Kerijs: Referendums par Krimas statusu ir neleģitīms • IR.lv

Kerijs: Referendums par Krimas statusu ir neleģitīms

31
Polijas pilsētā Poznaņā protestē pret Krimas atdalīšanu no Ukrainas. PLakātā Krievijas prezidents Putins salīdzināts ar nacistiskās Vācijas Hitleru, kas okupēja Sudetus. Foto: EPA/LETA

Obama mudina Putinu izvēlēties diplomātisku ceļu krīzes risināšanai; EDSO komisāre: Krievvalodīgie Krimā nav apdraudēti

Referendums par Krimas pievienošanos Krimai ir neleģitīms, ceturtdien preses konferencē Romā paziņoja ASV valsts sekretārs Džons Kerijs. Savukārt Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) augstā komisāre mazākumtautību jautājumos Astrīda Torsa uzskata, ka Krimas krievvalodīgie nav apdraudēti, ceturtdien vēsta radio “Brīvība”.

“Mēs uzskatām, ka Krima ir Ukrainas daļa. Krima – tā ir Ukraina. Un mēs apstiprinām Ukrainas teritoriālo vienotību. (..) Jebkuram referendumam ir jānotiek atbilstoši Ukrainas likumdošana, kas pieprasa, lai visi ukraiņi, visa Ukrainas teritorija, visas šīs valsts daļas piedalās šādā referendumā,” norādīja Kerijs.

“Līdz ar to referendums, kuru grasās sarīkot, pārkāps Ukrainas likumdošanu, starptautiskās tiesības, nerunājot par šīs valsts teritoriālo vienotību, kas tādējādi padara to neleģitīmu,” uzsvēra Kerijs.

Obama stundu runājis ar Putinu

ASV prezidents Baraks Obama telefonsarunā mudinājis Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu rast diplomātisku risinājumu Ukrainas krīzei, ceturtdien vakarā pavēstīja Baltais nams. Stundu garajā sarunā Krievijas līderis savukārt sacījis, ka Maskavas attiecībām ar Vašingtonu nevajadzētu ciest.

Obama Putinam uzsvēris, ka Krievijas soļi Krimā pārkāpj Ukrainas suverenitāti.

Pastāv risinājums, kas derētu visām pusēm, sacījis ASV prezidents. Tas ietver tiešas Kijevas un Maskavas sarunas, starptautisko novērotāju izvietošanu Ukrainā un Krievijas karavīru atvilkšanu uz viņu bāzēm.

Putins savukārt norādījis, ka ASV un Krievijas “attiecības nedrīkst upurēt individuālu, kaut arī ļoti svarīgu, starptautisko problēmu dēļ”, apliecināja Kremlis.

Nepilnas nedēļas laikā šī bija jau otrā Ukrainas problemātikai veltītā Obamas un Putina telefonsaruna.

EDSO: krievi Krimā netiek apdraudēti

EDSO komisāre nav konstatējusi, ka krievvalodīgo tiesības Krimā vai citviet Ukrainā tiktu pārkāptas, ziņo LETA/Korrespondent.net.

Vienlaikus viņu satrauc vardarbīga konflikta draudi Krimā, kā arī tā iespējamās sekas, kas varētu skart pussalas visas etniskās kopienas, pirmkārt, ukraiņus un Krimas tatārus.

Spriedzes avots ir sasteigti lēmumi par Krimas turpmāko statusu. Krimas tatāriem ir no iedzīvotāju vairākuma atšķirīgs viedoklis un tas palielina viņu ievainojamību, norādīja komisāre.

Visi lēmumi tādās jomās kā Krimas statuss, valodu un mazākumtautību politika ir jāpieņem tikai visu pušu dialogā un tiem ir jāatbilst starptautiskajām tiesībām, norādīja Torsa. 58% Krimas iedzīvotāju ir krievi, 24% – ukraiņi, bet Krimas tatāri – 12%.

EDSO jaunākajā ziņojumā par nacionālo minoritāšu situāciju Ukrainā norādīts uz plašo diskrimināciju un vardarbību, ko tatāri piedzīvo Krimas teritorijā.

Sevastopole pieņem lēmumu par pievienošanos Krievijai

Arī Sevastopoles pilsētas padome ceturtdien ārkārtas sesijā pieņēmusi lēmu par pievienošanos Krievijai atsevišķa federālā subjekta statusā, ziņo padomes preses dienests.

Vienlaikus Sevastopoles padome paudusi atbalstu Krimas Augstākās radas lēmumam 16.martā rīkot referendumu par pievienošanos Krievijai, kā arī paziņojusi, ka Sevastopole piedalīsies šajā nobalsošanā.

Krimas Augstākā rada ceturtdien pieņēma lēmumu par iekļaušanos Krievijas Federācijas sastāvā federācijas subjekta statusā. Tāpat tika paziņots, ka 16.martā notiks referendums par Krimas statusu. Referendumā pussalas iedzīvotājiem tiks uzdots jautājums, vai viņi grib palikt Ukrainas sastāvā vai arī pievienoties Krievijai.

Kijeva jebkādus Krimas mēģinājumus rīkot referendumu pasludinājusi par nelikumīgiem, taču tajā pašā laikā Krievijas Valsts domē iesniegts likumprojekts, kas paredz atvieglot kārtību, kādā valstij pievienojamas jaunas teritorijas.

Likumprojekts paredz, ka par pietiekamu aneksijas pamatu uzskatāma “tautas gribas izteikšana”, kas, piemēram, izpaudusies referendumā.

Krievija kopš pagājušās piektdienas faktiski okupējusi Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Smagi bruņoti Krievijas karavīri, tiesa gan, uniformās bez atšķirības zīmēm, bloķē visus Krimas stratēģiskos objektus, arī Ukrainas armijas daļas.

 

Komentāri (31)

silvija_vitina 07.03.2014. 08.53

Likumprojekts paredz, ka par pietiekamu aneksijas pamatu uzskatāma “tautas gribas izteikšana”, kas, piemēram, izpaudusies referendumā.

Tūlīt pat sekos likumprojekta grozījums, kas paredz, ka par pietiekamu aneksijas pamatu uzskatāma “tautas gribas izteikšana”, kas, piemēram, izpaudusies “мы, владимир 1, так сказали” formā.

+5
0
Atbildēt

0

silvija_vitina 07.03.2014. 09.40

Krievija masveidā un triecientempā piešķir Ukrainas krieviem RUS pilsonību. Un tagad šie Krievijas jaunpilsoņi referendumā izteiks savu gribu par Ukrainas teritorijas nākotni? Vai es sapratu pareizi? Manuprāt, tas būs nebijis precedents tiesību normās.

+4
0
Atbildēt

0

kkristaps 07.03.2014. 08.14

Interesanti, ko Pļūtkins daŗītu, ja neviens šim ne ar ko nedraudētu?

+1
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu