Perfektā ķīmija • IR.lv

Perfektā ķīmija

7
Foto — Lauris Vīksne, F64
Anita Brauna

Jaunais zinātnieks Kristaps Jaudzems pēta zirnekļa proteīnus, lai nākotnes kvantu datoriem izgudrotu nākotnes mikročipus

Latvijas zinātnes «tīrradnis» – spilgta metafora iezagusies sausi korektajā zinātnes institūciju starptautiskā izvērtējuma valodā, aprakstot Organiskās sintēzes institūtu. Tāds «tīrradnis» šķiet arī šā institūta vadošais pētnieks Kristaps Jaudzems – jauns, smaidīgs puisis pelēkā, adītā džemperī, melnos džinsos, kuru garumam viņš uzmanību, šķiet, nav pievērsis, un vienkāršās sandalēs. Pretēji nepretenciozajam izskatam viņa CV raksturo izcilība un neordināri ieraksti – 27 gadu vecumā spīdoši aizstāvējis ķīmijas doktora grādu, publicējies kopā ar Nobela prēmijas laureātu, ieguvis autoritāti kodolmagnētiskās rezonanses spektroskopijā Latvijā un Eiropā, par saviem zinātniskajiem darbiem saņēmis vairākus apbalvojumus. Ja tas būtu piemēroti, vēl varētu ierakstīt: Latvijas čempions orientēšanās sportā.

Mūsu saruna notiek Kristapa Jaudzema darbavietā – svaigi aprīkotā laboratorijā, kur aiz stikla sienas vīd jaudīgs, vairāk nekā miljonu vērts kodolmagnētiskās rezonanses aparāts. Kad viņš saņēma doktora grādu, institūta direktors Ivars Kalviņš jaunajam talantam novēlēja izveidot Baltijas mēroga kodolmagnētiskās rezonanses spektroskopijas ekselences centru. «Līdz ar šīs iekārtas iegūšanu mums tādas iespējas patiešām paveras,» pamājot uz jauno aparātu, saka zinātnieks.

Matemātiķis Andris Ambainis, gudrojot savus algoritmus, sēž un par vienu lietu domā tik ilgi, kamēr sāk «domāties». Medicīnas doktore Jekaterina Ērenpreisa stāstīja, ka jaunas domas uzplaiksnī pēkšņi, piemēram, skatoties mikroskopā. Kā jūs nonākat pie atklājumiem?

Drīzāk ar Ambaiņa piegājienu. Zinātne nekad no prāta neiziet, un īstenībā jebkurā brīvā brīdī zinātnieki domā par zinātni. Man sanāk diezgan daudz ceļot, un tad lidmašīnā vai starp lidojumiem, kad īsti nav ko darīt, var padomāt. Ja vēl ir būts konferencē, tad var tās idejas sasaistīt ar saviem pētījumiem.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Iepriekšējais raksts

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu