Merkele: ES paplašinās ekonomiskās sankcijas pret Krieviju • IR.lv

Merkele: ES paplašinās ekonomiskās sankcijas pret Krieviju

19
Vācijas kanclere Angela Merkele. Foto: AFP/LETA

Krievijas opozicionārs Navaļnijs publicē savu sankciju sarakstu

Vācijas kanclere Angela Merkele ceturtdien paziņoja, ka ES jāpaplašina sankcijas pret Krieviju un jāaptur tās darbība G8, ziņo BBC.

“Eiropadomes sanāksmē, kas sākas šodien, Eiropas Savienības valstu un valdību vadītāji paplašinās otrās fāzes sankcijas, par kurām mēs vienojāmies pirms divām nedēļām,” uzrunā Vācijas parlamenta apakšpalātā sacīja kanclere. “Tas paredz paplašināt sarakstu, kurā iekļauti atbildīgo personu vārdi, pret kurām ir spēkā iebraukšanas ierobežojumi un kontu iesaldēšana.”

Merkele arī Krievijai draudēja ar ekonomiskām sankcijām, vēsta “Welt.de”. Viņa norādīja, ka Krimas pievienošana Krievijai prasa sniegt Krievijai “no Eiropas un tās partneriem apņēmīgu un noslēdzošu atbildi”.

Vācijas kanclere atgādināja, ka ES jau izsludinājusi iebraukšanas liegumu un bloķējusi banku kontus ES valstīs 21 augstai Krievijas amatpersonai, taču ar to nepietiek. Merkele aicināja veikt arī turpmākus pasākumus. “Un tie neapšaubāmi ir ekonomiskās sankcijas,” teica Merkele.

Šodien un rīt notiek Eiropadomes sanāksme, kurā viens no jautājumiem ir par situāciju Ukrainā un tālāku Eiropas Savienības (ES) rīcību. Samitā bija plānots koncentrēties uz bloka ekonomisko atveseļošanos un nākotnes enerģētikas un klimata politiku, tomēr tagad par galveno jautājumu dalībvalstu līderu sanāksmes dienas kārtībā izvirzījusies Ukraina.

ES līderi gatavojas “vienoties par vienotu Eiropas atbildi” krīzes situācijai, kas izveidojusies Ukrainā, paziņojis Eiropadomes prezidents Hermans van Rompejs un Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žozē Manuels Barrozu.

ES jau ir iesaldējusi vairākas politiskās sarunas ar Maskavu, un bloka dalībvalstu ārlietu ministri pirmdien vienojās par sankcijām pret 21 Krievijas un Krimas amatpersonu, kas tiek vainotas Ukrainas krīzē. ES iepriekš brīdināja Krieviju par tālejošām sekām ekonomiskajās attiecībās, ja Maskava spers tālākus soļus situācijas destabilizēšanai Ukrainā.

Navaļnija saraksts

Tikmēr Krievijas opozīcijas līderis Aleksejs Navaļnijs ASV medijā “New York Times” publicējis rakstu, kurā ierosina savu variantu sankcijām pret Krievijas augstām amatpersonām.

Navaļnijs raksta, ka viņš kā “pilsonis un patriots” nevar atbalstīt tās darbības, ka pasliktina Krievijas iedzīvotāju dzīvi, vēsta BBC. Taču viņš gatavs Rietumu politiķiem piedāvāt savus sankciju variantus pret Krieviju.

Navaļnijs norāda, ka vispirms jāiesaldē Krievijas lielāko uzņēmēju aktīvi, kā arī “režīma intereses virzošo” masu mediju īpašnieku, “televīzijas propagandistu”, Valsts domes deputātu un partijas “Vienotā Krievija” biedru aktīvi.

Putina opozicionāra Navaļnija sankciju sarakstā iekļuvis Genādijs Timčenko no “Volga Group”, Jurijs Kovaļčuks no bankas “Rossija”, Krievijas dzelzceļa vadītājs Vladimirs Jakuņins, miljardieri Romāns Abramovičs, Ališers Usmanovs, Igors Sečins no “Rosņeftj”, Aleksejs Millers no “Gazprom”.

Navaļnijs domā, ka Krimas pievienošana Krievijai prezidentam Putinam nepieciešama, lai novērstu tautas domas no sliktās ekonomiskās situācijas un korupcijas valstī, uzmanību pievēršot “cīņai ar ārējiem ienaidniekiem”.

 

Komentāri (19)

tuba76 20.03.2014. 15.12

Vakar zviedru Dagens Nyheter lasīju satīrisku krievu reportiera Arkādija Babčenko sveicienu Krimas iedzīvotājiem ar pievienošanos Krievijai.

http://www.dn.se/kultur-noje/kulturdebatt/valkomna-till-ryssland-kara-krimbor/

Te angļu tulkojums http://blog.simpletask.se/post/welcome-to-russia-dear-crimeans

+2
0
Atbildēt

0

ligakalnina 20.03.2014. 12.50

Pievienos vēl kādu pāris personu sarakstam, kuriem it kā aizliegs iebraukt ES un nobloķēs īpašumus un naudu, kuras ES sen vairs nav?

Putinam no bailēm asinsspiediens uzcēlies.

Manuprāt, katram skaidrs, ka viss tas ir gaisa tricināšana, un nekādas vērā ņemamas sankcijas nebūs.

+5
-4
Atbildēt

4

    ligakalnina > ligakalnina 20.03.2014. 13.00

    Es gan neceru, izslēgs no G8, nu un, tam G8 jau tikai simboliska nozīme, G20 ir daudz svarīgāks, un aptaukojusies Eiropa nekad neies uz sankcijām, kas var kaitēt tās ekonomikai, muldēšana par principiem ir viens, darīšana, kad arī pašiem būs nedaudz jāsavelk jostas, ir kaut kas cits, vēlētājs to nesapratīs.

    +3
    -5
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > ligakalnina 20.03.2014. 13.47

    Nu paskatīsimies, ja, protams, par “sankcijām” nesauc to muļķošanos, kas patreiz notiek.

    Ja tās ir sankcijas, tad jau, protams, Eiropa ir varena, un Krievija bailēs trīc!

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    dro > ligakalnina 20.03.2014. 12.54

    dzeris49. Es tomēr vēl ceru…

    +5
    0
    Atbildēt

    0

    Kristīne > ligakalnina 20.03.2014. 13.27

    “aptaukojusies Eiropa nekad neies uz sankcijām, kas var kaitēt tās ekonomikai”

    ===

    aha, saglabājiet paniku!

    +6
    -1
    Atbildēt

    0

dro 20.03.2014. 12.43

СПИСОК НАВАЛЬНОГО-АШУРКОВА

19 марта 2014, 21:48

Блестящий список жуликов и воров, заслуживающих экономических санкций ЕС и США, составил Фонд Борьбы с Коррупцией.

Я буду максимально пропагандировать его в России и за рубежом.

Но с одной маленькой поправкой.

По досадной оплошности г-н Ашурков забыл вставить в него Фридмана. Не сомневаюсь, что если бы Алексей был на свободе, такого конфуза, граничащего с применением ФБК двойных стандартов, не произошло бы.

A. Piontkovskis

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu