Elektrības tirgus atvēršanu mājsaimniecībām atliek līdz nākamajam gadam • IR.lv

Elektrības tirgus atvēršanu mājsaimniecībām atliek līdz nākamajam gadam

38
Foto: Gundega Šķēla

Elektrības tarifs saglabāsies līdzšinējais

Saeima ceturtdien galīgajā lasījumā pieņēma grozījumu Elektroenerģijas tirgus likumā, paredzot, ka mājsaimniecībām elektroenerģijas tirgu atvērs no 2015.gada 1.janvāra, nevis no 1.aprīļa, kā bija plānots iepriekš.

Šo likumprojektu atbalstīja 56 koalīcijas deputāti, savukārt parlamentārieši Andrejs Klementjevs (SC) un Jānis Strazdiņš (ZZS) bija pret. Vēl 28 “Saskaņas centra” deputāti un pie frakcijām nepiederošā deputāte Elīna Siliņa balsojumā atturējās, bet astoņi deputāti – Inga Bite, Einārs Cilinskis (VL-TB/LNNK), Nikolajs Kabanovs (SC), Ainars Latkovskis (V), Valdis Liepiņš (RP), Gunārs Rusiņš, Viktors Valainis un Inga Vanaga – balsojumā nepiedalījās.

Vienlaikus šogad tiks saglabāti regulētie elektroenerģijas tarifi un mājsaimniecības par elektrību varēs maksāt saskaņā ar līdzšinējiem nosacījumiem, ziņo LETA.

Likuma grozījumu autori norāda, ka, atliekot elektrības tirgus atvēršanu un saglabājot pašreizējos tarifus, tiks mazināta sociālā spriedze, kas ir saistīta ar plānoto elektroenerģijas kopējās cenas kāpumu. Koalīcijas pārstāvji arī uzsver, ka elektroenerģijas tirgus liberalizācija tiek atlikta ar mērķi plašāk informēt mājsaimniecības par paredzētajām izmaiņām un kvalitatīvi sagatavot sociālā atbalsta mehānismu.

Likuma izmaiņu autori vērš uzmanību, ka a/s “Latvenergo” turpinās pildīt elektroenerģijas tirgotājam netipisku sociālās palīdzības funkciju, realizējot elektroenerģiju starta tarifā un pamata tarifā, turpinot subsidēt ikvienu Latvijas mājsaimniecību.

Līdz ar to tiks samazināts arī “Latvenergo” ieņēmumu apjoms. To nosaka divi faktori: pirmkārt, 2011.gadā, lai mazinātu tā brīža tarifu pieauguma iespaidu uz mājsaimniecību lietotājiem, tika apstiprināts Starta tarifs, kas bija zemāks par tā brīža elektroenerģijas tirgus cenu, otrkārt, kopš 2011.gada pie nemainīga tarifa ir pieaugusi obligātā iepirkuma komponente, kas attiecīgi izmaina tarifa elementu struktūru, būtiski samazinot tarifā ietverto elektroenerģijas cenu.

Šīs likuma izmaiņas neparedz izmaiņas attiecībā uz obligātā iepirkuma komponentes (OIK) kompensēšanas mehānismu, kas izveidots, lai kompensētu OIK pieaugumu un nepaaugstinātu OIK izmaksas elektroenerģijas patērētājiem. No šā gada janvāra darbojas elektroenerģijas lietotāju fonds, kurš tiek finansēts no uz trim gadiem ieviestā subsidētās enerģijas nodokļa elektroenerģijas ražotājiem. Fonda līdzekļi tiek izmantoti, lai kompensētu OIK pieaugumu.

Likuma izmaiņas stāsies spēkā 1.aprīlī.

Kā ziņots, Saeima iepriekš pieņēmusi grozījumus Elektroenerģijas tirgus likumā, paredzot elektroenerģijas tirgus pilnīgu atvēršanu no 2014.gada 1.aprīļa. Ņemot vērā, ka elektroenerģijas sadārdzinājums mājsaimniecībām var būt pat aptuveni 40%, tika paredzēts izstrādāt kompensācijas mehānismu.

Vēlāk gan valdību veidojošo partiju koalīcijas pārstāvji pirmdien vienojās līdz 2015.gada 1.janvārim atlikt elektroenerģijas tirgus mājsaimniecībām atvēršanu.

 

Komentāri (38)

Ojārs 20.03.2014. 16.32

Domāju, ka nekļūdīšos teikdams, ka LE peļņa šogad nebūs mazāka par pagājušā gadā sasniegto. Ja vien netiks veiktas kkādas grāmatvedības manipulācijas.

0
0
Atbildēt

0

ligakalnina 20.03.2014. 12.54

Pirmsvēlēšanu populisms, un kas tas par tirgu, ja iedzīvotāji spisti dotēt “zaļo enerģiju”?

Latvenergo strādā un strādā ar peļņu, “tīkli” arī, toties tās elektrības cenas bremzēs visu uzņēmējdarbību, izraisīs inflāciju, utt., tā ir valstiska politika?

+1
-1
Atbildēt

1

    sausins > ligakalnina 20.03.2014. 16.01

    Atkal kārtējā demaģogija – Mājsaimniecību elektropatēriņam nav nekāda sakara ar uzņēmējdarbību. Tieši pretēji – ja Latvenergo daļu elektrības cenas subsidē tad kaut kur šie izdevumi ir jākompensē tāpēc komersantiem nākas samaksāt par šo subsidēto daļu un to savukārt ir spiesti ielikt savu preču vai pakalpojumu cenās tādējādi pazeminot savu konkurētspēju ! Savukārt “laimīgais subsidētais mājsaimniecību lietotājs” spiests dārgāk maksāt par šo komersantu precēm vai pakalpojumiem.

    Tāpat ne pats Latvenergo ne kāds viņu uzraugs pie dažadām cenām nevar pateikt kādas ir precīzās netiešās izmaksas par šo pakalpojumu nodrošināšanu – līgumu slēgšana, klientu apkalpošana, norēkinu uzskaite u.t.l.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

Ieva 20.03.2014. 11.44

Beidziet runāt par tirgus atvēršanu. Tas ir nepareizs formulējums. Tirgus ir tad , kad ir iespēja tirgot, un ir iespēja pirkt. Pie kam no abām pusēm ir izvēle. Vai tad, kad sākšu mājās ražot elektrību, man būs iespēja to tirgot? Vai man būs iespēja to lēti pirkt elektrību no TEC, vai dārgi no Kalvīša Cirīšu HES? Nekā tamlīdzīga- valsts regulēs gan tos, kas pārdot, gan to, kā to pirkt. Cenas te tirgus nu nekādi neregulēs. Kāds te tirgus? Regulētas cenas, tāpat kā tas bija sociālismā.

Tāpēc vajadzētu lietot pareizus terminus, un gļēvulīgi neslēpties aiz “tirgus”- teiksim kā ir – tā ir “elektrības cenu pacelšana”

0
0
Atbildēt

1

    sausins > Ieva 20.03.2014. 13.11

    Piekrītu tam, ka formulējums tirgus atvēršana ir nepareizs – Tirgus ir atvērts jau kopš 2007. gada.

    Nepiekrītu Taviem turpmākajiem aphgalvojumiem – neviens Tev neliedz ražot un pārdot elektronerģiju, tāpat kā to pirkt no kāda konkrēta ražotāja.

    Arī par jēdzienu “cenas pacelšana” var strīdēties – cenas nekad nav bijušas nemainīgas – tās ir dažādas dažādos laikos un dažādiem pircējiem un pārdevējiem.

    “Absolūti brīvais tirgus” ir teorētiska ilūzija, jo vienmēr pastāv kādi ierobežojoši faktori un elektroenerģijas tirdzniecībā ir savi specifiski ierobežojumi, kuru nav citās jomās !

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu