Lidmašīnas avārijas foto Hudzonā - viens no ievērojamākajiem tviterattēliem • IR.lv

Lidmašīnas avārijas foto Hudzonā – viens no ievērojamākajiem tviterattēliem

5
Jāņa Krūma tviterfoto ar lidmašīnas avāriju Hudzonā. Ekrānšāviņš no Twitter

Krūma uzņemtā fotogrāfija izrādījusies pirmā internetā ievietotā avārijas fotogrāfija

ASV dzīvojošā latvieša Jāņa Krūma pirms pieciem gadiem uzņemtā fotogrāfija ar Hudzonas upē avarējušo pasažieru lidmašīnu atzīta par vienu no ievērojamākajiem tvītiem mikroblogošanas vietnes “Twitter” pastāvēšanas vēsturē, ziņo LETA/AFP.

Svinot tvitera astoto gadadienu, britu laikraksts “The Mirror” izraudzījies astoņus ievērojamākos ierakstus mikroblogošanas vietnē, kuru ik dienas lieto 243 miljoni cilvēku.

Par nozīmīgāko notikumu tvitera vēsturē atzīts pats pirmais tvīts: “Veicu uzstādījumus savā tviterī”, kuru 2006.gada 20.martā nosūtīja vietnes līdzdibinātājs Džeks Dorsejs. Bet otrajā vietā ierindojies Jāņa Krūma 2009.gada 15.janvāra tvīts ar fotogrāfiju, kurā redzama Hudzonas upē pēc sadursmes ar putnu ārkārtas nosēšanos veikusī pasažieru lidmašīna.

Krūms atradās uz prāmja, kas kursē Hudzonas upē starp Manhetenu un Ņūdžersiju un kas pirmais ieradās notikuma vietā. Tuvojoties lidmašīnai, daudzi prāmja pasažieri fotografējuši avārijas vietu. Fotogrāfiju ar savu “iPhone” telefonu uzņēmis arī Krūms un tūlīt nosūtījis to publicēšanai fotogrāfiju apmaiņas vietnē “TwitPic” ar komentāru: “Hudzona upē ir lidmašīna. Es esmu uz prāmja, kas dodas glābt cilvēkus. Trakums.”

Krūma uzņemtā fotogrāfija izrādījusies pirmā internetā ievietotā avārijas fotogrāfija, izraisot milzīgu interesi “TwitPic” vietnē, kā arī viņa fotogrāfija pārpublicēta citos portālos.

Par trešo svarīgāko tvitera līdzšinējās vēstures notikumu atzīts amerikāņu aktiera Eštona Kačera tvitera konts, kas pirmais savāca vienu miljonu sekotāju.

Ceturtajā vietā ir mikroblogošanas vietnes loma 2010.gada “arābu pavasara” sacelšanās laikā Ēģiptē, Tunisijā, Lībijā un citās Ziemeļāfrikas valstīs, bet piektajā vietā Sarkanā Krusta ziedojumu vākšanas kampaņa Haiti zemestrīcē cietušajiem.

Pēc aicinājuma palīdzēt Haiti zemestrīces upuriem Amerikas Sarkanais Krusts nepilnu 48 stundu laikā ziedojumos saņēma rekordlielu summu – 35 miljonus ASV dolāru, no kuriem astoņi miljoni dolāru samaksāti tieši ar īsziņām.

Par sesto svarīgāko paziņojumu pasludināts ASV prezidenta Baraka Obama īsais paziņojums par pārvēlēšanu amatā: “Vēl četri gadi”, bet septītais svarīgākais mikroblogošanas vietnes ieraksts bijis NASA paziņojums par kosmiskās zondes “Phoenix” atrasto ledu uz Marsa.

“Vai esat gatavi svinībām? Labi, tad gatavojoties: mums ir LEDUS!!!! Jā, LEDUS, “SASALIS ŪDENS” uz Marsa! Visu laiku vislabākā diena!” 2008.gada 20.jūnijā tvītoja pa Marsa virsmu ripojošais robots.

Bet sarakstu noslēdz tvitera fiktīvie konti, kuri atvērti dažādu slavenību vai iedomātu personu vārdā un kuros bieži vien nesaudzīgi, taču ļoti asprātīgi apsmieti attiecīgie kontu “īpašnieki”.

 

Komentāri (5)

gundega_heiberga 24.03.2014. 16.37

Apbrīnu pelna lidmašīnas piloti, īpaši pirmais. Bet tāpat interesanti bija vērot, cik operatīvi un cik filigrāni nostrādāja flote. Tie kuģīši nebija nekādi mazie, bet no malas palika iespaids, ka neviens glābjamais pat kājas nesamērcēja. Pieiet un apstāties pie lidmašīnas spārna vai trapa ar vairāku simtu tonnu kuģīti un savākt publiku, liecina par augstu meistarību. Pie kam kuģīši bija vairāki. Nav daudzi tik veiksmīgi stāsti pasaules negadījumu vēsturē. Un vēl straumē, ne ezerā.

+3
0
Atbildēt

0

Andris 24.03.2014. 19.55

Vai tiešām tas notika Hudzonā nevis Hadsonā? Izklausās pārāk krieviski.

+2
0
Atbildēt

0

oktaavs 24.03.2014. 19.05

Krievijā tādā situācijā : “Она утонула”.

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu