Krievijas kaimiņi • IR.lv

Krievijas kaimiņi

39
Ukraiņu karavīrs sardzē Sevastopoles kara ostā. Foto: AFP/LETA
Lolita Čigāne

Par ko mums būtu jāuztraucas

Krievija ar agresiju pret Ukrainu apliecinājusi, ka tās kaimiņvalstīm ir par ko uztraukties. Krievijas Valsts domes pagājušās sestdienas vienbalsīgais lēmums atļaut Krievijas Federācijas armijas ieiešanu Ukrainā ir tikai gara, spiediena pilna procesa kulminācija.

Pagājušā gada nogales protestus Kijevā izraisīja Ukrainas prezidenta Janukoviča pēkšņais lēmums par asociācijas līguma, kas iekļāva dziļākas un vispārējas tirdzniecības līgumu ar Eiropas Savienību, neparakstīšanu 2013.gada novembrī. Šī līguma parakstīšana bija viens no Janukoviča priekšvēlēšanu kampaņas solījumiem un pēc ievēlēšanas 2010.gadā Janukovičs izvirzīja ciešāku integrāciju ar Eiropas Savienību par vienu no savas prezidentūras prioritātēm. Pie likumdošanas bāzes sagatavošanas strādāja arī paša Janukoviča Reģionu partijas pārstāvji, kuriem prezidenta pēkšņais lēmums bija šoks, jo partija savu 2012.gada parlamenta vēlēšanu kampaņu balstīja uz solījumu turpināt ciešāku integrāciju Eiropas Savienībā.

Jau pagājušajā vasarā Krievija sāka ekonomisku spiedienu pret Ukrainu, aizliedzot daļas preču importu un paceļot ievedmuitu citām. Ukrainas amatpersonas publiski vairākkārt atzinušas, ka lēmums neparakstīt asociācijas līgumu 2013.gada novembrī tika pieņemts Krievijas Federācijas ekonomiska un politiska spiediena rezultātā.

Tiem, kas sapņo, ka ar Krieviju var veidot ekonomiskās attiecības pilnīgi “bez politikas”, šeit tikai daži fakti par dabasgāzes piegādēm no Krievijas Ukrainai. 2010.gadā Ukrainas prezidents Janukovičs piekrita Krievijas Melnās jūras flotes uzturēšanās pagarināšanai Krimā un saņēma dabas gāzes atlaidi. 2013.gada decembrī, kad Janukovičs bija pagriezis muguru ES, sekoja vienošanās par ievērojamu dabas gāzes piegāžu atlaidi. Tagad, kad Janukovičs aizbēdzis no Ukrainas, Krievija ir brīdinājusi par dabas gāzes atlaides atcelšanu.

Ukrainas stāstu 2008.gadā jau piedzīvoja Gruzija. Pēc Baltijas valstu pievienošanās NATO, Gruzija 2008.gadā bija vienīgā bijusī padomju republika, kurai bijušas nopietnas izredzes sagaidīt aicinājumu pievienoties NATO aliansei. Tomēr, kad pienāca Bukarestes sammits 2008.gada beigās, Gruzijas teritorijā, okupētajās Dienvidosetijā un Abhāzijā, atradās Krievijas bruņotie spēki. Tas cerības par Gruzijas pievienošanos NATO atsvieda nenoteiktībā. 2014.gada Soču olimpiādes kontekstā turpinājās Abhāzijas un Dienvidosetijas robežu nostiprināšana Gruzijas teritorijā.

Zviedrija, kas pēdējos 200 gadus spējusi izvairījusies no kara un stingri sargā savu neitralitāti, pēc 2013.gada Lieldienu incidenta tagad nopietni diskutē par pievienošanos NATO. Kā zināms, seši Krievijas bumbvedēji, kas esot simulējuši uzbrukumu Zviedrijas teritorijai, pagājušajā gadā bīstami pietuvojās Zviedrijas gaisa telpai.

Diemžēl Krievijas kaimiņiem ir, par ko uztraukties.

Autore ir 11.Saeimas deputāte, Vienotība

 

Komentāri (39)

dace_ampermane 07.03.2014. 07.33

krievija ārkārtīgi labi piestrādā sevi izrādot visnepievilcīgākajā gaismā pasaulei. Tās fimiņas kuras ir parādījušās ar ” Pussy Riot” meitenēm, kā vinas vīrieši sit ar pātagām, piekauj un apšļāc ar ķimikālijām, jāsaka, ka neviens krievu nīdējs nebūtu varējis ar tādu spēku nodemonstrēt krievu mežonību.

Lolitas rakstu lasīšu tūdaļ, jācer, ka mana piezīme nav pārāk tālu no tā ko Lolita raksta :)

+14
-1
Atbildēt

2

    Signija Aizpuriete > dace_ampermane 07.03.2014. 08.43

    ——-dzeris49 ģērbtajiem klauniem “kazakiem” sist sievietes un bērnus skaitās norma,…..

    ===============================================================================

    Ak, šie “kazaki” un “kazahi”, kas pat Hoļivudas klaunus aizrauj…..

    12 YEARS A SLAVE

    http://www.youtube.com/watch?v=z02Ie8wKKRg

    Slavery in the United States http://en.wikipedia.org/wiki/Slavery_in_the_United_States

    0
    -3
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > dace_ampermane 07.03.2014. 07.49

    ģērbtajiem klauniem “kazakiem” sist sievietes un bērnus skaitās norma, un pat nepieciešamība.

    Katram “kazakam” mājās pie sienas karājās divas pletnes – viena lielāka, ar ko pērt sievu, otra mazāka, ar ko pērt bērnus.

    Un jāperot, laiku pa laikam, esot obligāti, kaut vai profilakses nolūkos,lai zina savu vietu, un neaizmirst, kurš ir galvenais,tādas viņiem tradīcijas.

    +7
    -3
    Atbildēt

    0

silvija_vitina 07.03.2014. 09.13

Tām krievu bābām, kuras bļauj par fašistiem un nacistiem, kaut ar vienu smadzeņu kroku derētu atcerēties, ka cīņā pret IEDOMĀTO TĒLU viņas grūž 18-20gadīgus PUIKAS, kas likteņa sakritības dēļ iesaukti OBLIGĀTAJĀ DIENESTĀ. Abās pusēs. Vai konkrētās bābas būtu tik skaļas aizstāvības saucējas, ja viņu dēliem pavisam konkrēti būtu jāiet “aizstāvēt” svešas valsts pilsoņi?

+11
-1
Atbildēt

0

Alise 07.03.2014. 09.14

Čiganes kundze, viss jau loģiski. Bet sakiet lūdzu, kādēļ Vienotība kopā ar Reformu partiju un ZZS pirmdien koalīcijas padomes sēdē noraidīja NA ierosinājumu par termiņuzturēšanās atļauju tirdzniecības apturēšanu Krievijas pilsoņiem? Pie tam ar šķidru argumentāciju, ka nevajagot kaitināt Krieviju šobrīd. Arguments šķidrs tādēļ, ka TUA apturēšana diez vai interesētu Putinu un Krieviju īpaši lielā mērā un Krievija pret to neko loģisku pabļaut nevarētu. Tāds arguments varbūt derētu, ja vēlētos apturēt vīzu izsniegšanu.

Un vakar visas trīs minētās partijas kopīgi ar SC nobalsoja par okupācijas noliegšanas kriminalizēšanas jautājuma izskatīšanas atlikšanu.

Man jau nekas, izskatās, ka uz nākamām vēlēšanām Vienotība rok sev arvien dziļāku kapu. Vienotība vēl paspējusi piedraudēt, ka atlaidīs NA ministrus, ja tie apmeklēs 16. marta pasākumus. Kāda Vienotībai gar to daļa? Izskatās, ka Vienotība koalīcijā joprojām jūtas vienlīdzīgāka par pārējiem. Bet tas nekas, pašiem vien atspelēsies.

+14
-5
Atbildēt

9

    andris902 > Alise 07.03.2014. 09.54

    ….Robert…arī Tev nav noslēpums, ka atsevišķas partijas un indivīdi izmanto situāciju, lai censtos demonstrēt mugurkaulus un citus orgānus, domājot par savas partijas reitingu vēlēšanās….jau daudzkārt ir izskanējis aicinājums – partejiskās dziņas nolikt malā un nekrāt punktus uz vēlēšanām, izmantojot “piemērotu” brīdi….diemžēl, divas partijas to nav sapratušas – Saskaņas centrs un Nacionālā apvienība….

    …ja kādam savi reitingi ir svarīgāki par kopēju valsts problēmu risināšanu un izrādīšanās notiek vispārākajā pakāpē, ienaidniekus meklējot starp savējiem – jāsaka, viss notiek pēc plāna – skaldi un valdi….

    …arī populistiem par to vajadzētu piedomāt…

    +5
    -9
    Atbildēt

    0

    andris902 > Alise 07.03.2014. 11.02

    …Robert…Vienotības valde jau 2.martā izplatīja paziņojumu un sniedza savu vērtējumu notikumiem Ukrainā, kā arī rīcības plānu…NA noformulēja savu nostāju vēlāk, bet…uzreiz ar ultimāta piegaršu, kā jau tas ierasts – mēs ierosinām, jūs mūs neatbalstiet – vot, maitas!….

    …un tagad vēl pasaki, ka 6 iznīcinātāji Šauļos ieradās tikai tāpēc, ka NA to ierosināja….nu, beidziet tak spēlēties bērnudārza smilšu kastē!….

    +3
    -6
    Atbildēt

    0

    Jolanta Švābe (Stalidzāne) > Alise 08.03.2014. 02.37

    Kā labās gribas žestu Kanāda viņiem vēl varēja piedāvāt politisko patvērumu :) No otras puses Kanādā šobrīd ir pilns ar atbrīvojamiem Putina tautiešiem, vatbūt nevajag.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    gliters > Alise 07.03.2014. 13.31

    “Sliktāk, ja tas ir nevis vienkārši iniciatīvas trūkums (pašapziņas trūkums), bet tās ir nepamatotas bailes. Un vēl sliktak, ja tas ir kolaboracionisms. Ceru tomēr, ka pēdējais tas nav.”

    Man gan izskatās pēc kolaboracionisma. Tā ir Latvijas interešu nodevība caur TUA tirdzniecību palielināt potenciālo “aizstāvāmo” kontingentu – bet ko lai dara, sponsoru intereses un FSB kurātoru norādījumi pāri visam.

    +6
    -5
    Atbildēt

    0

    Ojārs > Alise 07.03.2014. 11.53

    Jo vairāk krievu kolonistu caur TUA iekļūs Latvijā, jo Puķinam būs lielākas “tiesības” aizstāvēt savus “tautiešus”.

    Tā ka davai, V, turpiniet tādā pašā garā savu politiku.

    +7
    -5
    Atbildēt

    0

    Alise > Alise 07.03.2014. 10.11

    Zane, tur neviens priekšlikums nav populistisks. Un par NATO ietekmes pastiprināšanu nu jau paši runājat (Pabriks). Tāpat Aizsardzības min Vējonis pēkšņi, kad Lietuva, Polija uzstāja un amerikāņi piekrita papildus lidmašīnas atsūtīt, arī sāka atbalstīt NATO ietekmes palielināšanu. Pie tam neviens no NA priekšlikumien nebija tāds, kurš kaut kā baigi raustītu Krieviju aiz ūsām.

    Man izskatās, ka V, RP un ZZS vienkārši nav pašiniciatīvas un ir pilnīgs pašapziņas trukums, gaida un skatās ko citi darīs, un tad metas pakaļ. Sliktāk, ja tas ir nevis vienkārši iniciatīvas trūkums (pašapziņas trūkums), bet tās ir nepamatotas bailes. Un vēl sliktak, ja tas ir kolaboracionisms. Ceru tomēr, ka pēdējais tas nav.

    +8
    -6
    Atbildēt

    0

    Andris > Alise 07.03.2014. 12.22

    Kāmēr Vienotība lēnām apspriež “rīcības plānu”, lūk kā rīkojas Kanāda:

    http://www.ctvnews.ca/politics/russian-soldiers-training-in-canada-given-24-hours-to-leave-country-1.1717172

    “Krievijas militārpersonām jāpamet Kanāda 24 stundu laikā”.

    +5
    -2
    Atbildēt

    0

    Alise > Alise 07.03.2014. 09.33

    Bija, bija. NA bija vairāki priekšlikumi sakarā ar Ukrainas krīzi un Latvijas drošību, t.sk. par zemessardzi, TV kanālu retranslāciju, NATO klātbūtnes palielināšanu. Pie tam par TUA bija tikai par apturēšanu attiecība uz Krievijas pilsoņiem. Koalīcijas padomē minētās trīs partijas noraidīja pilnīgi visu priekšlikumu tālākvirzību ar argumentāciju, ka šobrīd nevajagot raustīt Krieviju aiz ūsām.

    Te būs tie priekšlikumi – http://www.nacionalaapvieniba.lv/aktualitate/na-pieprasa-arkartas-solus-iekseja-drosibas-stiprinasanai/

    Vineta Poriņa Saeimas sēdē pirms balsošanas par nosodījumu Krievijai atkārtoti uzsvēra minētos ierosinājumus – http://www.nacionalaapvieniba.lv/aktualitate/par-krievijas-agresiju-ukraina-un-arkartas-soliem-latvijas-nacionalas-drosibas-stiprinasana/ Poriņas runā ir arī argumentācija katram priekšlikumam. Cerams NA mierā neliksies un turpinās tos virzīt diskusijai.

    Izskatās, ka V, RP un ZZS patīk nodarboties tikai ar deklarāciju pieņemšanu, bet reāli ko darīt drošības situācijas uzlabošanai tie nav gatavi

    +10
    -6
    Atbildēt

    0

    esmeralda_se > Alise 07.03.2014. 09.21

    >>>Bet sakiet lūdzu, kādēļ Vienotība kopā ar Reformu partoju un ZZS pirmdien koalīcijas padomes sēdē noraidīja NA ierosinājumu par termiņuzturēšanās atļauju tirdzniecības apturēšanu Krievijas pilsoņiem? Pie tam ar šķidru argumentāciju, ka nevajagot kaitināt Krieviju šobrīd>>>

    Ja tā tiešām bija, tad to tiešām būtu ĻOTI interesanti uzzināt.

    +11
    -5
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu