Radars pasaulē • IR.lv

Radars pasaulē

5
Ukraiņu sieviešu kustības Femen toplesa aktīvistes otrdien sarīkoja protesta akciju Francijas galvaspilsētā Parīzē, attēlojot tikko atbrīvoto Ukrainas opozīcijas ikonu un ekspremjeri Jūliju Timošenko un nosaucot viņu par Krievijas prezidenta Vladimira Putina jauno marioneti.

Nedēļas notikumi pasaulē


Varas maiņa Ukrainā
notikusi nedēļas laikā. Opozicionāru uzvaru gan neatzīst Krievija, to uzskatot par neleģitīmu. Pēc asiņaina slaktiņa Kijevas centrā, kur kopumā gājuši bojā vairāk nekā 80 cilvēku un simtiem ievainotu, Ukrainā mainīta Konstitūcija uz 2004.gada parlamentāro demokrātiju, bijušās korumpētās elites pārstāvji aizbēguši uz Krieviju un Baltkrieviju, bet gāztā prezidenta Viktora Janukoviča atrašanās vieta otrdien nebija zināma. Parlaments izsludinājis pirmstermiņa vēlēšanas 25.maijā un no ieslodzījuma atbrīvojis bijušo Ukrainas premjerministri Jūliju Timošenko. Pēc oligarhu bēgšanas tauta šokēta par neaptveramo greznību, kādā dzīvojuši valsts vadītāji, tajā pašā laikā Ukrainas valsts kase ir uz bankrota sliekšņa.

Pēc 13 gadus ilgas bēguļošanas Meksikā notverts visvairāk meklētais narkobarons Hoakins Gusmans, kurš vadīja ietekmīgo Sinaloa karteli. 56 gadus veco noziedznieku aizturēja sestdien kūrortpilsētas Masatlanas viesnīcā. Meksikas prezidents Enrike Peņa Ņieto slavēja drošības iestāžu darbu un paziņoja, ka Gusmana arests ir vēsturisks. Tiek uzskatīts, ka Gusmans Meksikā ir ietekmīgāks par Valsts prezidentu. Biznesa izdevums Forbes viņu jau piecus gadus ir ierindojis pasaules ietekmīgāko cilvēku sarakstā, pērn viņš tajā atradās 67.vietā.

Reāli cietumsodi piespriesti septiņiem no astoņiem apsūdzētajiem tā sauktajā Bolotnajas lietā Maskavā. Viena no apsūdzētajām saņēma nosacītu sodu, bet ilgākais sods ir četri gadi cietumā. Tiesa atzina apsūdzētos par vainīgiem masu nekārtībās Bolotnajas laukumā 2012.gada 6.maijā pirms Vladimira Putina inaugurācijas prezidenta amatā. 426 apcietināto atbalstītāji pēc tiesas sēdes saņemti ciet demonstrācijas laikā pie Manēžas laukuma. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu