Sankcijas un atriebība • IR.lv

Sankcijas un atriebība

27
Foto: Tomass Urbelionis, F64/BFL
Juris Ozoliņš

Nevajadzētu būt ilūzijām Latvijas enerģētikas tirgu pēc notikumiem Ukrainā

Civilizētai pasaulei ir darīšanas ar neadekvātu lieluma mānijas pārņemtu personu. Pat tik delikāta tēma kā vēsturiskās un nacionālās attiecības starp Kijevas Krievzemes mantiniekiem ukraiņiem un Zelta ordas vasaļiem, kuri vēlāk transformēja austrumu zemes Krievijā, tiek izspēlēta bez kādas tolerances ar impērisku vērienu. Nu jau pat kodolkara draudi vairs netiek turēti zem pūra un skan unisonā ar Kim Jong-un.

Nez vai ir novēršams aukstais karš starp Krieviju un Rietumiem. Ar personīgo sankciju pret Janukoviča un Putina rokaspuišiem kā vārgu atbildi uz atklātu militāro intervenci suverēnā valstī un nacionālās destabilizācijas eksportu citās – tas ir sācies. Sankcijas paplašināsies, lai kā arī negribētos uzņemties kaut kādas ekonomiskas nastas. Tomēr tās ir lētākas nekā militāra konfrontācija.

Taču nevajadzētu būt ilūzijām par to, ka nesekos neadekvāta atriebība. Uzkurinātais šovinisms ir tas, uz ko tā balstīsies, un jautājums nebūs par cenu. Līdz lielkrievu šovinisma pierimšanai paies vairāki un pat daudzi gadi. Ir skaidrs, ka jāgatavojas ekonomiskiem kariem un izmaksām.

Vai Latvijas politiskā elite ir nobriedusi un gatava pārmaiņām un uzņemties vadīt atkal cauri pārbaudījumiem mūsu ekonomiku un aizsardzības spējas? Jānomaina padilusī plate par Latviju kā veiksmes stāstu un jāatgriežas realitātē. Nav jau tā, ka būtu manāma panika, bet žēlabas par vēl neesošiem zaudējumiem un kāda pienākumiem tos kompensēt izskan gan premjerministres, gan finanšu ministra runās. Mediji arī nepārtraukti ielej eļļu ugunī aprakstot situāciju tā, it kā visas ekonomikas sabruktu pa gabaliņam vien.

160 miljardi ASV dolāru ir vērts Krievijas enerģijas resursu eksports. Nav gaidāms, ka enerģijas un naudas plūsmas šajā visām pusēm svarīgā apmaiņā tiks stipri iedragātas, bet ar nepatīkamiem starpgadījumiem jārēķinās vairāk nekā pēdējo 24 gadu laikā.

Un šeit mums ir augstākā mērā jūtīgs Ahileja papēdis – dabasgāze. Valda Dombrovska valdība ar savu enerģijas politiku (pareizāk, tās neesamību) ir pamatīgi mūs uzsēdinājusi uz gāzes adatas. Piedevām vēl izbīdījusi likuma labojumus, kuri nu jau juridiski no viena piegādātāja gāzes adatas līdz 2017.gadam neļauj nokāpt mūsu lielākajiem dabasgāzes patērētājiem „Latvenergo” un „Rīgas siltums”. Nemaz neiedziļinoties jautājuma pamatos un samierinoties ar „Latvijas gāzes” vadītāja Adriāna Dāvja priekšnesumu, Saeimas deputāti visi kā viens nobalsoja par valdības ideju.

Par ko gan varētu liecināt šāda vienbalsība? Ar Saskaņu tā kā skaidrs, tāds ir tās virziens. Bet ko tie, kuri sauc sevi par eiropeiski domājošiem? „Gazprom”, protams, atzīmēs Latviju kā uzticamu sabiedroto cīņā pret ES enerģētikas politiku un sevišķi ārējo dimensiju. Cik tie latvieši tālredzīgi un toleranti!

Varētu būt jautājums, vai ir alternatīvas un vai, piemēram, lielākais patērētājs „Latvenergo” vispār ir ieinteresēts tādās alternatīvās. Alternatīva ir tepat ar roku pasniedzama – Klaipēdā terminālis tehniski sāks darboties šā gada beigās. Vai alternatīvās ir kāds ieinteresēts, vaicāsim uzņēmumu īpašniekiem? Pašlaik izskatās, ka nē. Vieglāk ir atrunāties ar neesošām saistībām LG privatizācijas līgumos un neapgrūtināt sevi ar lasīšanu, analīzi un pats galvenais- izprašanu. Tāda vieglprātība un tuvredzība stratēģiski svarīgos jautājumos nav sen piedzīvota.

Tā nu ir pienācis sarežģītais izšķiršanās brīdis ar komisko un virtuālo cīņu ar OIK un pensionāriem elektrības tirgū. Par pasākumiem reālajā enerģijas frontē ir jāaprunājas ar mūsu sabiedrotajiem lietuviešiem un igauņiem.

Autors ir enerģētikas eksperts

 

Komentāri (27)

ligakalnina 18.03.2014. 10.28

Izskatās tas, ka Latvija, atšķirībā no Igaunijas un Lietuvas, 20 gados neko nav darījusi, lai mazinātu atkarību no Krievijas gāzes, ir lielākā Latvijas kļūda, laikam, tagad to saprot daudzi.

Ja tikai ne politiskās korupcijas sekas, mums tas nebūtu nekāds pārsteigums.

+21
-4
Atbildēt

3

    Inese > ligakalnina 18.03.2014. 10.36

    Latvijā ikkatris polītiķis, ieskaitot raksta autoru, vienmēr domājuši vispirmāmkārtām par savu labu. Ko lieliski ilustrē manis citētais avīžraksts.

    +2
    -12
    Atbildēt

    0

    gundega_heiberga > ligakalnina 18.03.2014. 18.42

    Krievija nav ilgspēlējošs partneris. Visiem, kuri to gribējuši saprast, tas bijis skaidrs jau kopš “pirmās Latvijas” laika.

    +10
    0
    Atbildēt

    0

    Ivars Ozols > ligakalnina 18.03.2014. 13.37

    Krievijas pašreizējā nelīdzsvarotība uzskatāmi pasvītro, ka tirdzniecība ar mūsdienu Krieviju nav ilgtermiņa risinājums enerģētikas vajadzībām.

    +15
    0
    Atbildēt

    0

ivetao2007 18.03.2014. 18.41

Latvijiešu bauri pa kapeikām sevi pārdevuši gazpromam. Kur ir spēka vads no Zviedrijas un kodolstacijas Jūrkalne un Visaginā? Komunistu rīklēs un kabatās, izpostitās un neuzceltās fabrikās. Iztukšotās bankās. Un tādu kretīnu, kuri nesā hūti, ārzemju kontos. Un muļķu pensonāru galvās,kuri balsos par komunistiem un viņu sulaiņiesm atkal un atkal. Jacer, ka Putins, kas nopirka Šrēderu, vēl nav pilnīgi nopircis “kamceleršu”. Jo Puķins KGB skolā īpaši”studēja” vervēšanu. Saskaņiešu un citus latvijiešu -pašmāju kangari.

+7
0
Atbildēt

0

Juris Dzelme 18.03.2014. 10.40

nu par gāzi mums nav jāuztraucas- tās Inčuklnā esot 3 gadiem .

+9
-3
Atbildēt

7

    sausins > Juris Dzelme 18.03.2014. 12.29

    varētu padomāt ka tā ir TAVA gāze ko esi noglabājis nebaltai dienai ?!??!?!?

    +6
    -8
    Atbildēt

    0

    Sanšains > Juris Dzelme 18.03.2014. 15.01

    fzss –

    Kāda tur jurisdikcija?! Kam tā gāze PIEDER?

    Tiešām mēs tā vienkārši varam ņemt un sākt tērēt?:))

    Kādos apstākļos mēs kā valsts to uzdrošinātos?:) Manuprāt, kaut kas tāds un turklāt tikai VARBŪTU notiktu, ja sāktos īsts, karsts, 2. pasaules karam līdzīgs karš. Bet ne kaut cik mierīgākos apstākļos.

    Bet, protams, ja bez sevis mānīšanas nav iespējams iemigt, tad jau drusku var arī pamānīties.

    +7
    -8
    Atbildēt

    0

    Tā gāze joprojām pieder Gazprom – t.i. Krievijai. Un iekšējai lietošanai tā jāpērk. Vai arī tu piedāvā nodarboties ar laupīšanu?

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    sausins > Juris Dzelme 19.03.2014. 12.24

    Andrejam: mīnusus liek tie kam patīk – “mans viedoklis un nepareizais”

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Ojārs > Juris Dzelme 19.03.2014. 10.43

    Par ko Harim sakabināti mīnusi? Viņa komentā viss ir absolūti pareizi pateikts… liberasti tiešām nav veseli.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Juris Dzelme > Juris Dzelme 19.03.2014. 02.36

    neviens nevar ļaunprātīgi aizgriezt Inčukalna gāzi, jo LV likumi neļauj to darīt , ja kādam vnk iegribas ! un mēs jau vienmēr maksājam !

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    Juris Dzelme > Juris Dzelme 18.03.2014. 12.43

    to gāzi moskaļi mums nevar nogriezt, jo tā jau atrodas LV jurisdikcijā( ja tu saproti, ko tas nozīmē) !

    +10
    -2
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu