Prezidents: Iecerētā veselības aprūpes reforma ir pretrunā ar reemigrācijas plāniem • IR.lv

Prezidents: Iecerētā veselības aprūpes reforma ir pretrunā ar reemigrācijas plāniem

42
Valsts prezidents Andris Bērziņš. Foto: Evija Trifanova, LETA

Valsts rīcībā nav pietiekamas bāzes informācijas par saviem iedzīvotājiem

Iecerētās izmaiņas veselības aprūpes finansēšanas modelī ir pretrunā ar valsts plāniem atgriezt mājās peļņas nolūkos emigrējušos iedzīvotājus, ceturtdien LTV raidījumā “Rīta panorāma” teica Valsts prezidents Andris Bērziņš.

Par izstrādāto likumprojektu vēl ir daudz neskaidrību, jo valsts rīcībā nav pietiekamas bāzes informācijas par saviem iedzīvotājiem, teica prezidents. “Mēs nezinām, cik Latvijā ir cilvēku, kas viņi ir un kādi viņi ir,” sacīja prezidents, piebilstot, ka tas pats attiecas arī uz plāniem atsevišķai iedzīvotāju daļai kompensēt elektroenerģijas cenu kāpumu, jo ne visu iedzīvotāju ienākumi ir legāli, ne visi tos deklarē un maksā nodokļus.

Savukārt, atgriežoties pie veselības aprūpes finansēšanas, Bērziņš norādīja, ka aizvien nav guvis pārliecību, vai modelis, kurā veselības aprūpe ir apmaksāta tikai tiem, kuri maksā nodokļus, būtu pareizs un atbilstošs risinājums Latvijas situācijai. Pēc prezidenta domām, tas neveicinātu emigrējušo pilsoņu atgriešanos mājās, jo viņiem šeit par veselības aprūpi būtu pilnībā jāmaksā pašiem, ziņo LETA.

Patlaban likumprojekts “Veselības aprūpes finansēšanas likums” tiek izskatīts Saeimā, kur tas pieņemts pirmajā lasījumā.

Tas paredz ieviest obligāto veselības apdrošināšanu, sasaistot tiesības uz valsts budžeta apmaksātu veselības aprūpi ar iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) deklarēšanu un nomaksu. Veselības aprūpes minimumu plānots nodrošināt visiem valsts iedzīvotājiem neatkarīgi no IIN maksāšanas fakta – neatliekamo medicīnisko palīdzību, konkrētu diagnožu ārstēšanu un kompensējamos medikamentus ar 100% kompensāciju.

Tāpat paredzēts, ka valsts apdrošinās 20 iedzīvotāju grupas, tai skaitā bērnus vecumā līdz 18 gadiem, pensionārus, personas, kuras kopj bērnu ar invaliditāti, cilvēkus ar 1., 2. un 3.grupas invaliditāti, bezdarbniekus, pilna laika studentus vecumā no 18 līdz 30 gadiem, personas no 18 līdz 25 gadiem, kuras iegūst vispārējo profesionālo izglītību, politiski represētos, kā arī personas, kuras atrodas ieslodzījuma vietās, un vēl ap desmit cilvēku grupas. No šā saraksta valdība nolēma izslēgt patentmaksu maksātājus.

 

Komentāri (42)

Janka, Janic 27.02.2014. 10.01

veel nekas nav skaidrs , bet beerziņam jau skaidrs , vai tik tas nav zeezeeesa patrona lembes viedoklis izteikts ar beerziņa muti , manupraat viņam pašam taa tumša bilde , ja palasa vecaakas viņa runas un publiceetaas intervijas …

+7
-1
Atbildēt

0

oktanvis 27.02.2014. 10.06

Bija acīmredzams, ka prezidentam ir grūti skaidri noformulēt domu (protams, ja tāda viņam ir). Intervijas sākums bija viens vienīgs nepabeigtu teikumu savārstījums. Sāku domāt, ka L.Lapsam bija zināms kas vairāk, kad prasīja informaciju par prezidenta veselības stāvokli.

+7
-1
Atbildēt

15

    ligakalnina > oktanvis 27.02.2014. 10.32

    Manuprāt, šoreiz doma skaidra, un tā domā ne tikai Bērziņš, bet, arī ĀB, ģimenes ārstu asociācija, ANO ctb komisija, Slimnīcu biedrība, utt., šis likums pārkāpj lielas iedz. kategorijas ctb, tā nedomā tikai Circene un tie Saeimas klauni, kas mums skaitās deputāti, un kuri balso pēc pavēles, jo 90% no viņiem vispār nedomā, tikai spiež podziņu.

    +2
    -6
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > oktanvis 27.02.2014. 10.57

    Nu ko tu par Nīderlandi, varbūt, pastāsti par līdzīgām valstīm – Igauniju, Lietuvu?

    Mums viena diena slimnīcā 10ls plus vēl par visiem izmeklējumiem, ja tevi neatved ar ĀP, Igaunijā – 1 ls, utt., visas z’āles, visi līdzmaksājumi, vairākas reizes lētāki, un viss tikai tāpēc, ka tur valsts atvēlē med. virs 5% no IKP, Latvijā – 2,9%, toties birokrātija tur, apmēram, divreiz lētāka, kā Latvijā, tā ka nestāsti man te pasakas, vēlreiz saku, tas ir prioritāšu jautājums, vai mums svarīgāka birokrātija un “zelta tilti”, vai slimnieki.

    Pat no finansiāla viedokļa, tas viss vairo hronisku slimnieku un invalīdu skaitu, un valstij, beigu beigās, tas izmaksās dārgāk, nekā pieejama med. palīdzība, bet, tas, laikam, par daudz sarežģīti mūsu deputātu un Circenes saprašanai, to sauc par viendienas domāšanu.

    Bet, vairāk nestrīdošos, cerams, ka neslimosiet un pašiem ar mūsu sistēmu jāsaskaras nebūs.

    +1
    -5
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > oktanvis 27.02.2014. 12.51

    Brīnos, ka neviens “nesaprot”, par ko es vispār te runāju.

    Kamēr valsts finasējums medicīnai būs tik zemā līmenī, nekādas reformas neko nemainīs, un kvalificēta un specializēta med. palīdzība daudziem tāpat būs nepieejama, vai arī, jums šķiet, ka visas ES valstis, ieskaitot Lietuvu un Igauniju, tāpat vien medicīnai piešķir apmēram divreiz vairāk uz vienu iedzīvotāju, kā Latviijā, viņiem vienkārši nav kur likt naudu?

    Jādomā, ja varētu izveidot sistēmu, kurai pietiktu ar valsts finansējumu 2,9% no IKP, neviena valsts vairāk medicīnai neatvēlētu, acīmredzot, Latvija ir unikāla valsts, kura, kā tas Kristus, var ar tiem trim klaipiem pabarot veselu pilsētu, vai ko viņš tur pabarojis.

    Pret to iestājas gan ANO ctb. komisija, gan visi ārsti, Slimnīcu, ģimenes ārstu apvienība, utt., un jūs te man pierādāt, ka viss ir OK, galvenais, lai, nedod Dievs, kāds, kurš nav nomaksājis nodokli, nesaņem palīdzību uz tā rēķina, kurš to nodokli maksājis, tas jūs visvairāk satrauc?

    Pie kam, arī nodokļu maksātājs, pie tāda finansējuma, nevar saņemt neko vairāk, kā ģimenes ārstu un neatliekamo palīdzību, par visu pārējo jāmaksā.

    Protams, līdzmaksājumi ir visur, bet, Latvijā, kontekstā ar mūsu algām un pensijām, tie ir milzīgi, salīdzinot ar ES, un daudziem nav paceļami, un ko tiem darīt?

    Tāpēc valdībai, vismaz, jābūt godīgai, un jāpasaka – ejam uz maksas medicīnu, nevis, jāsola viens, bet, jādara pilnīgi pretējs, jo solidaritātes un humānisma jedzieni, acīmredzot, ir sveši gan mūsu cilvēku vairākumam, gan pie varas esošajiem, katram “savs kaktiņš, savs stūrītis zemes”, un kas notiek ārpusē vai ar tiem, kam, varbūt, vienkārši nav paveicies – piekāst.

    Labāk vāksim ziedojumus bērniem, kuriem vajadzīga operācija ārzemēs, utt., te mēs esam samērā atsaucīgi, nekā pieprasīsim politiķiem adekvātu med. finansēšanu.

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > oktanvis 27.02.2014. 11.35

    Es, atkal, negribu maksāt par pārblīdušo valsts un pašvaldību administrāciju, “zelta tiltiem”, un “”ierēdņu apmācībām” miljonu vērtībā, labāk maksāju medicīnai.

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    piziks > oktanvis 27.02.2014. 14.22

    ZanE, skaitļi un teksti labi, bet, — kādēļ pamats ticēt Circenei? Sākas ar pesonībām, to attieksmi pret klientūru — vēlētājiem. Vai vērts ticēt, ka radīsies Circeņticīgie un Viņķeļticīgie?! Pat, ja uz papīra tiks solīts it kā kaut kas labs, Circenes un vai Viņķeles klātbūtnes anulē ticamības paliekas. Kurš to neņems vērā, tas nevinnēs, — ja vinnēs, tad neko labu.

    Un Circene jau vairākviet reformas sakarā uzkāpa uz lumpeniskā grābekļa, — populistiksi ieminoties, ka ārpusē strādājošajiem LV bezmaksas medicīna nav vajadzīga. Tieši šai kontekstā Bērziņpapam, kaut Vienotībai un daudz kam vēl nepatīkamam, šoreiz taisnības vairāk.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    andris902 > oktanvis 27.02.2014. 13.48

    ….Dzeri… Tu mini, ka Latvijā finansējums veselības aprūpei ir 2,9% no IKP….šeit vari iepazīties ar budžeta izdevumiem Latvijā, kopsummā par 725 miljoniem eiro….uz 2 miljoniem iedzīvotāju…

    http://www.vm.gov.lv/images/userfiles/budzets_2014.pdf

    …Lietuvā iepriekšējos gados no kopējā aptuveni 834 miljonus latu lielā veselības aprūpes budžeta valsts budžeta finansējuma daļa bija ap 336,5 miljoniem latu (478 milj.eiro), bet no nodokļa iegūtā nauda – krietni lielāka, proti, ap 480 miljoni latu (682 milj.eiro) uz 3 miljoniem iedzīvotāju…

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    austrisv > oktanvis 27.02.2014. 14.04

    Zane, iespaidīgi. paldies par informāciju, jo es patiešām neesmu iedziļinājusies Veselība reformā. Nu jā, ir ko padomāt.

    Bet Lietuvā dara it kā labi, jo patiešām nekad nevari zināt, cik un kad varēsi iemaksāt vairāk un ka var pienākt brīdis, ka iemaksāsi mazāk, solidaritātei jābūt. Vajadzētu sākt, ja vismaz kaut ko iemaksā Ie ien. nodokli.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > oktanvis 27.02.2014. 14.25

    Tad jau kļūst pavisam interesanti, ja tie cipari, protams, atbilst patiesībai, kur tad mums tā nauda paliek, kāpēc Lietuvā kompens. zāles, ārst slimnīcā, izmeklējumi, utt., ir daudz lētāki?

    Acīmredzot, celtniecībā, kā, piem., Stradiņos, kur tā jaunā dārgā administratīvā ēka, protams, bija ārkārtīgi nepieciešama pirmā proritāte, tikpat nepieciešama, kā ārkārtīgi dārgie diagnostiskie aparāti katrā slimnīcā, kuri netiek noslogoti, nez kapēc, tos nevarētu iepirkt centralizēti, varbūt, ja Circene domātu par to, ietaupītu daudz vairāk?

    Vai, varbūt, te ir tāpat tāpat, kā ar ceļiem, kas Lietuvā, nez kapēc, izmaksājot divreiz lētāk, par kvalitāti vispār nerunājot?

    Un kas tad mums traucē ieviest veselības nodokli, vai, sauc to kā gribi, lai cilvēki, slimības gadījumā, būtu nodrošināti ar med. palīdzību, un tiem nebūtu jāmeklē nauda pat, lai nomaksātu par slimnīcu, kur nu ja vēl vajadzīga steidzama operācija, uz ko nevar gaidīt pāris gadus rindā.

    Circenes reformas no tā visa it neko neatrisina, vienīgais – liedz veselai iedzīvotāju grupai tiesības pat uz primāro veselības aprūpi.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    Ieva > oktanvis 27.02.2014. 12.06

    Loģiski, vienīgi jautājums ir cits. Ja es no viena autortiesību līguma samaksāju nodokļus, tad esmu tos nomaksājis, vai nē? A no tiem, pēc patreizējas jurisdikcijas, IIN formāli nav jāmaksā. Bez tam ir n-tās organizācijas, kas formāli maksā minimālo algu, bet pārejo aploksnē. Šie laikam tad iznāk tie, kas nodokļus (no)maksā? Domāju, ka arī tā nav īsti pareizi. Manuprāt, būtu jābūt vispārējai apdrošināšanas sistēmai, bez kādiem vikrutasiem. Pie kam tai būtu jābūt tādai (tik lielai), lai incidenta gadījumā nebūtu jāmaksā aploksnē. Esošā apdrošināšanas sistēma neder, tā kā kaut kā nosedz tikai strādājošos, un, ja nedod Dievs, kas gadās, vienalga ir jāpiemaksā.

    Un Džeri, es arī esmu pret zelta tiltiem un titāna Saktas puķu kioskiem, tikai neredzu te sakaru. Kā teicu, rupja naudas pārdale neko nedos, pie patreizējas sistēmas lielāks, medicīnas budžets tikai pastiprinās korupciju medicīnā.

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    austrisv > oktanvis 27.02.2014. 14.59

    Jā, Džeri, bet varbūt Lietuvā zem veselības budžeta nedzīvo arī augstskola, kuru sauc par Stradiņuuniversitāti un sagatavo tajā ne tikai ārstus un citus medicīnas speciālistus. Gan jau arī vidējās speciālā māsu izglītības skolas ir zem veselības M budžeta. Vispār jau būtu tīri interesanti, ja mēs uzzinātu faktiski izglītībai veltīto izdevumu lielumu no budžeta, jo Latvijā tās daudzu desmitu augstskolu, kur tik tās neslēpjas: zem Kultūras ministrijas, iekšlietu ministrijas, Aizsardzības ministrijas utt par izglītības ministriju nemaz nerunājot.

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    austrisv > oktanvis 27.02.2014. 11.08

    Es varu pastāstīt par to, ka snotiek tajā valstī kur man ir tieša imformācija no cilvēka, kas tur dzīvo. Par Igauniju, Lietuvu man nav tieša imformācija.

    Dievs lems un, mēs paši arī tomēr , vismaz daļēji, vai slimosim ar dažām slimībām vai ne.Protams izbēgt no vainām vecumā ir maz tādu ka svar, bet ir visādi. Tāpēc cerēsim uz to labāko.

    Bez tam es maksāju nodokļus arī no savas pensijas, tā kā man nevajadzētu satraukties, bet, ja kas dzīvosim, redzēsim un nepīpēsim un kustēsimies un būsim optimisti!

    +4
    -2
    Atbildēt

    0

    austrisv > oktanvis 27.02.2014. 10.47

    Džeri, un kas tad maksās visiem to veselības aprūpi eiropas līmenī? Vai domā, ka Keris dabūs naudu no eiropas, lai te Latvijā visiem būtu bezmaksas veselības aprūpe, kamēr citur eiropā katru mēnesi par to jāiemakša zināma summa. Kā zinu, tad nīderlandē man tuvs radinieks maksā 120 EUrmēnesī, pie tam obligāti summas lielums atkarīgs no tava veselības stāvokļa. Ja slimo, tad maksā vairāk. Un tu domā, ka mums Eiropa dos līdzekļus tiem, kas neko neiemaksā?Domā, ka viņi nezin, ka katras valsts budžeta jautājums ir veselības aprūpe.

    Pilnīgs absurds un Bērziņa kārtējie murgi.

    +5
    -2
    Atbildēt

    0

    Ieva > oktanvis 27.02.2014. 11.12

    Džeri, nu par to jau tas stāsts – nu negribu es bomzim maksāt 10 ls par dienu, jo ,lai naudu tērētu, kādam tā ir jānopelna, un jānodrošina- jāmaksā nodokļi. Es esmu egoists un gribu par saviem samaksātajiem nodokļiem ārstēties pats, bet toties drusku labāk, un nemaksāt par sašu un vasju. Un vēl man gribētos, lai var nemaksāt naudu aploksnē, bet būtu gatavs to naudu maksāt katru mēnesi pa druskai apdrošināšanai. Tikko dzirdēju stāstu, kā ātrā palīdzība attieica slimniekam, nebraukšot tak sestdienā…

    Tāpēc bez reformām naudas piešķiršana medicīnai ir tukšs numurs. Piešķirot vairāk naudas, dakteris valsts slimnīcā varēs nopirkt labāku aprīkojumu – lai vairāk dabūtu aploksnē. Circenes reforma ir solis uz sistēmas sakārtošanu, Jau teicu, ka man no visa tā nepatīk tikai nodokļu inspektora funkcija, kas ir uzlikta ārstiem. Tā būtu VID vai līdzīga dienesta funkcija, ne ārstu. Citādi piekrītu – tam, kas maksā, ir jādabū kvalitatīvai palīdzība, tam kas nemaksā – valsts garantētai, ja vien viņš nav jau vienā no 20 izņēmumu kategorijām.

    Atkārtoju vēlreiz – es negribu maksāt par sašu, es gribu, lai par manu naudu tiktu ārstēts es pats. Un Jūsu piesauktajā Igaunijā, starp citu, šāda sistēma darbojas.

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

    andris902 > oktanvis 27.02.2014. 12.03

    …par veselības aprūpi Lietuvā:

    …Lietuvā veselības aprūpi finansē no diviem lieliem avotiem – lielākais ir no veselības apdrošināšanas nodokļa iegūtā nauda, mazākais – valsts kopējā budžeta finansējums. Veselības apdrošināšanas nodokļa apmērs Lietuvā ir 9%, no tā darbinieks maksā – 6%, bet darba devējs – 3%. Iedzīvotāji, kuri nodarbojas ar individuālu uzņēmējdarbību, piemēram, lauksaimniecību, paši maksā 9% no ienākumu summas, no kuras maksā nodokli sociālajam nodrošinājumam. Taču ļoti mazu saimniecību īpašniekiem jāmaksā 3% no minimālās algas Lietuvā. Kopējais nodokļu slogs, kas jāmaksā iedzīvotājam Lietuvā, ir līdzīgs kā Latvijā. Tiesa, neatkarīgi no nodoklī nomaksātās summas visi apdrošinātie saņem to pašu pakalpojumu klāstu. VVAF Starptautisko Attiecību departamenta vadītāja J. Sabaliene paskaidro, ka galvenais princips ir solidaritāte: «Varbūt šodien saņemu lielu algu un maksāju daudz nodokļos, bet rīt saņemšu mazāk un mans ieguldījums būs mazāks sistēmā, taču es saņemšu tos pašus pakalpojumus.»

    …pievērsiet uzmanību – saimnieciskās darbības veicējiem veselības apdrošināšanas nodoklis 9% apmērā ir iekļauts sociālā nodrošinājuma nodoklī…mazajiem uzņēmējiem – 3% no minimālās algas lieluma…bet mums vēlas paaugstināt iedzīvotāju ienākuma nodokli!…

    +5
    0
    Atbildēt

    0

    andris902 > oktanvis 27.02.2014. 11.50

    ….Bet un kungi!…likumprojekta pirmsākumos nebija doma diskriminēt vienu nodokļu maksātāju grupu un priekšlikums bija ņemt vērā nodokļa nomaksas faktu, nevis piesaistīt to nomaksātā nodokļa lielumam….

    …tad vajag runāt atklātu valodu un pateikt skaidri – iedzīvotāju ienākuma nodoklis tiek paaugstināts no 24% uz ~40% visiem saimnieciskās darbības veicējiem, pašnodarbinātajiem, mājražotājiem, zemnieku un zvejnieku saimniecībām, sezonas strādniekiem un pārējiem mazajiem uzņēmējiem….viņi maksā 24% IIN no saviem ienākumiem, bet tagad – ja tie nesasniedz noteiktos IIN griestus, tad viņiem tas tiek paaugstināts vēl par n-tajiem procentiem….jautājums – kāpēc?…mazāk nodrošinātajiem un neaizsargātajiem tiek paaugstināts nodokļu slogs, bet visi izliekamies to neredzam….jo nav kas šo nodokļu maksātāju grupu aizstāv….valsts izrādīs iejūtību pret 20 iedzīvotāju grupām un tie varēs saņemt šo pakalpojumu, bet no citiem dīrās deviņas ādas?….

    …labi domātu likumu izkropļoja līdz nepazīšanai, pārvēršot to par diskriminējošu vienai iedzīvotāju grupai un tam nav nekāda sakara ar reemigrācijas plāniem….paskatieties uz savas valsts iedzīvotājiem, kuri dzīvo šeit un cīnās par savu izdzīvošanu….atkārtoju – šādā redakcijā, ar mākslīgu IIN paaugstināšanu – likumu pieņemt nedrīkst!…

    +5
    0
    Atbildēt

    0

tuba76 27.02.2014. 11.34

Bet – aizķēros aiz tava apgalvojuma “Bet par tiem līdzmaksājumiem jau arī Circene runā, ka, ja būsi apdrošināts, līdzmaksājumi vairs nebūs, jo citādi jau nav jēgas”

Saskaņā ar Re-Baltica “Circene arī sola, ka jaunā sistēma saīsinās rindas pēc veselības pakalpojumiem, kā arī samazinās pacientu līdzmaksājumus, kas pašlaik ir trešie augstākie ES.”

Samazinās līdzmaksājumus, nevis tos atcels.

Manai mammai tāds līdzmaksājums pirms pāris gadiem bija 200 ls/operāciju un bija vajadzīgas 2 tadas operācijas. Kas to apmaksāja Latvijas pensionārei? Nu ne jau tie bērni, kas dzīvo Latvijā.

Jā Rietumeiropā, arī Zviedrijā ir smagas strukturālas problēmas veselības aprūpes sistēmās. Tādas ir visur, bet es nevaru sevi iedomāties sēžam kādā Latvijas poliklīnikā, lai par Latvijas nodokļu apmaksātāju naudu ārstētos pie kāda Latvijas ģimenes ārsta. Tā būtu ļoti dīvaina laika un spēka šķērdēšana. Ja esmu neapmierināta ar zviedru ārstu, dodos pie privātārsta Latvijā un apmaksāju pakalpojumu pēc pilnas cenas. Bet kvīti ar iesniegumu pēc tam sūtu zviedru valsts apdrošināšanas iestādei.

+2
0
Atbildēt

2

    austrisv > tuba76 27.02.2014. 14.11

    Esmu dzirdējusi, ka arī ši reforma būs, ka varēsi ārstēties jebkurā ES dalībvalstī un rēkinus apmaksās tava mītnes valsts pēc tās izcenojumiem. Vita,neko daudz neinteresējos par veselības apdrošināšanu pilnā imformācijā, jo pagaidām, nevēlos lieki piebāzt galvu ar to problēmām. kad vajadzēs, tad domāšu, kas un kā. Zinu, ka jākrāj ir nebaltām dienām nauda, lai nav tā kā pasakā par sienāzi un skudru.

    Man vienmēr dzīvē par visu bijis jāmaksā pašai un tāpēc neuzko neceru, ka man kāds ko dos par brīvu. Esmu pieradusi par to domāt jau no bērnības. Man nav dots ne dzīvoklis, ne bērnudārzs bērniem uut. Ek, nav vērts sūkstīties, jo dzīve pati rādīs ceļu…

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    Ieva > tuba76 27.02.2014. 12.11

    Es par to ka Latvijas iedzīvotāji,čeku (kvīti ar iesniegumu, ka rakstat) sūtītu Latvijas valsts apdrošināšanas iestādei. Un vajadzības gadījumā varētu iet pie privātārsta Zviedrijā. Tikai tik un tik vienkārši.

    Vispār jau ar medicīnas nozari problēmas ir visā pasaulē. Obamacare ASV ir viens no iemesliem, kāpēc Obama var zaudēt amatu. Labi domātā zemāko sociālo slāņu nodrošināšana ar medicīnas pakalpojumiem gluži vienkārši nedarbojas..

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu