ES pārtrauc sarunas ar Krieviju par bezvīzu režīmu un sadarbības līgumu (papild.) • IR.lv

ES pārtrauc sarunas ar Krieviju par bezvīzu režīmu un sadarbības līgumu (papild.)

48
ASV prezidents Baraks Obama. Foto: AFP/LETA

ASV nosaka vīzu ierobežojumus Krievijas pilsoņiem

Eiropas Savienība (ES) pārtrauc sarunas ar Krieviju par bezvīzu režīmu un jaunu sadarbības līgumu, ceturtdien paziņojis Eiropadomes prezidents Hermans Van Rompejs.

Ja Maskava “dažu tuvāko dienu laikā” nesāks sarunas ar Ukrainas jauno valdību, ES apsvērs arī iespēju vērst pret Krievijas amatpersonām ceļošanas aizliegumus, līdzekļu iesaldēšanu un paredzētā ES un Krievijas samita atcelšanu, piebilda Rompejs.

Šādām sarunām jābūt rezultatīvām “ierobežotā laika periodā”, brīdinājis Eiropadomes prezidents, vēsta LETA/DPA.

Pēc sešas stundas ilgajām diskusijām ES dalībvalstu līderi ceturtdien Briselē notikušajā sanāksmē vienojušies Maskavai izteikt arī brīdinājumu, ka gadījumā, ja Krievija turpinās destabilizēt situāciju Ukrainā, tai jārēķinās ar “tālejošām sekām” attiecībās ar ES, tostarp ekonomikas sfērā.

Straujuma: ES pieņemtie lēmumi ir pietiekami stingri

Eiropas Savienība (ES) ir gatava pārtraukt jebkādu dialogu ar Krieviju, ja tuvākajā laikā situācija Ukrainā un Krimas pussalā neuzlabosies, aģentūrai LETA pēc ES Padomes sēdes šodien pastāstīja Ministru prezidente Laimdota Straujuma (Vienotība).

Eiropadome ceturtdien pieņēmusi kopīgu paziņojumu, kurā norāda, ka lēmums par referendumu, lai atdalītu Krimu no Ukrainas, ir nelikumīgs, un vienojās par trīs posmu soļiem, ja situācija Ukrainā tuvākajā laikā neuzlabosies.

Ja Krievija nemainīs savu rīcību par labu Ukrainai, ES nekavējoties pārtrauks jebkādu dialogu ar Krieviju, tiks arī apturētas sarunas par jauno partnerības līgumu, kā arī apturēta G8 samita sagatavošana, teica Straujuma.

Ja dažu nākamo dienu laikā neuzlabosies situācija, nākamais solis būs ieceļošanas ES liegums Krievijas amatpersonām, finanšu līdzekļu iesaldēšana un ES-Krievijas samita atcelšana.

Ir iespējams arī trešais rīcības solis, ja situācija vēl vairāk pasliktināsies. ES ir gatava apsvērt citu plašu pasākumu ieviešanu, kas saistīti ar dažādām ekonomiskām darbībām. Konkrētus soļus gan Straujuma neminēja.

Padomes sēdē atbalstīts arī lēmums pēc iespējas ātrāk parakstīt ES-Ukrainas partnerības līguma politisko daļu un lēmums par ātrāku darbu vīzu režīmu atvieglojumu ieviešanai ar Ukrainu.

Straujuma uzskata, ka pieņemtie lēmumi ir pietiekami stingri, turklāt ES dalībvalstis atzina Ukrainas integritāti kā neapšaubāmu faktu. “Kopumā uzskatu, ka šis ir saturīgs paziņojums, kas sagatavots ar konkrētiem pasākumiem,” sacīja Straujuma.

ES dalībvalstis arī atzinīgi novērtējušas sagatavoto palīdzības paketi Ukrainai 11 miljardu eiro vērtībā.

Jau ziņots, ka ASV noteikusi vīzu ierobežojumus Krievijas pilsoņiem un Krimas iedzīvotājiem, kuri “apdraud Ukrainas suverenitāti un teritoriālo integritāti”, ziņo LETA/AFP.

ASV prezidents Baraks Obama arī parakstījis rīkojumu par sankciju piemērošanu “personām un organizācijām, kuras atbildīgas par aktivitātēm, kas kaitē demokrātiskajiem procesiem un institūcijām Ukrainā”.

Obama Ukrainas krīzē vainīgajiem var iesaldēt viņu aktīvus. Turklāt arī ASV bāzes kuģis ir ceļā uz Melno jūru, par ASV sankcijām raksta ” Die Welt”. Par banku kontu apturēšanu vēsta arī “Spiegel.de”.

ASV iepriekš jau noteica aizliegumu izsniegt vīzas personām, kas iesaistītas cilvēktiesību pārkāpumos saistībā ar represijām pret protestētājiem Ukrainā.

Pagaidām netiek atklāti konkrētu cilvēku vārdi, uz kuriem šīs ASV sankcijas attiektos.

ASV un Krievija pagaidām nav panākušas kopīgu izpratni par Ukrainas krīzes pārvarēšanu, pēc sarunām Romā ar ASV valsts sekretāru Džonu Keriju ceturtdien sacīja Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs.

“Es šodien Romā pēc mūsu vakardienas kontaktiem Parīzē runāju ar Džonu Keriju. Turpināju diskusijas par to, kā varētu maksimāli efektīvi līdzdarboties, lai Ukrainā pārvarētu krīzi tiesiskajā, konstitucionālajā laukā, pirmkārt, balstoties 21.februāra līgumā”, kas tika noslēgts Ukrainas prezidenta Viktora Janukoviča un trīs opozīcijas partiju līderu starpā, sacīja Lavrovs.

“Mums pagaidām nav galīgās vienprātības, mēs gribas skaidri izprast, ko tieši domā mūsu partneri, kad aicina izveidot zināmu starptautisku mehānismu, kāds būs tā sastāvs,” turpināja Krievijas ārlietu resora vadītājs. “Mums pats galvenais ir cienīt 21.februāra vienošanos, pirmkārt, jautājumā par konstitūcijas reformu, nacionālās vienotības valdības izveidošanu, vēlēšanu sarīkošanu jau pēc konstitucionālās reformas.”

“Otrs svarīgs aspekts – jebkuram procesam, kurš varētu tikt atbalstīts, obligāti ir jābalstās skaidri paustā visu Ukrainas reģionu piekrišanā. Visupirms šajā situācijā mūs uztrauc Krima un dienvidaustrumu apgabali,” norādīja ministrs.

Krievija kopš piektdienas faktiski okupējusi Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Smagi bruņoti Krievijas karavīri, tiesa gan, uniformās bez atšķirības zīmēm, bloķē visus Krimas stratēģiskos objektus, arī Ukrainas armijas daļas.

Kijeva jebkādus Krimas mēģinājumus rīkot referendumu pasludinājusi par nelikumīgiem, taču tajā pašā laikā Krievijas Valsts domē iesniegts likumprojekts, kas paredz atvieglot kārtību, kādā valstij pievienojamas jaunas teritorijas.

Likumprojekts paredz, ka par pietiekamu aneksijas pamatu uzskatāma “tautas gribas izteikšana”, kas, piemēram, izpaudusies referendumā.

(papildināta ar ES nostāju un Laimdotas Straujumas viedokli)

Komentāri (48)

jmaklakovs 06.03.2014. 15.40

Lūk tas jau varētu būt kaut kas iedarbīgs. Tagad svarīgi, lai arī ES sekotu ASV piemēram un tad konflikts izčākstēs tuvākajā laikā.

+25
0
Atbildēt

1

    Egitazz > jmaklakovs 06.03.2014. 23.28

    ļoti iedarbīgs, it īpaši ņemot vērā, ka saraksts nav publicēts un visai ticami var būt cilvēki kāda pulkveža līmenī, kas tāpat brauc tikai uz Turciju un jūtas labi. kāds nevarēs apmeklēt savu villu Nicā? Gan jau pārdzīvos, bet iepirkties aizlidos uz Arābu Emirātiem.

    0
    -2
    Atbildēt

    0

Ojārs 06.03.2014. 15.47

Visiem krieviem visstingrāko vīzu režīmu, lai dzīvo aiz dzelzs priekškara un jūsmo par savu lilupuķinu. Lai izbauda impērisma sekas.

+24
0
Atbildēt

0

Jānis Lizdiks 06.03.2014. 15.48

lieliski! krievijas tirgus reaģē ar 3.5% kritumu. rašismam uzlikta cilpa.

+19
0
Atbildēt

6

    Ansis > Jānis Lizdiks 06.03.2014. 20.13

    Tur nu Ločmelim taisnība:

    1)biržas akciju kursa krišana būtība neskar pašu uzņēmumu un ilglaicīgos investorus – tikai spekulatīvie akcionāri (nu kas grib pārdot akcijas ar peļņu) zaudē. Un pircēji iegūst – ja vien ir brīvi līdzekļi.

    2) rubļa kursa kritumam gan ir plašāka ietekme – zaudē importētaji un importētu preču pircēji (Latvijas ražotaji, kas eksportē uz Krieviju šprotes uc preces). Ja mūsu eksportētāji cenas noteikuši rubļos – tad jau uzreiz zaudē. Bet pat ja cenas noteiktas Eiro – tikuntā pieprasījums samazināsies. Krievija ļoti lielu daļu pārtikas importē – tapēc plašas tautas masas sajutīs pārtikas sadārdzināšanos. Savukārt Krievijas eksports ir izteikts pārsvarā ASV dolāros – Gazprom no šīm rubļa svārstībām pat nedaudz iegūs, jo ieņēmumi nemainās, bet algās jātērē mazāk.

    Tā ka kopsummā – Putins un Oligarhi no šī pagaidām neko nezaudē (tikai Forbes žurnalā bagāto džeku sarakstā būs zemāk, bet reālie ienākumi nemazināsies)

    Krievijas tauta cietīs – šprotes būs dārgas. Varbūt, ka tauta teiks Putinam fui, bet varbūt, RTV pamudināta, tauta teiks – nolādētie fašistiskie šprotu spekulanti …

    +2
    -7
    Atbildēt

    0

    Inese > Jānis Lizdiks 06.03.2014. 16.08

    Izlasiet Innas Grigorjevas komentāru:

    Операция…была тщательно продумана российским руководством не только в военных и политических аспектах, но и на уровне финансов и экономики. Предполагая, что появление «вежливых людей» в Крыму вызовет панику на биржах, Россия решила использовать этот момент к собственной выгоде.

    После того, как в выходные 1-2 марта началась военная операция в Крыму, в понедельник, 3 марта российская фондовая биржа просто рухнула, напуганная неожиданно забрезжившей впереди «войной». Цены российских активов катастрофически обвалились. Резко подешевели акции всех крпнейших компаний страны, в том числе – естественных монополий.

    Наши западные оппоненты сразу усмотрели в это том «расплату» России за «неадекватное поведение Путина» в Крыму и начали предсказывать чуть ли не экономический коллапс самой России.

    Как же они ошибались!

    При «неожиданном» (а для кого-то заранее предсказуемом) падении биржевых котировок Россия под шумок выкупила за «американские деньги» значительный объем (в некоторых случаях до 30%) акций собственных монополий.

    Акции выкупали задешево, в первую очередь, у охваченных паникой иностранных держателей. Теперь до 30% ранее находившихся в зарубежной собственности акций снова принадлежит нашей стране.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    Līna Kārkliņa > Jānis Lizdiks 06.03.2014. 22.07

    Tas jau nav pat vairs Monkey bizness, bet jau nu pavisam kaut kas īsti unikāls – iztērēt miljardu miljardus milzīgu armijas spēku pārdislokācijām un manevriem, lai iegādātos akcijas ar atlaidīti….ja jau bija tik svarīgi atkratīties no investoriem, varēja tak nopirkt pa biržas cenu un ietaupīt miljardus….tā kā ločmeli, nebravurē te ar savām konspiratīvajām teorijām….

    +5
    0
    Atbildēt

    0

    Ansis Reinhards > Jānis Lizdiks 06.03.2014. 16.31

    Super! Krievi savu cauro kuģi aizbāž ar lupatu! Izpārdošanā iepirkuši 30% par lētu naudu, tagad, kā pieņemts pie karginiem un zaharjiniem, varēs izzagt pa tukšo… Super! To es no sirds! :)

    +8
    -1
    Atbildēt

    0

    Ansis Reinhards > Jānis Lizdiks 06.03.2014. 16.40

    Ločmeli, noziņo saviem šefiem, lai nepārsteidzas, drīz viņiem spīd baigā peļņa, akcijas metīs pakaļ par velti… būs varenākais dīls Krievijas vēsturē… nogaidiet vēl mazliet! :)

    +9
    -1
    Atbildēt

    0

    Jānis Lizdiks > Jānis Lizdiks 06.03.2014. 16.30

    lieliski ir arī tas, ka 11 rub. 80 kap., ko jums maksā par komentu, strauji zaudē vērtību )

    +14
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu