Igaunijas aizsardzības ministrs aicina Latviju un Lietuvu palielināt aizsardzības budžetus • IR.lv

Igaunijas aizsardzības ministrs aicina Latviju un Lietuvu palielināt aizsardzības budžetus

30
Igaunijas aizsardzības ministrs Urmass Reinsalu. Foto: AFP/LETA

Igaunijas jaunā valdība ir solījusi saglabāt aizsardzības budžetu 2% apmērā no IKP

Igaunijas aizsardzības ministrs Urmass Reinsalu trešdien nosūtījis vēstuli Latvijas un Lietuvas kolēģiem, aicinot viņus palielināt aizsardzības budžetu līdz 2% no iekšzemes kopprodukta, lai izrādītu nopietnu attieksmi pret valsts aizsardzību, vēsta tīmekļa medijs “Postimees Online”.

Latvijas aizsardzības ministram Raimondam Vējonim (ZZS) un Lietuvas aizsardzības ministram Jozam Olekam nosūtītajā vēstulē Reinsalu norādījis, ka Baltijas valstu vienotība NATO un Eiropas Savienībā (ES) ir ārkārtīgi svarīga, un visumā Igaunija, Latvija un Lietuva ir runājušas vienā balsī un stiprinājušas viena otras pozīciju, vēsta LETA.

“Kopīga izpratne par mūsu reģiona drošības situāciju ir garantējusi, ka mūsu galvenās vērtības un ambīcijas ir savienojamas,” vēstulē norādījis Reinsalu.

Igaunijas ministrs paudis pārliecību, ka Ukrainas krīze un nesenās spēka demonstrācijas pie Baltijas valstu robežas parāda, ka Baltijas valstis nevar uztvert savu drošību par pašsaprotamu. “Vēsture ir pārliecinoši pierādījusi, ka pēkšņas pārmaiņas ģeopolitiskajā ainavā prasa ārkārtīgu modrību, vienotību un skatu nākotnē,” teikts vēstulē.

Ministrs arī norādījis, ka Igaunijas jaunā valdība ir solījusi saglabāt aizsardzības budžetu 2% apmērā no IKP. “Zinot un saprotot jūsu valstu politiskās izvēles un iekšzemes izaicinājumus, es aicinu jūs meklēt iespēju palielināt aizsardzības budžetu. Mazi ieguldījumi aizsardzības budžetā tieši ietekmē mūsu reģiona drošību un samazina ietekmi, ko mēs varētu paust,” norādījis Reinsalu, piebilstot, ka šie ir aktuāli jautājumi NATO.

“Tā kā NATO, cerams, palielinās uzmanību kolektīvajai drošībai, mums jāsūta spēcīgs signāls, ka mums ir nopietnāka attieksme pret valsts drošību nekā vairākām citām valstīm,” norādījis Reinsalu.

 

Komentāri (30)

jmaklakovs 26.03.2014. 12.49

Diemžēl mūsu politiķiem plate iestrēgusi uz 2020. gadu. Varētu jau naudu dabūt piegriežot skābekli mūsu oligarhiem un nodokļu nemaksātājiem, bet neies tak Lemberga mūža darbu graut dēļ kaut kādām valsts interesēm.

+11
0
Atbildēt

3

    Inese > jmaklakovs 26.03.2014. 14.11

    Čehi ir krietni gudrāki:

    «Палата депутатов не поддержала предложение, в котором правительству поручалось продвигать в рамках ЕС введение экономических санкций против России», — отмечается в сообщении.

    Также не получило поддержки чешских депутатов предложение об увеличении финансирования чешской армии. В настоящее время бюджет министерства обороны составляет 1,1 % ВВП. Предлагалось увеличить этот показатель в будущем году до 1,3%, с тем, чтобы довести расходы на оборону в 2017 году до 2% ВВП.

    http://news.mail.ru/politics/17545083/

    +3
    -5
    Atbildēt

    0

    Romans > jmaklakovs 26.03.2014. 21.38

    bet neies tak Lemberga mūža darbu graut dēļ kaut kādām valsts interesēm.

    Pareizi, močī Lembergu, lai tikai Latvijas patrioti: Meļņiks, Zaharjins un Rāvis necieš.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    Malda > jmaklakovs 26.03.2014. 16.21

    Vienkārši ir cilvēki kam ir švaka atmiņa. Viņi mazliet ir piemirsuši Prāgas pavasari, nekas gan atgādinās:

    http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/85/Za_vashu_i_nashu_svobodu.jpg/220px-Za_vashu_i_nashu_svobodu.jpg

    +3
    0
    Atbildēt

    0

austrisv 26.03.2014. 17.15

Neticu, ka to darīs, jo latvijai svarīgāk ir aizbāzt skolotāju nepiepildāmās mutes, lai gan beidzot vajadzētu skolotāju skaitu samazināt, jo to neizdarīja krīzes gados. paši skolotāji toreiz lūdza, lai samazina labāk algas nekā viņu skaitu, bet nu tie visi tagad prasa lielākas algas. par skaitu protams, viņi ir aizmirsuši.

Tā kā, šaubos, vai valdībai pietiks dūšas samzināt skolotāju skaitu un palielināt beidzot Aizsardzība sbudžetu, ko tik ļoti nevēlējās darīt SC, un traucēs arī turpmāk. ta snu ir 100%.

SC cita sprioritātes saskaņā ar Putinu.

+8
-1
Atbildēt

2

    piziks > austrisv 26.03.2014. 19.12

    1. Bet, ne jau SC Latvijas vārdā uzmeta NATO partnerus un ne jau SC dēļ Andresam Fogam Rasmusenam tagad regulāri taisnojas Vējonis. SC vēl nav bijusi valdošā partija. To pašu NATO, kam tagad LV lūdzas aizsargāt, uzmeta p-a-a-avisam citas partijas politiķi, — neatceries?!

    2. Kur esi redzējusi tādus zviedru banksteru parādniekus, kuri vispirms rūpētos par Latvijas aizsardzību un tās budžetu?!

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    austrisv > austrisv 26.03.2014. 21.23

    OT Laikam jau Aizsardzības ministrijā mazāk streikotāju nekā skolotāji, kuri ar svilpēm vēl piesauks velnu no kaimiņzemes. Tāpēc arī vienmēr iedod skolotājiem, bet nedod armijai.

    Skolotāji jau grib saņemt kā eiropā, bet strādāt , kā… nu kur vēl var strādāt tikai 20 kontaktstundas par lielāku algu nekā nopelna daudzi strādājošie. Ak, un kam vēl piemaksā par gatavošanos darbam???? Ak un kurai profesijai vēl ir tikai vasarā atvaļinājums un pie tam atmaksāts veselas laikam 48 dienas un cik vēl papildus ziemā un rudenī un pavasarī???? Bet vēl nepietiek. Laikam aizmirsuši, ka Krievijai gan tādus latviešu skolotājus nevajadzēs- būs tikai krievu skolotājiem darbs.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

oktaavs 26.03.2014. 18.14

Mēs nevaram palielināt aizsardzības budžetu, jo mums savi zagļi un viņu čomaki jābaro. Vai tiešam igauņu lēnajām bremzēm tas nepielec ?

+6
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu