijā saka pasaulē ietekmīgais ārpolitikas intelektuālis bulgārs Ivans Krastevs (49)

Politikas zinātnieks Ivans Krastevs ir Liberālo stratēģiju centra priekšsēdētājs Sofijā, Vīnes Humanitāro zinātņu institūta (IWM) pastāvīgais biedrs un viens no Eiropas Starptautisko attiecību padomes dibinātājiem. Intervija notika Vācijas Maršala fonda rīkotā Briseles foruma laikā. Šogad šajā reprezentablajā pasākumā pāri visiem citiem tematiem dominēja krīze Ukrainā. Ko domā un vēlas panākt Putins, ko Rietumi var likt pretī viņa plāniem, un kādā pasaulē dzīvojam pēc Krimas aneksijas, saruna arī ar politikas pētnieku, kas 2008.gadā britu žurnāla Prospect aptaujā ierindots pasaules 100 ietekmīgāko ārpolitikas intelektuāļu sarakstā.  

Krievijas rīcība Krimā, kā dzirdam, esot modinātājzvans, kas nozīmē vēstures atgriešanos un jaunu auksto karu. Kā jūs raksturotu notiekošo?

Notikumi neatkārtojas, un dēvēt to par auksto karu ir vairāk mulsinoši nekā skaidrojoši. Taču Eiropas kārtībā ir nopietna krīze. Jo kārtība nekad nebalstās tikai uz līgumiem, tās pamatā vienmēr ir racionālas gaidas – jūs zināt, ko otra puse nedarīs. Kad sākās krīze Ukrainā, mēs zinājām, ka Krievija mēģinās saglabāt tur ietekmi, taču neviens negaidīja, ka tā izmantos armiju Krimā. Krievijai ir tik daudz citu ietekmes līdzekļu Krimā, ka lietot militāru spēku nebija nepieciešamības. Tai ir iedzīvotāju vairākuma atbalsts, gaidāmajās vēlēšanās tā būtu uzvarējusi, un tai ir arī militārā bāze Sevastopolē. Tāpēc pirmo šoku izraisīja nevis Krievijas vēlme saglabāt savā ietekmē Krimu, bet gan lēmums atklāti sākt militāru operāciju.

Otrs pārsteigums bija lēmums par aneksiju – Putina signāls, ka spēle vairs nav tā pati. Kad Krievija iegāja Krimā, visi teica: nu esam atpakaļ 1992.gadā. Atcerējāmies, kas notika Abhāzijā un ar citiem iesaldētiem konfliktiem. Šķita, ka labākajā gadījumā Krima būs vēl viens iesaldēts konflikts, sliktākajā – neatkarīga republika. Neviens īsti neticēja, ka sekos aneksija.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu