Merkele: ES atbalstīs Austrumeiropas valstis Krievijas agresijas gadījumā • IR.lv

Merkele: ES atbalstīs Austrumeiropas valstis Krievijas agresijas gadījumā

26
Angela Merkele. Foto: AFP/LETA

Ukrainas parlaments atbalsta Nacionālās gvardes veidošanu

Vācijas kanclere Angela Merkele ceturtdien paziņojusi, ka Eiropa ir gatava iestāties par Austrumeiropas valstīm iespējamās Krievijas agresijas gadījumā, ziņo LETA/DPA.

Lai tā būtu Moldova vai Gruzija, “mēs izrādīsim tām solidaritāti”, uzrunājot Vācijas parlamentu, paziņoja Merkele.

Līdzīgi kā Ukraina, arī Moldova pakļauta Krievijas spiedienam, kura mērķis ir panākt, lai tā atsakās no asociācijas līguma ar Eiropas Savienību (ES).

Merkele atkārtoti norādīja, ka Krievijas intervence Krimā ir starptautisko tiesību pārkāpums.

Krievija kopš 28.februāra faktiski okupējusi Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Smagi bruņoti Krievijas karavīri, tiesa gan, uniformās bez atšķirības zīmēm, bloķē visus Krimas stratēģiskos objektus, arī Ukrainas armijas daļas, no kurām vairākas ieņemtas.

Krimas reģionālais parlaments paziņojis, ka 16.martā pussalā notiks referendums par pievienošanos Krievijai.

Ukrainas valdība un starptautiskā sabiedrība uzstāj, ka Krievijas militārās okupācijas apstākļos sarīkotais referendums būs neleģitīms un tā rezultāti netiks atzīti.

Merkele brīdināja Krieviju, ka tā kaitēs pati sev, ja necentīsies atrisināt Ukrainas krīzi. “Milzīgas neskaidrības periodā Ukrainā Krievija nav izrādījusies partnere stabilitātei kaimiņvalstīm, ar kurām tai ir ciešas saites, bet izmanto tām raksturīgās vājības,” norādīja kanclere. “Politiskie un diplomātiskie centieni ir vienīgais ceļš laukā no krīzes,” viņa uzsvēra.

Krievijas armija tikmēr turpina militārās mācības netālu no Ukrainas austrumu robežas. Atsaucoties uz amatpersonām, ziņu aģentūra ITAR-TASS vēsta, ka militārajos manevros četros reģionos piedalās aptuveni 4000 gaisa desantnieku, 36 lidmašīnas un 500 bruņutransportieri.

Savukārt Ukrainas parlaments ceturtdien pieņēmis lēmumu par Nacionālās gvardes veidošanu, ziņo UNIAN. Likumu par Nacionālo gvardi atbalstīja 262 no 330 klāt esošajiem deputātiem.

Balsojumā pilnā sastāvā nepiedalījās komunistu frakcija, tādējādi protestējot pret partijas biroju sagrābšanu daudzās pilsētās.

No gāztā prezidenta Viktora Janukoviča dibinātās Reģionu partijas frakcijas par Nacionālās gvardes veidošanu nobalsoja tikai viens deputāts.

Saskaņā ar pieņemto likumu līdzšinējais iekšlietu karaspēks tiks pārveidots par Nacionālo gvardi, kas arī turpmāk pakļausies Iekšlietu ministrijai.

Likums paredz, ka Nacionālās gvardes sastāvā būs 60 000 vīru, bet nepieciešamības gadījumā Augstākā rada varēs lemt par tās skaitliskā sastāva palielināšanu.

 

Komentāri (26)

austrisv 13.03.2014. 13.37

Par Krieviju laikam nevienai valstij nav ilūziju, bet tas, ka Vācijai un ES dalībvalstīm ar sankcijām ir problēmas , jau nav nekas viņām tik jau nu nosodāms, jo šaubos vai labi paēdušie eiropieši gribēs savilkt jostas. Esmu pat pārliecināta ka Nē, jo visi ceram, ka mūs jau tas neskars…

Tāpēc man ļoti patīk ši Ēzopa fabula:

“2. Naids

Par vilku un jēriņu

Vilks un jēriņš nebaiļojoties kopā gāja dzert no viena strauta; vilks dzēra augstāk pa straumi, bet jēriņš tālu lejāk. Kad vilks bija ieraudzījis jēriņu, viņš aizskrēja pie tā un sacīja: “Kāpēc tu duļķo man ūdeni, tā ka es nevaru dzert?” Jēriņš atbildēja: “Kā es varu tev saduļķot ūdeni, jo tu taču dzer augstāk nekā es un vari duļķot ūdeni man?” Vilks teica: “Kā? Vai tu turklāt vēl mani lamāsi?” Jēriņš atbildēja: “Es tevi nelamāju.” Vilks sacīja: “Jā, tavs tēvs pirms sešiem mēnešiem arī tā man darīja, tu gribi viņam līdzināties.” Uz to jēriņš atbildēja, ka viņš tai likā vēl nemaz neesot bijis piedzimis. Vilks tad teica: “Bet tu esi nograuzis un izpostījis manas pļavas un laukus.” Jēriņš atbildēja: “Kā tas ir iespējams, man taču vēl nav zobu.” “Ei,” sacīja vilks, “ja tu proti tik daudz atrunāties un pļāpāt, es negribu tevi šodien atstāt neapēstu”, un saķēra nevainīgo jēriņu, un apēda.”

Vai tas neatgādina mūsdienu pasaules lielāko vilku- Krieviju.

+14
-3
Atbildēt

4

    Ligiña Doniña > austrisv 13.03.2014. 18.53

    Piekrītu…Lūk neliels ieskats Krievijas reālijās…nu mazliet baisi metas.

    http://www.youtube.com/watch?v=e2Dx0hBybrY

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    dzintarz > austrisv 13.03.2014. 13.47

    Nelaime tā, ka vairāk nekā puse Latvijas elektorāta nekad nav lasījusi augšminēto. No lasījušajiem vairāk nekā puse nav sapratusi jēgu.

    No jēgu sapratušiem vairāk nekā puse nespēj sevi ievietot modelī.

    Tā atlikušā mazumiņa vairākums izvēlas būt par aitiņām.

    Bara vidū vienmēr mazāka varbūtība tapt noķertam nekā bara maliņā.

    Evolutionary stable strategy for sheeps.

    Lūk arī kopsummā veidojas 99% demokrātisks balsojums – apēdiet mani, lūdzu.

    +6
    -2
    Atbildēt

    0

    austrisv > austrisv 13.03.2014. 15.01

    Redzi, Ivar, vilkam vienalga ciena viņu vai nē pasaulē, lai gan vilks labi zina, ka pasaule” ciena” spēku un naudu!

    Un tā domā krievi. Vajag tik paviscināt kulakus un cieņa būs rokā.

    Bet laba fabula, vai ne! Man tā patika vienmēr no skolas laika, jo dzīvoju jau padumjijā.

    Tāpēc jau velku p-aralēles ar 16.martu! Var jau neiet pie Brīvība spieminekļa, bet tad vilks meklēs citu ieganstu, lai atkal brēktu fašizm ņepraoģot! tas taču ir nožēlojami. Tāpēc es saku, lai Cilinskis iet, lai vilks brēc, jo ja nebrēks tagad, brēks par kaut ko vēl mazāku, jo, lai brēktu pat ieganstu nevajag.

    Tas neko nedos, jo kamēr vilks dzīvos, tikmēr jēri varēs kaisīt pelnus sev uz galvas, ka ir piedzimuši par barību vilkam.

    Tā tauta ir slima ar šovinismu, bet nekas, pasaule ar laiku mainās un ķīnieši vēl to parādīs, kas ir gudrāksun stiprāks par vilku!

    +6
    -1
    Atbildēt

    0

    Ligiña Doniña > austrisv 13.03.2014. 14.34

    Bet. Piekrīti, tu runā citā valodā, ko lielākā daļa Kremļa politikas atbalstītāju nesaprot. Tie ir prasti mužiki un pārējie, kas kalpo kremliniem, tā, vai šā. Atkārtošos, bet Krievijas problēma nav racionāla, tā ir emocionāla un psiholoģiska, kurai ir sakars arī ar postu un nabadzību. Valsts, kas oficiāli sevi pozicionē ar saukli “Mēs esam lielvalsts”, tam neatbilst. Krievus pasaulē neciena, pārsvarā par viņiem smejās: vodka, balalaika,kalašņikov. Bagāts mērkaķis ar atombumbu..un pārējie fufaikās. Krievijas precēm joprojām nav kvalitātes un prestiža, toties Vācijas un ASV ir. Nu kā, nebūt nikniem uz visu Rietumu pasauli, kas vidēji dzīvo labāk par visiem krieviem kopā ņemtiem? Atņemot Krievija karabāzes un atombumbu, šī “valsts” sabruktu gada laikā, ko nevar teikt piem. par Vāciju, Franciju, Angliju…Karš ir Krievu bizness un pašcieņas jautājums, principā legalizēts terorisms un fašisms, tikai citā pakāpē.

    +7
    0
    Atbildēt

    0

reksa 13.03.2014. 16.36

Franči raksta: 13.martā (šodien) uzrunājot Bundestāgu, Merkele ir teikusi, ka vairs neko negaida no Krievijas, un ierosinājusi sankciju 3.kārtu, ko ES noteiks Krievijai.

+6
0
Atbildēt

0

dzintarz 13.03.2014. 13.26

Bilde ir varen izteiksmīga:

“Nu, kā gan es varētu atļauties atbalstīt Austrumeiropas valstis Krievijas agresijas gadījumā, nu kā… Nezinu gan… Varbūt Puķenim ir kādas speciālas tieksmes, ko vienīgi vāciete varētu mierināt?..”

+3
-2
Atbildēt

2

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu