Krimas parlaments pieņem lēmumu par pievienošanos Krievijai • IR.lv

Krimas parlaments pieņem lēmumu par pievienošanos Krievijai

76
Krievijas fregate "Pytlivyy" pie Sevastopoles Krimā, kur atrodas Ukrainas karakuģu bāze. Foto: AFP/LETA

Krievu karavīri nogremdē kuģus, lai bloķētu piekļuvi Melnajai jūrai

Krimas Augstākā padome ceturtdien pieņēmusi principiālu lēmumu par iekļaušanos Krievijas Federācijas sastāvā kā federācijas subjekts, paziņoja Krimas valdības vadītāja vietnieks Rustams Temirgalijevs.

Iepriekš viņš paziņoja, ka 16.martā notiks referendums par Krimas status, vēsta LETA/ITAR-TASS.

Referendumā pussalas iedzīvotājiem uzdos atbildēt uz jautājumu, vai viņi grib palikt Ukrainas sastāvā vai arī pievienoties Krievijai.

Kā paziņoja Temirgalijevs, referendumā tiks uzdoti divi jautājumi. “Pirmais – vai jūs atbalstāt Krimas iekļaušanos Krievijas Federācijas sastāvā kā federācijas subjektu. Otrais – vai jūs esat par Krimas 1992.gada konstitūcijas atjaunošanu,” sacīja Temirgalijevs.

Sākotnēji referendums bija plānots 25.maijā, tad tas tika pārcelts uz 30.martu.

Savukārt Krievijas Valsts domes pārstāvji paziņoja, ka jau nākamnedēļ varētu skatīt jautājumu par Krimas pievienošanu Krievijai, ziņo UNIAN.

Ukrainas premjerministrs Arsēnijs Jaceņuks ceturtdien pirms tikšanās ar Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu līderiem paziņoja, ka Krievija palielina spriedzi Krimā.

Viņš uzsvēra, ka Kijeva vēlas rast politisku risinājumu, tāpēc “tagad tas ir atkarīgs no Krievijas, vai tā vēlas izbeigt šo konfliktu (..) vai arī nevēlas, un tā grib palielināt spriedzi, kā viņi to darījuši pēdējo stundu laikā”, pēc tikšanās ar Eiropas Parlamenta (EP) prezidentu atzina Jaceņuks.

Nogremdē kuģus

Tikmēr Krievijas armijas karavīri naktī Krimas dziļākajā ezerā Donuzlavā uzspridzinājuši un nogremdējuši savus kuģus “Očakovs” un “Šahters”, vēsta UNIAN.

Tas tiekot darīts, lai bloķētu kuģu ceļu uz Melno jūru tiem Ukrainas kuģiem, kuri bazējas Novoozernajā.

Kā informē UNIAN, Donuzlava ezers ir pats dziļākais Krimas ezers un lielākais Melnās jūras rajonā. Tas atdala pussalas vienu daļu no Krimas.

Tikmēr ukraiņu aģentūra ziņo, ka Melnās jūras akvatorijai tuvojas ASV aviācijas bāzes kuģis „Džordžs Bušs”, kura uzdevums ir pastiprināt drošību reģionā.

Krievija kopš piektdienas faktiski okupējusi Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Smagi bruņoti Krievijas karavīri, tiesa gan, uniformās bez atšķirības zīmēm, bloķē visus Krimas stratēģiskos objektus, arī Ukrainas armijas daļas.

Kijeva jebkādus Krimas mēģinājumus rīkot referendumu pasludinājusi par nelikumīgiem, taču tajā pat laikā Krievijas Valsts domē iesniegts likumprojekts, kas paredz atvieglot kārtību, kādā valstij pievienojamas jaunas teritorijas.

Likumprojekts paredz, ka par pietiekamu aneksijas pamatu uzskatāma “tautas gribas izteikšana”, kas, piemēram, izpaudusies referendumā.

 

Komentāri (76)

silvija_vitina 06.03.2014. 13.08

Jautājums žurnālistiem – cik precīzi jūs lietojat terminu “parlaments”? Šķiet, parlaments ir valsts augstākā līmeņa lēmējinstitūcija. Latvijas parlaments ir Saiema, Ukrainas parlaments ir Verhovna Rada utt. Kas ir Krimā? Gan jau to varētu saukt par novada/apgabala domi vai kā tamlīdzīgi. Un droši vien pašpasludināto Krimas domes vadītāju nenāktos saukt par Krimas premjeru. Citādi drīz vien Rīgas dome iedomāsies, ka ir Rīgas parlaments un Usakovs – Rīgas premjers.

+15
0
Atbildēt

5

    Inese > silvija_vitina 06.03.2014. 15.05

    Krimas parlamants ir Augstākā padome – saskaņā ar Krimas autonomās republikas konstitūciju – http://www.rada.crimea.ua/bases-of-activity/konstituciya-ARK

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    Ivars Ozols > silvija_vitina 06.03.2014. 15.52

    Runājot par autonomajām republikām un to iedzīvotāju vairākuma vēlmju respektēšanu – kad Čečenijā būs līdzīgs referendums par neatkarību?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Vārds vietā :) Ušakovs reizēm sevi iedomājas pat par Latvijas premjeru.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Ivars Ozols > silvija_vitina 06.03.2014. 15.20

    Krima nav novads, kurā ir sava dome, bet “autonoma republika”. No tādām ir sastiķēta visa Krievijas Federācija. Bet neskatoties uz jebkuras autonomās republikas lēmumam, tā vienpusēji nevar lēkāt no vienas valsts uz citu.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Gaisma; Enģelis > silvija_vitina 06.03.2014. 17.40

    :Priekš kam Čečenijā referendums? Kad krievijai beigsies nauda, ko par zaudēto karu kontribūcijās maksāt, šie paņems visu krieviju;)

    +2
    0
    Atbildēt

    0

gundega_heiberga 06.03.2014. 13.02

Kamēr pa Krimas pussalu klaiņo Krievijas bāzēs sagatavoti bandformējumi, referendums vai kāda cita “pašnoteikšanās” ir traģikomiska.

+12
0
Atbildēt

14

    dace_roze_lmt_lv > gundega_heiberga 06.03.2014. 13.42

    Kāpēc viņi nerunā valsts ukraiņu valodā?

    Tādi pilsoņi Ukrainai nav vajadzīgi, tāpēc var tikai apsveikt, ka šī nolādētā Krima nu jau ir izstājusies no Ukrainas un pievienojas Krievijai.

    Daugavpils, Rēzeknes un visas Latgales iedzīvotāji! Ja jūs nerunāsiet valsts jeb latviešu valodā, mēs, latvieši, arī atdosim jūs Krievijai!

    Tāpēc labāk apdomājieties un latviskojieties, uzstājoties par izglītību tikai valsts valodā! Citādi, kā mēs jau sacījām, paši nožēlosiet, jo atdosim jūs Krievijas Federācijai kopā ar visu jūsu Latgali, kā tas jau ir noticis ar Krimu.

    0
    -3
    Atbildēt

    0

    dace_roze_lmt_lv > gundega_heiberga 06.03.2014. 15.22

    “par daugavpili un Rēzekni priecājos tikai tāpēc, ka esmu tālu prom no tām un man nav tur ne jādzīvo, ne vēlos uz turieni vairs braukt.”

    – Kāpēc? Vai jums etnisks naidīgums pret šiem ļaudīm?

    Vai tad jūsu ietekmē tas, kāda ir nacionalitāte cilvēkiem jums apkārt?

    Tātad jūs negatīvi izturaties pret cilvēku tikai tāpēc vien, ka viņš nav latvietis?

    Vai tikai tāpēc vien, ka viņš nerunā latviešu valodā?

    Tie taču ir aizspriedumi, kas neko labu par to nesēju neliecina, ko jums pateiks tā pati ES.

    Incanti, ka latvieši ar prieku izmantu ES naudu un nepielaiž pie tās dalīšanas nelatviešus, bet tajā pašā laikā neatbalsta eiropeiskas vērtības.

    Liekulība, vai ne?

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    dace_roze_lmt_lv > gundega_heiberga 06.03.2014. 14.38

    “Diezin vai Daugavpils iedzīvotāju vairums tev ticēs, jo viņi taču sen dzīvo Latvijā un zin, kas viņiem un no kura spuses draud. ”

    – Cik daudz jūsu paziņu lokā ir krievu cilvēku no Latgales? Esmu pārliecināts, ka neviena, un pat ja viņš jūsu lokā būtu, diez vai jums ar viņu izdotos parunāt atklāti par šo tēmu. Cik es zinu Latgales krievus, viņi savos uzskatos daudz radikālāki par Rīgas krieviem vai, piem., Ušakovu, jo šie Latgales krievi dzīvo vienviedīgā vienetniskā vidē.

    “Papēti nu Valodu referenduma rezultātus… Krievu pārsvars ir tikai Daugavpilī un Rēzeknē+ 1 vai 2 pagasti, visa pārējā Latgale-90% teritorijas,- pārliecinoši 70-90% nobalsoja Pret krievu valodu.”

    Tas nav svarīgi, jo kopsaucējā 56 procenti Latgales iedzīvotāju nobalsoja par krievu valodu.

    Tanī vietā, lai nodarbotos ar demagoģiju, labāk atbildētu sev uz jautājumu:

    – vai esat par izglītību krievu valodā krievu bērniem?

    Esmu pārliecināts, ka jūs šo ieceri nevarat atbalstīt, bet tā iecere ir pilnīgi nevajadzīga un pat pretīga Latgales un pārējiem Latvijas krieviem. Tāpēc, lai to nepamanītu, jūs atkal izplūdāt sapņos par tēmu, kuru nepārzināt.

    TAD KO JŪS SAKĀT PAR MANIS CITĒTO VIDEO? Vai jūs atbalstāt krievu valodas izmantošanu publiskās vietās, kā to dara šie piketētāji Krimā?

    Un ko jūs izvēlētos:

    atļaut Latgalei lietot krievu un latgaļu valodu ar nosacījumu, ka Latgale paliek Latvijas sastāvā, vai tomēr jums būtu labāk neatļaut Latgalei lietot krievu un latgaļu valodu, un, ja Latgale tam nepiekrīt, tad lai tinas prom no Latvijas un pievienojas Krievijai?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    austrisv > gundega_heiberga 06.03.2014. 14.46

    piekrītu, jo zinu sakāmvārdu baro vilku cik gribi, vienalga uz mežu skatīsies!!!

    Ilūziju par krievu vairākumu man nav nekādu. par daugavpili un Rēzekni priecājos tikai tāpēc, ka esmu tālu prom no tām un man nav tur ne jādzīvo, ne vēlos uz turieni vairs braukt.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    dzintarz > gundega_heiberga 06.03.2014. 14.53

    Nekāda komiksa (atskaitot traģēdiju saviem bērniem) te nav. `

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    austrisv > gundega_heiberga 06.03.2014. 16.50

    Superi, ko nu murgo. Lielo pilsētu mēri, cik redzēju TV visi sēž ap galdu un dala ES naudu.Visi kaut ko dala…

    Arī Ušakovs dalīja Latvijas pilsoņus rīdziniekos un nerīdziniekos. Kā tas beidzās?Un domē Ušakovs dala rīdzinieku naudu kā tik vēlas neprasot opozīcijai neko. Tā kā vecīt, paskaties pa labi, paskaties arī pa kreisi, kur savējie dala labējo ietaupīto naudu no 80 milj palikuši vien tuvuu pie 50 milj.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    dzintarz > gundega_heiberga 06.03.2014. 15.17

    Varbūt kremļionīdajam šizoīdam kaut kas nojucis smalkajos aprēķinos.

    Kremļa pedofīla saplānotie bļauri, “zaļie eņģeļi maskās”, “BBl – Vojenno vežļiviji ļuģi”, Ukrainas militārpersonu vervētāji..

    Lai nu dieviņš dod, ka asiņainajam kremlinam kaut kas noiet greizi pašam.

    Jo USA un Airopa stipri, grandiozi atpaliek.

    Par Vējoni un Berziņ-kājiņu pat nerunājot.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    janis17 > gundega_heiberga 06.03.2014. 16.05

    Skaidrs, ka latviešiem, tāpat, kā ukraiņiem riebj okupanti, kurus te neviens nav aicinājis. Tas nav jāslēpj – tā ir Eiropeiska vērtība patriekt okupantus, kā to pēc 2. Pas.kara izdarīja visas valstis Eiropā. Nost ar okupantiem!

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    dzintarz > gundega_heiberga 06.03.2014. 15.04

    eiserts Kamēr pa Krimas pussalu klaiņo Krievijas bāzēs sagatavoti bandformējumi, referendums vai kāda cita “pašnoteikšanās” ir traģikomiska.

    =============

    Kamēr pa bijušajām Kreivzemes kaŗabāzēm Latvijā darbojas intenacionālvalodīgi airsoft sportisti ar veikalos pirktām ieroču, mundieru un sakaru iekārtu replikām es jūtos varen mierīgs un atbrīvots.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    andris902 > gundega_heiberga 06.03.2014. 17.42

    ….Jautājums…nav jēgas ar demagogiem ielaisties sarunās par procentiem – tos ļoti mīl izmantot arī Ušakovs, jo rada mānīgu situācijas novērtējumu….

    …par valodas referendumu – 56% apspēlēšana pieņem pavisam citus – niecīgus apmērus, ja tiem pretī tiek nolikti skaitļi:

    * no Latgalē reģistrēto 235 969 vēlētāju skaita “PAR” nobalsoja vien 78 736 vēlētāji….

    …čussss!….uzpūstais procentu burbulis pārsprāgst ar lielu blīkšķi….

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    Jānis Derkusovs > gundega_heiberga 06.03.2014. 16.31

    Tas nav svarīgi, jo kopsaucējā 56 procenti Latgales iedzīvotāju nobalsoja par krievu valodu.

    —————————————————-

    Ir gan svarīgi. Teritoriālā vienība Latvijā ir republikas pilsētas un novadi-pašvaldības.

    Un kas tie par 56%, kuri ir nobalsojuši Par krievu valodu? Ja Latgalē vispār kopējā aktivitāte bija 60%- no tiem -par krievu valodu-55,6%, bet pret krievu valodu -44,%

    No kopējā balstiesīgo skaita Latgalē Par krievu valodu nobalsoja tikai 33,3%.

    Tā kā, vari te nebaidīt ar teritoriju zaudējumiem…Mēs protam skaitīt.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    Jānis Derkusovs > gundega_heiberga 06.03.2014. 14.28

    Kāds sakars ar Latgali? Tadā gadījumā katrs pagasts rīkos referendumu, nevis visa Latgale kopā. Papēti nu Valodu referenduma rezultātus… Krievu pārsvars ir tikai Daugavpilī un Rēzeknē+ 1 vai 2 pagasti, visa pārējā Latgale-90% teritorijas,- pārliecinoši 70-90% nobalsoja Pret krievu valodu.

    Un pilsētas , protams, žēl atdot, bet teritorija tā nav liela,un atkal no gaišās puses… No kāda daudzuma 5.kolonas mēs tiktu vaļā..Kur turklāt vēl jāuztur, jo ir nabadzīgākie Latvijas reģioni.

    Bet tādi referendumi par pievienošanos Krievijai vienkārši izgāztos, ņemot vērā , cik daudz no tām pilsētām ir izbraukuši uz UK un līdzīgi, bet pēc pēdējiem notikumiem Krievija ar ES ilgi par draudzīgu vīzu režīmu nevarēs vienoties…Bet tā reāli būs robeža ģimenēm pa vidu. Tā kā, nefantazē.

    Un kurš tad traucē tagad uz to sapņu zemi pārvākties?

    Kāpēc Latvijas krievi uz UK nevis Pleskavu met?

    +5
    0
    Atbildēt

    0

    austrisv > gundega_heiberga 06.03.2014. 14.12

    superi, ej vien un kūdi nosauktās pilsētas un pagastus. Diezin vai Daugavpils iedzīvotāju vairums tev ticēs, jo viņi taču sen dzīvo Latvijā un zin, kas viņiem un no kura spuses draud. Vai Latvija svaldība nesen nepiešķīra papildus līdzekļus tieši šism krievvalodīgajām pilsētām un tā ir bijis visu laiku, bet Daugavpils krievijā būtu kārtējā nabagmāja, jo nauda un labumi tiktu, kā jau agrāk tikai Maskavai un vēl nedaudz arī Pēterburgai, bet pārējās dzīvoja “gluši”. Domāju, ka tik stulbi tie krievi nemaz nav, vismaz ne Latgalē. Rīgā tur gan daudz veco otstavņiku un viņu ģimenes locekļu, kurus te līgums par PSRS armijas izvešanu atstāja, jo viņi tak ar rokām un kājām pretojās, lai tik nevajadzētu doties uz savu krievzemi, bet tagad to visu būs aizmirsuši.

    +6
    0
    Atbildēt

    0

silvija_vitina 06.03.2014. 12.56

Kādā radio pārraidē dzirdēju kādu Krimas krievieti, kas attaisnoja RUS iebrukumu apmēram tādiem vārdiem, ka krievija aizstāvot viņu pret varmācīgajiem rumāņu-ungāru paveida valodā runājošajiem bandītiem. Sākumā nesapratu, kāds ukraiņiem būtu sakars ar viņas teikto. Tagad pieleca. Viņa runāja NĀKOTNES FORMĀ. Ja Krima tiks šādā veidā pievienota Krievijai, baidos, ka tatāri izlīdīs pat no kapa, lai šai krievenei ik dienas liktu dzirdēt savu valodu, kas visticamāk nebūs aicinājums “davajķe žiķ družno”.

+10
0
Atbildēt

4

    Ojārs > silvija_vitina 06.03.2014. 15.36

    Viņu vietā pats būtu atteicies tāda veida pasākumos piedalīties.

    ————————-

    Tev tāda vēlmju domāšana. Kāpēc lai krievu okupanti atteiktos no piedalīšanās okupācijas gadadienas svinībās? Viņu bērni bariem piedalās, bet viņi nezin kāpēc ignorēs…. :)

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Jaunā 9. maija svinētāji pārsvarā ir otstavņiku mazbērni un viņu draugi no PSRS laikā sacelto rūpnīcu konveijeru imigrantu pēctečiem. Visi kopā uzvedas kā nacisti 1930-tajos gados. Esmu tiem tusiņiem vairākkārt gājis vai braucis garām un bezmaz kļūst žēl veterānus, kurus tur atved fonam kā muzeja eksponātus. Viņu vietā pats būtu atteicies tāda veida pasākumos piedalīties.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    austrisv > silvija_vitina 06.03.2014. 14.16

    Kaut kā interesanti, bet Putina balsts galvenokārt ir vecie pensionāri un otstavņiki, kuri varēja būt kungi it visur, un tāpēc grib atjaunot PSRSu. Vai tad Rīgā Ušakova roku bučotājas nav tieši krievvalodīgās pensionāres. viņām vajag elku, lai gan pašas diezin vai grib atgriezties savā krievijā, jo, ja gribētu, tad sen to būtu izdarījušas.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    dzintarz > silvija_vitina 06.03.2014. 14.30

    Bet Kaut kā interesanti, bet Putina balsts galvenokārt ir vecie pensionāri un otstavņiki, kuri varēja būt kungi it visur,

    ==========

    Jums tas varbūt šķiet interesanti, jo esait jauna, skaista, un Baltijas Kaŗa Apgabala oficieru tikumus neiepazinuse.

    Šopavasaŗ, Karātavu laukumā, varēsiet iepazīt pārbarotu zīdaiņu fekāliju un melnkrāsas lentītēs strīpotu varoņu skaita pieaugumu.

    Sākās viss ap – 2007-2008 gadu.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu