Pieņem jaunus ES noteikumus, lai konfiscētu noziedzīgus līdzekļus • IR.lv

Pieņem jaunus ES noteikumus, lai konfiscētu noziedzīgus līdzekļus

10
Krievijas prezidenta Putina politikas atbalstītāji pērnvasar sarīkoja akciju "Man tiešām patīk Putins", ripinot divus metrus lielu rubli, kura vērtība krītas. Foto: AFP/LETA

Prioritātei jābūt naudas sekošanai pāri robežām un noziedznieku peļņas konfiscēšanai

Otrdien Eiropas Parlaments (EP) apstiprināja Eiropas Savienības (ES) noteikumus, kas atvieglos dalībvalstu iespējas iesaldēt un konfiscēt noziedzīgi iegūtus līdzekļus visā Eiropā.

Pašlaik iesaldēt vai konfiscēt izdodas vien mazāk nekā 1% noziedzīgi gūtas peļņas, aģentūru LETA informēja EP Informācijas biroja Latvijā preses sekretāre Marta Rībele.

Noteikumu projekts, par ko jau panākta neoficiāla vienošanās ar dalībvalstu valdībām, izstrādāts saistībā ar ES stratēģiju krāpšanas un korupcijas apkarošanai.

“Mūsu prioritātei ir jābūt naudas sekošanai pāri robežām un noziedznieku peļņas konfiscēšanai. Vienīgi tādējādi mēs varam cerēt uz nopietnu noziegumu samazināšanu. Dažu noziedznieku sūtīšana uz cietumu, vienlaikus atstājot noziedzīgi iegūtos līdzekļus apritē, nav pieļaujama,” norādīja par EP grozījumiem atbildīgā deputāte Monika Luisa Makoveja.

Noteikumu projekts paredz dalībvalstīm ļaut konfiscēt noziedzīgi iegūtus līdzekļu pēc galīgā notiesājošā sprieduma. Tas arī ļaus kompetentajām iestādēm konfiscēt līdzekļus pat tādos gadījumos, kad aizdomās turētā vai apsūdzētā persona ir slima vai bēguļo, tas ir, ja lieta tiek skatīta personas prombūtnē.

Jaunie noteikumi paredz, ka dalībvalstis varēs konfiscēt noziedzīgi iegūtus līdzekļus, kas iegūti līdzīgos noziegumus, arī aktīvas vai pasīvas korupcijas gadījumos privātajā sektorā, aktīvas vai pasīvas ES institūciju vai dalībvalstu amatpersonu korupcijas gadījumos, līdzdalībā noziedzīgās organizācijās, bērnu pornogrāfijā vai kibernoziegumos.

“Paplašinātā” konfiskācija būs iespējama gadījumos, ja tiesa, “ņemot vērā lietas konkrētos apstākļus, nonāk pie secinājuma, ka īpašums ir iegūts noziedzīgā veidā”.

Konfiskācija no trešajām personām tiks atļauta gadījumos, ja labumu gūstošā trešā puse “zināja vai tai vajadzēja zināt, ka līdzekļu nodošana vai iegūšana bija apzināta rīcība ar mērķi izvairīties no konfiskācijas, balstoties uz konkrētiem faktiem vai apstākļiem, tostarp līdzekļu nodošana tika veikta bez maksas vai apmaiņā pret summu, kas ir ievērojami zemāka nekā tirgus vērtība”.

Dalībvalstīm būtu jāapsver iespēja veikt pasākumus, kas atļautu konfiscētā īpašuma izmantošanu sabiedrības interesēs vai sociāliem mērķiem, teikts likumprojektā.

Nākamo nedēļu laikā ES Ministru padomei oficiāli jāapstiprina jaunā vienošanās. Pēc tam dalībvalstīm 30 mēnešu laikā direktīvas prasības jāiestrādā dalībvalstu tiesību aktos. Īrija piedalīsies jauno noteikumu ieviešanā, bet Apvienotā Karaliste un Dānija nepiedalīsies.

 

Komentāri (10)

ligakalnina 26.02.2014. 09.58

Nu, Latvijai tas noteikti nederēs, vēl nesen kā NA ministrs Bērziņš bīdīja ko pilnīgi pretēju, “rūpējoties” par Lemberga “ctb”., Latvijā t.s. “tiesībsarg. sistēma” vispār nav spējīga sodīt nevienu kaut cik naudīgu blēdi, un, ja tam vēl ir politisks atbalsts, tad, drīzāk, to aizstāvēs, kā Vaškevicu vai Lembergu.

Protms, darbības imitācija notiks, bet, rezultāts būs nulle, jo Latvijas politiķiem cīņa ar korupciju nav nekjāda prioritāte.

+4
-1
Atbildēt

0

jmaklakovs 26.02.2014. 10.08

Pasaulē jau sen ir izdomāts kā uzveikt korupciju. Politiķiem tik atliek pārņemt Dānijas, Norvēģijas, Somijas pieredzi pirms tauta nav pārņēmusi Ukrainas!

+2
0
Atbildēt

1

    Antra > jmaklakovs 26.02.2014. 10.57

    nomale

    Ar Putina piesmieto Zaharjina, Meļņika un Šlesera pakalpiņu kā reiz vajadzēja sākt un izpurināt viņa bandu no panckām laukā

    0
    -1
    Atbildēt

    0

Janka, Janic 26.02.2014. 08.52

nu un kuru tad mees suutiisim uz cietumu? pagaidaam visi uz briivaam kaajaam gaida noilgumu , viens otrs aarstee nezinaamas kaites austrijaa , kameer nebuus vienota eiropas savieniibas kriminaallikuma un vienota tiesas sisteema , te nevienu vairs cietumaa neiemetiis , miķellzons jau buutu ticis aaraa , bet veel nemaz nav saakusies tiesa , tuuliit buus noilgums , taapat iemetiis aiz resteem ameerika kalpus , bet nauda netiks ameeerikam konfisceeta …. tas veel aiz kalniem apmeeram gadu 50…

+2
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu