Kāpēc čekistiem jāatņem villas Francijā • IR.lv

Kāpēc čekistiem jāatņem villas Francijā

6
Zīmējums — Ernests Kļaviņš
Aivars Ozoliņš

Krievijas opozīcijas politiķis Vladimirs Kara-Murza nešaubās, ka Putina režīms ir nolemts sabrukumam. Taču ES var pasteidzināt šo procesu, nosakot sankcijas pret režīma kalpiem

Vladimirs Kara-Murza nav viens no tiem «Krievijas politiķiem», kurus redzam un dzirdam runājam varas vārdā pēdējos piecpadsmit gadus, kopš Krievijā galvenais politiķis ir Vladimirs Putins. Inteliģents, labi izglītots (ieguvis vēstures maģistra grādu Kembridžas Universitātē) un, kas ne vienmēr raksturīgi arī Krievijas varas opozicionāriem, ir ar patiesi liberāliem uzskatiem. Viņš ir pārliecināts, ka Krievijai no prezidentālas jāpārtop par parlamentāru republiku, kuras mērķis būtu pievienošanās Eiropas Savienībai.

32 gadus vecais politiķis ir Krievijas Republikāņu partijas – Tautas brīvības partijas padomes loceklis un darbojas Krievijas opozīcijas koordinācijas padomē. Dala savu laiku starp Maskavu un Vašingtonu, kur vada televīzijas kanāla RTVi biroju. Žurnālista darbu strādā kopš 16 gadu vecuma. Mūsu saruna Mārtiņa Sirmā restorānā 3 naži Smilšu ielā lāgiem izvēršas abpusējā intervijā – viņš ar lielu interesi iztaujā mani par šejienes iekšpolitikas aizkulisēm -, un turpinās vēl arī naksnīgajās Vecrīgas ielās, kad, ļoti lēni un pamatīgi ēduši, protamies vairs nelikt laipnajiem saimniekiem gaidīt līdz «pēdējam apmeklētājam».

Vladimiram ir personiskas attiecības ar Latviju. Viņa vecvectēva Voldemāra Bisenieka brāļi bija agronoms, pazīstams sabiedrisks darbinieks Jānis Bisenieks un pirmais Latvijas Republikas vēstnieks Lielbritānijā Georgs Bisenieks, kas pēc okupācijas 1940.gadā apcietināts un 1942.gadā Maskavā nošauts kā «angļu spiegs». Vladimirs todien bijis apskatīt gan viņa pēdējo dzīvesvietu Rīgā, Siguldas prospektā 25, gan dzimtas bijušo īpašumu Viduszīģeļi Jelgavas novadā. Viņš rāda kādreiz lepnās koka ēkas fotogrāfijas mobilajā tālrunī – «kamīna nav, logu nav, te bija tornītis, viss sagrauts…». Pēc neatkarības atjaunošanas vecāmāte interesējusies par iespējām īpašumu atgūt, taču izrādījies, ka senči neilgi pirms kara to pārdevuši un padomju vara atņēmusi jau citam īpašniekam.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu