Obama: Eiropai nevajag pārāk paļauties uz ASV enerģijas piegādēm • IR.lv

Obama: Eiropai nevajag pārāk paļauties uz ASV enerģijas piegādēm

31
ASV prezidents Baraks Obama Briselē. Foto: AFP/LETA

ASV prezidents pauda satraukumu par aizsardzības budžeta samazināšanu atsevišķās NATO dalībvalstīs

Eiropai nevajadzētu pārmēru paļauties uz enerģijas piegādēm no ASV, Briselē notiekošajā Eiropas Savienības (ES) un ASV samitā trešdien paziņoja ASV prezidents Baraks Obama.

“Eiropai kolektīvi vajadzēs izvērtēt savu enerģētikas politiku, lai atrastu papildu veidus [enerģijas piegāžu] diversificēšanai un enerģētikas neatkarības veicināšanai,” norādīja prezidents. “ASV kā enerģijas piegāžu avots [Eiropai] ir viena no iespējām, bet arī mēs izdarām izvēles un uzņemamies zināmas enerģijas attīstības grūtības un izaicinājumus, un arī Eiropai vajadzēs risināt šīs pašas sarunas,” viņš piebilda.

Obama arī norādīja, ka situāciju enerģijas tirdzniecībā varētu uzlabot arī gaidītais ES un ASV brīvās tirdzniecības līgums, kas ļautu ASV vienkāršāk piešķirt gāzes eksporta licences.

Obama Briselē trešdien arī pauda viedokli, ka pasaulē ir drošāk, “kad Eiropa un Amerika ir vienotas”. Ar šādu paziņojumu Briselē notiekošā Eiropas Savienības (ES) un ASV samita noslēgumā trešdien nāca klajā ASV prezidents Baraks Obama. Viņš arī atkārtoti uzsvēra, ka ES un ASV ir apņēmības pilnas kopā strādāt, lai risinātu krīzi Krimā, ziņo LETA/AFP.

Obama uzsvēra, ka “Krievija ir viena” un tā kļūdījusies, uzskatot, ka spēs panākt šķelšanos Vašingtonas un Briseles attiecībās.

Vienlaikus augstais viesis arī pauda satraukumu par aizsardzības budžeta samazināšanu atsevišķās NATO dalībvalstīs.

Obama atzina, ka viņam ir “zināms satraukums par aizsardzības izdevumu samazinājumu”, kā arī piebilda, ka “mums ir jāgrib maksāt” par abpusējo drošību, lai nodrošinātu atturēšanas spēka saglabāšanu.

ASV prezidents arī uzsvēra, ka “brīvība nav par brīvu”.

 

Komentāri (31)

Ansis 26.03.2014. 19.19

Diemžēl esam tik tālu nonakuši, ka Eiropā vairs nav neviena, kas pats spētu šo apjēgt – nākas Obamam macīt Eiropiešiem matematiku – ka nevar ASV pēķšņi ne no kā uzburt pietiekami gāzes, lai par nenormali zemu cenu aizstātu Krievijas gāzes piegādes Eiropai.

Latvijas valdībai (ekonomikas ministrijai) beidzot vajadzētu sākt domāt ar galvu – reāli vairums gāzes mums tiek lietots katlumajās siltuma ražošanai. Protams, ka varam fantazēt par LNG termināļiem, kas kautkad nākotnē tiks būvēti. Bet pagaidām – šovasar jāuzbūvē jaunas šķeldas koģenerācijas stacijas – vismaz tajās pilsētās un miestos, kas pilnībā atkarīgas no gāzes – un tad gazproms varēs sūkāt ledu, mums būs darbavietas un pilsētniekiem nebūs jāsūdzas par lielo bardaku, kas paliek mežā pēc meža ciršanas.

+12
0
Atbildēt

0

oktaavs 26.03.2014. 18.48

Obama uzsvēra, ka “Krievija ir viena” un tā kļūdījusies, uzskatot, ka spēs panākt šķelšanos Vašingtonas un Briseles attiecībās

——————————

Viņš tiešām tā domā ? Merķeles un olandi pēkšņi mainīs savu nožēlojamo pielīdēju orientāciju no NATO galvenā ienaidnieka virziena ? Tīešām šrēderisms un berluskonisms ir izbeidzies vienā dienā ? Un kur tad nauda palika ?

Obama atzina, ka viņam ir “zināms satraukums par aizsardzības izdevumu samazinājumu”

——————————————

Ir jābūt satraukumam nevis par izdevumu samazinājumu, bet par to efektīvu izlietojumu.

Nav jēgas pirkt norakstītas iepriekšējo gadsimtu krama arkebūzas par neadekvātu cenu.

Lai savāc aizsardzības ministrus un visi barā aizbrauc kaut vai uz Izraēlu. Lai paskatās, kāda ir efektīva armija, kas paredzēta kara vajadzībām, nevis valsts budžeta izzagšanai dažādu starptautisko ieroču tirgotāju un pašmāju blēžu vajadzībām..

+12
-2
Atbildēt

0

putekliic 26.03.2014. 20.22

Paldies Krievija par transatlantisko saišu negaidītu atjaunošanos. Paldies, ka palīdzēja nostiprināt ASV un Eiropas vienotību! Paldies, ka ASV klātbūtne Baltijā palielināsies! Paldies!!!

+10
0
Atbildēt

4

    ingazilunska > putekliic 26.03.2014. 20.37

    “andrejs_gr Paldies Krievija…”

    Nu bet lūdzu. Putins tieši plānojis jums izdabāt, liekas, viņam tas nu ir izdevies. Esiet gatavi jauniem Putina kunga labvēlības žestiem. Un jau tieši jūsu virzienā.

    0
    -4
    Atbildēt

    0

    ingazilunska > putekliic 26.03.2014. 23.05

    Lūdzu, lūdzu.

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    putekliic > putekliic 26.03.2014. 20.54

    latvijas_valsts<<< kaut arī tu esi apmaksāts trollis šeit, tu ZAIMO gan ar sava profila bildi, gan niku, gan ar saviem nopriktajiem komentiem. Tu, protams, kā īstens čekas provokators, spļauj uz visim, bet Dievs cilvēkus nešķiro un to visu redz un sodīs tevi (ceru gan, ka ne tavus bērnus, lai gan arī tā mēdz gadīties).

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    Nika > putekliic 26.03.2014. 21.36

    Paldies Putinam ka vins nostiprinaja NATO un Latvijas nacionalismu. Abas stigas jau tadas valjigas saka palikt :)

    +5
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu