Dombrovskis: Valdība izvērtē ES sankciju pret Krieviju sliktāko scenāriju • IR.lv

Dombrovskis: Valdība izvērtē ES sankciju pret Krieviju sliktāko scenāriju

21
Ekonomikas ministrs Vjačeslavs Dombrovskis. Foto: Edijs Pālens, LETA

ES sankciju gadījumā pret Krieviju tiktu iedragāta arī Latvijas ekonomika

Valdība izvērtē ES sankciju pret Krieviju sliktāko scenāriju, otrdien pēc valdības sēdes sacīja ekonomikas ministrs Vjačeslavs Dombrovskis (RP).

Valdības sēdes slēgtajā daļā otrdien diskutē par to, kādu ietekmi uz Latvijas ekonomiku atstās sankciju noteikšana Krievijas un Krimas amatpersonām, ziņo LETA.

Dombrovskis neatklāja skatītā jautājuma detaļas, jo tas ir ierobežotas pieejamības dokuments. Tajā pašā laikā viņš pastāstīja, ka valdība skata iespējamos scenārijus, ja tiktu ieviestas sankcijas pret Krieviju un kādas varētu būt sekas.

“Mēs runājam par scenārijiem, kas balstīti uz pieņēmumiem, piemēram, ko Krievija sankciju gadījumā varētu iesākt. Jo Latvijai, kurai ir nozīmīga ekonomiskā sadarbība ar Krieviju, ir jāsaprot, kā šīs sankcijas varētu ietekmēt valsts ekonomiku,” norādīja ministrs un uzsvēra, ka valdības uzdevums ir novērtēt vissliktāko scenāriju.

Dombrovskis stāstīja, ka Latvijai ar Krieviju ir cieša ekonomiskā sadarbība, tāpēc sankciju gadījumā pret Krieviju tiktu iedragāta arī Latvijas ekonomika.

“Statistika apliecina, ka Krievija ir viena no lielākajām Latvijas tirdzniecības partnerēm. Piemēram, 70% Latvijas tranzīta pakalpojumu tiek eksportēti uz Krieviju, turklāt Latvijai būtu grūti atrast valsti, kur eksportēt tikpat lielu daļu. Arī tūrisma jomā Krievija ir viena no lielākajām partnerēm. Savukārt Krievija ir vienīgā dabasgāzes piegādātāja,” teica ekonomikas ministrs.

Pēc Dombrovska domām, Latvijai būs grūti atrast valsti, kas ekonomiskās sadarbības jomā varētu aizstāt Krieviju.

Eiropas Savienība (ES) un ASV pirmdien vērsušas sankcijas pret Krievijas un Krimas amatpersonām, kuras tiek vainotas Ukrainas krīzē.

ES dalībvalstu ārlietu ministri pirmdien vienojās par sankcijām, kuras tiks vērstas pret 21 Krievijas un Krimas amatpersonu, kas tiek vainotas Ukrainas krīzē. Savukārt Savienotās Valstis pirmdien paziņoja, ka vērsīs sankcijas pret septiņām augstām Krievijas valdības amatpersonām un parlamenta deputātiem, reaģējot uz centieniem anektēt Ukrainai piederošo Krimas pussalu.

Šāds lēmums pieņemts pēc svētdien Krimā notikušā referenduma, kurā saskaņā ar oficiālajiem rezultātiem 97% vēlētāju atbalstīja atdalīšanos no Ukrainas un pievienošanos Krievijai.

 

Komentāri (21)

Una Grinberga 18.03.2014. 18.22

Ko darīs oportūnisti? Ja nemaldos, tad Šlesers, Sudraba un Repše publiski uzstāj uz ciešāku ekonomisko sadarbību ar Krieviju un NVS… Kāds ir Bērziņa vizīšu maršruts šim gadam?

+12
-1
Atbildēt

1

    ievuliitis > Una Grinberga 18.03.2014. 19.41

    Šobrīd pat pēdējais muļķis saprot, ar ko mums draud ciešāka ekonomiskā sadarbība ar Krieviju. Ar vēl lielāku atkarību un nestabilitāti. Kā nepaveicās Šleseram, Sudrabai un Repšem.. Es priecājos.

    +8
    -3
    Atbildēt

    0

ievuliitis 18.03.2014. 20.01

Te ir viedoklis, kas krasi atšķiras no mūsu ministru un sinī konkrētajā gadījumā – Vjačeslāva Dombrovska teiktā.

“Igaunijas Ārlietu ministrs Paets arī uzsvēra, ka Igaunija nesāks aprēķināt iespējamos zaudējumus, kamēr iespējamās sankcijas vēl nav konkrēti apspriestas.

“Visa veida aprēķini un spekulācijas šodien ir bezjēdzīgi. Nav jēgas paaugstināt kāda stresa līmeni, raugoties griestos un piesaucot skaitļus,”

Acīmredzot Latvijā pie varas esošiem šķiet, ka IR vērts paaugstināt stresa līmeni. Ar kadu mērķi?

Un vēl Ilvesa teiktais,

“Глава Эстонии призвал ЕС и НАТО задаться вопросом: “какими могут наши самые мощные ответные шаги России”. “Единой позицией Европейского союза должна быть не цена за российский газ, а единые ценности, скрепляющие наше общество”, – отметил Ильвес.”

Atvainojos, lno, nokopēju viņa informaciju bez atļaujas.

+7
-2
Atbildēt

3

    reksa > ievuliitis 18.03.2014. 22.47

    Jā, izskatās, ka Vienotība ne ar ko nav labāka par SC.

    Līberālizēt gāzes tirgu nespēj.

    Izbeigt uzturēšanas atļauju tirdzniecību nespēj.

    Palielināt aizsardzības budžetu nespēj.

    Pat sankcijas pret Krieviju ieviest nespēj.

    Arī slēgt Pirmo Baltijas kanāli nespēj.

    Neko nespēj. Vai negrib. Saimnieki neļauj?

    Toties sūta valsts koŗus uz Krieviju izklaidēt Putinu, piedalās putiniādēs un droši vien financē arī dinamiādi.

    +6
    -2
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > ievuliitis 18.03.2014. 20.20

    Nevajadzēja gan. Domāju, ka gan Igaunijas, gan Lietuvas prezidenti neatteiktos mums izlīdzēt. Mūsu gļēva pozīcija apdraud arī viņu valstis. Diemžēl nav neviena, kas tādu lūgumu izteiktu.

    +7
    -2
    Atbildēt

    0

    Ilgonis > ievuliitis 18.03.2014. 20.16

    Būtu labi, ja varētu palūgt Igaunijas un Lietuvas prezidentus uz puslodzi pastrādāt arī pie mums, jo savādāk mēs Latvijā esam pamesti kā tādi bāreņi. Nevajadzēja jau pārtraukt sportista Bērziņa slēpošanas priekus…

    A, varbūt, ir labāk, ka viņu neredz un nedzird…

    +8
    0
    Atbildēt

    0

Ojārs 18.03.2014. 17.28

Ušakova ģimenes draugs.

Vai tā ir taisnība, ka Ušakovs ir krievu okupācijas armijas zaldāta pēctecis?

+7
-4
Atbildēt

2

    Ojārs > Ojārs 18.03.2014. 20.32

    Vai Jūs neizrādītu mums godu apmeklējot mūsu skolu, klubu, darba kolektīvu (te tev ir neierobežotas izvēles iespējas) 9.maija priekšvakarā, daloties ar mums atmiņās par vecotēvu klātienē.”

    —————–

    Labs! Runā, ka slepkava Kononovs tā esot iekritis – padomju laikos esot lielījies ar saviem “varoņdarbiem” Latgalē. Un pat aprakstījis tos kādā grāmatelē.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > Ojārs 18.03.2014. 19.45

    Runā, ka VDK virsnieka mazdēls. Lasīju netā.

    Uzprasi viņam pašam, uzraksti vēstuli “Tā un tā, esmu rīdzinieks, gribu ko vairāk par Jums uzzināt. Vai taisnība, ka liela loma Jūsu personības veidošanā bija vectēva stāstiem par viņa varonību cīņā pret tautas ienaidniekiem pēckara Latvijā? Vai Jūs neizrādītu mums godu apmeklējot mūsu skolu, klubu, darba kolektīvu (te tev ir neierobežotas izvēles iespējas) 9.maija priekšvakarā, daloties ar mums atmiņās par vecotēvu klātienē.”

    Iespējams, ka uz sī gada 9.maiju vairs nevari cerēt. Katrs brīdis jau saplānots.:D

    +6
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu