Protestā pret Krievijas iebrukumu Ukrainā aktrise Guna Zariņa atsakās spēlēt Maskavā • IR.lv

Protestā pret Krievijas iebrukumu Ukrainā aktrise Guna Zariņa atsakās spēlēt Maskavā

38
Aktrise Guna Zariņa. Foto: Evija Trifanova, LETA

Sadarbību ar Krieviju boikotē Jaunais Rīgas teātris, bet ne Nacionālais, ne arī Dailes teātris

Aktrise Guna Zariņa atteikusies spēlēt galveno lomu Vladislava Nastavševa izrādē “Mēdeja” Gogoļa centrā Maskavā, ziņo LETA.

Kā norādīts Gogoļa centra mājas lapā, tiek atceltas visas paredzētās izrādes no 11. līdz 14.martam. Mājas lapā publicēta arī aktrises vēstule Gogoļa centram, kurā viņa raksta, ka protestē pret Krievijas karaspēka ievešanu Ukrainā un iejaukšanos neatkarīgas valsts iekšējās lietās.

Zariņas vēstulē teikts: “Es, Guna Zariņa, protestēju pret Krievijas karaspēka ievešanu Ukrainas teritorijā un iejaukšanos suverēnas valsts iekšējās lietās!” Vēstulē arī ir iekļauts citāts no lugas “Mēdeja”. Vēstuli aktrise noslēdz ar vārdiem: “Mūzas klusē. Uz tikšanos pēc kara!”

“Gogoļa centra” mākslinieciskais vadītājs Kirils Serebreņņikovs paudis nožēlu par Latvijas mākslinieku boikotu, norādot, ka “viesizrādes Krievijā (..) neatbalsta ne karu, ne iebrukumu Krimā, bet cilvēkus, skatītājus, savus kolēģus un mūs. (..) Tās palīdzētu mazināt spriedzi un atgādināt, ka mums ir daudz vairāk kopīgā nekā pretējā, ka mums ir vienādi slikti un satraucoši par to, kas notiek Krievijā un pasaulē”.

Garā rakstā savā “Facebook” profilā Serebreņņikovs norāda, ka aizvadītajās dienās elektroniskā sarakstē daudz diskutējis ar saviem kolēģiem un draugiem Latvijā – gan latviešiem, gan krieviem.

“Mēs, tāpat kā viņi, ienīstam karu un tāpat vēlamies, lai šis murgs ātrāk beigtos,” raksta Serebreņņikovs.

“Nevis attiecību pārraušana un draudzīgo sakaru iznīcināšana, bet turpināšana par spīti visam nozīmētu, ka mēs, teātra cilvēki, neticam politiķiem, ka mēs, teātra cilvēki, nevēlamies dzīvot pēc viņu likumiem, pēc viņu naida modeļiem, ka mēs, teātra cilvēki, nevēlamies pakļauties viņu izkropļotajai loģikai. Diemžēl, tagad viss ir sagruvis. Tagad viņi neatbrauks pie mums, bet mēs nebrauksim pie viņiem,” raksta režisors.

Jau ziņots, ka saistībā ar Krievijas militāro agresiju pret Ukrainu Jaunais Rīgas teātris atcēlis visas paredzētās viesizrādes Krievijā, kā arī atsaucis savu dalību Pēterburgas un Omskas teātra festivālos. Savukārt teātra vadītājs Alvis Hermanis atcēlis savu piedalīšanos Maskavas Lielā teātra iestudējumā.

Arī trīs Latvijas Nacionālā teātra aktieri iesniegumā teātra direktoram Ojāram Rubenim bija lūguši pārcelt paredzētās viesizrādes Krievijā. Pēc Nacionālā teātra mārketinga un sabiedrisko attiecību vadītājas Līgas Rimšēvičas teiktā, domājot ilgtermiņā, svarīgāk ir nesaraut saites ar Krievu režisoru Kirilu Serebreņņikovu un sponsoriem. Viņa uzsvēra, ka Krievija nav monolīta un lielākā tās inteliģences daļa neatbalsta Putina rīcību. Rubenis esot izteicis vēlmi pirms viesizrādēm Krievijā paust savu attieksmi pret Krievijas agresiju Ukrainā. Pēc Rimšēvičas teiktā, tam būs lielāks iespaids nekā izrāžu atcelšanai.

Šādi rīkojies “Dirty Deal Teatro” kolektīvs viesizrādē Maskavā, mainot izrādes “Nacionālais attīstības plāns” finālu un aicinot skatītājus iestāties par Krievijas karaspēka izvešanu no Ukrainas.

Arī Dailes teātris, pēc tā vadītāja Andra Vītola teiktā, sadarbību ar krievu režisoriem pārtraukt neplāno.

Kultūras ministre Dace Melbārde (NA), komentējot Latvijas mākslinieku viesošanos Krievijā, paudusi, ka brīvā un demokrātiskā valstī ir iespējamas dažādas nevardarbīga protesta formas. Ministre uzsvērusi, ka ikvienam māksliniekam un kultūras institūcijai ir tiesības izvēlēties, kādā veidā paust savu nostāju pret pasaulē un arī Latvijā notiekošo. Viņa atzinusi, ka politiska iejaukšanās mākslas procesos, norādot tikai vienu iespējamo rīcības modeli, nav uzskatāma par labu praksi pilsoniskas un demokrātiskas sabiedrības veidošanā.

 

Komentāri (38)

Andris 10.03.2014. 15.06

Paldies Latvijas pilsonei Gunai Zariņai! Nav viņai vērtību disbalansa – kad šķind ieroči, mūzām okupantu zemē jāklusē.

+25
0
Atbildēt

0

reksa 10.03.2014. 16.46

Citāts: “Pēc Nācionālā teātŗa mārketinga un sabiedrisko attiecību vadītājas Līgas Rimšēvičas teiktā, .. svarīgāk ir nesaraut saites ar .. sponsoriem.”

Vai pēc šādiem vārdiem šāda darbiniece ir cienīga strādāt Nācionālajā teātrī?

Vai Nācionālais teātris jau ir kļuvis par Krievijas sponsoru teātri? Par Prostitūcijas teātri?

Tad jau labāk veidot pašdarbnieku teātri. Valstij tas izmaksās lētāk un jēgas vairāk.

Bet pērkamie lai dodas tur, kur var pārdoties. Daži savu pašcieņu pārdod par naudu – tā ir viņu izvēle – būt ar naudu, bet bez pašcieņas.

+24
0
Atbildēt

1

    ievuliitis > reksa 11.03.2014. 10.51

    Tu nezināji? Kas tad ir Teterevu ģimene, Teterevu fonds? Vai tad katru nedēļu, varbūt retāk, nepētīju… Rubenis nesaņem apaļu naudiņu par TV raidījuma Teātris.zip vadīšanu un veidošanu? Tā pati ģimenīte sponsorē izrādes NT. Rubenis vienmēr ir gatavs kalpot. Vienalga vai Šķēlem Digitālgeitas procesā, vai jebkam, kurš maksās.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

Ieva 10.03.2014. 16.44

Paldies Gunai. Atbildīga rīcība, atšķirībā no NEPLP , Kultūras ministrijas.

Šodien medijos redzēju pārspriedumus par tēmu, ka jāmaina Eiropas likumdošana, lai cīnītos ar krievu kanāliem. Šķiet, ka kāds apzinīgi duļķo ūdeni un liek visu vienā katlā. Lai pārtrauktu Latvijas valsts atbalstu krievu propagandai, pietiek ar lēmumu pārtraukt krievu kanālu retranslāciju valstij piederošajos uzņēmumos. Tāpat kā to izdarīja Kijevā. Tam nav nekāda sakara ar Eiropas likumdošanu, kanālu slēgšanu vai cenzēšanu. Mušas pa sevi, kotletes pa sevi! Šķiet, to apzināti negrib saprast ne Valdība ne NEPLP. Viņiem izdevīgi ir visu saputrot, sasiet, un tā atbalstīt Kremļa piekto kolonu.

16. marts tak tuvojas, ka tik kaut kas nenotiek!

+20
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu